test

Udruženje sudskih vještaka: Sudski vještaci u Crnoj Gori izloženi neprimjerenim i neutemeljenim napadima i kvalifikacijama

Standard

23/01/2023

12:07

Udruženje sudskih vještaka Crne Gore obavještava javnost da je, tokom procesa izbora kandidata za sudije Ustavnog suda Crne Gore u Skupštini Crne Gore, od strane pojedinih prijavljenih kandidata za ove visoke sudske funkcije, došlo do paušalnog pominjanja sudskog vještačenja i sudskih vještaka u Crnoj Gori na neprimjeren, negativan i diskriminišući način, saopštili su iz ovog Udruženja.

“Naime, na javno dostupnom video materijalu sa predmetnih sjednica, tokom lične prezentacije i opisa stanja u pravosudnom sistemu, od strane pojedinih kandidata, u kontekstu navođenja faktora koji negativno utiču na pravovremenost i kvalitet sudskih odluka, uopšteno, bez konkretnih dokaza i preciznog navođenja pokušano je javno generalno negativno kvalifikovanje sudskog vještačenja i sudskih vještaka u Crnoj Gori.

Udruženje sudskih vještaka Crne Gore upozorava i najoštrije osuđuje svaki, pa i nenamjerni, diskriminatorski i stigmatizirajući odnos prema sudskim vještacima. Nije prvi put da su profesija vještačenja i sudski vještaci lično u Crnoj Gori izloženi neprimjerenim i neutemeljenim napadima i kvalifikacijama”, navode u saopštenju.

Pozivaju nadležne da preduzmu sve neophodne mjere i radnje u profesionalnoj i ličnoj zaštiti i unapređenju radnog statusa sudskih vještaka kao jedne od izuzetno bitnih karika u pravosudnom sistemu Crne Gore.

Ostavite komentar

Komentari (0)