test

Vakcinama i pregledima protiv porazne statistike smrtnosti od raka grlića materice

Standard

12/02/2024

20:42

To što mi je majka preminula od kancera grlića materice, mojoj sestri, ćerki i meni je opomena da se redovno pregledamo, što nije do sada bio slučaj. Ona, kako je govorila, nije stizala da ide na preglede,  poručuje Jelena iz Bara, čija je majka prije tri godine, u 65. umrla od karcinoma grlića materice

Ona je za Radio Slobodna Evropa kazala da su ljekari odmah konstatovali da je njena majka došla u poodmakloj fazi.

“Uprkos tome, davali su nadu za izlječenje. Vjerovatno svakoga ohrabruju. Nadali smo se da će joj operacija i terapije pomoći, da će se ‘izvući’, živjeti. Ali, krenule su metastaze na limfne žlijezde, na pluća…”, kaže Jelena koja se predstavila samo imenom.

Crna Gora je po obolijevanju i umiranju od raka grlića materice prva u Evropi, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.

Žene dolaze kasno, u poodmakloj fazi na pregled

Prema podacima Istraživačkog centra za rak u Lionu (IARC) iz 2020. više od 40 žena u Crnoj Gori godišnje izgubi život od raka grlića materice.

“Porazno je što danas žene u ovolikom broju umiru od ove bolesti jer, za razliku od ostalih karcinoma, postoje načini da se on spriječi”, kaže za RSE onkološkinja Kliničkog centra Crne Gore Nevenka Lukovac Janjić.

Kako navodi, kancer sporo napreduje, grlić materice je dostupan pri rutinskom pregledu i bolest je jednostavno dijagnostikovati.

“Tumor se razvija najčešće pet godina ili više, pa ga žene redovnim pregledima mogu otkriti na vrijeme. Tada se jednostavnom hirurgijom uklanja promjena sa grlića uklanja i tako sprečava razvoj invazivnog kancera”.

Ipak, ukazuje da u Crnoj Gori žene kasno dolaze na pregled, kada je liječenje teško, prognoza neizvjesna i često sa smrtnim ishodom:

“U poslednjih par godina sve je više mladih žena u odmakloj fazi bolesti. U poslednje tri godine, polovina žena oboljelih od ove vrste kancera su mlađe od 50 godina”.

HPV vakcinacija jedna od prevencija obolijevanja

Jedini način da se ovako porazna statistika promijeni je HPV vakcinacija za djevojčice od devet do 14 godina, odnosno godišnji ginekološki pregledi za žene, kaže Lukovac Janjić.

Vakcina protiv HPV virusa, koji je odgovoran za više od 90 odsto slučajeva kancera grlića materice, u Crnoj Gori je dostupna tek od septembra 2022. godine. U svijetu se sprovodi više od 15 godina.

“Do sada je vakcinu, koja pruža dugotrajnu zaštitu, primila svaka peta djevojčica uzrasta od devet do 14 godina. Ukoliko je primljena na vrijeme, najbolje u ovom uzrastu, smanjuje rizik od raka grlića materice”, kaže za RSE epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje Darinka Marković.

Ovaj virus je izuzetno rasprostranjen.

“Toliko da je većina odraslih, oko 70 odsto, nekada u životu imala HPV infekciju. Veliki je broj HPV tipova, a 16 i 18 su odgovorni za 70 odsto kancera grlića”, kaže onkološkinja Nevenka Lukovac Janjić.

‘Vjerujem u nauku, a ne u teorije zavjere’

Marina Vukčević nije imala dilemu da li da vakciniše devetogodišnju ćerku.

“Prvo sam pričala s pedijatrom a onda s njom. Kazala sam joj da je to za njeno dobro i da će je zaštititi od opake bolesti. O samoj bolesti nisam detaljisala… biće vremena. Sada mi je važno da je zaštićena.”

Ipak, Marina navodi zna mnoge majke koje imaju dilemu.

“Boje se nekih posljedica, a ni same ne znaju da kažu čega tačno. Podliježu raznim pričama. Meni se čini da je najgore da ih ne vakcinišu”, zaključuje Marina.

Četrnaestogodišnja kćerka Željke Popović iz Podgorice vakcinisana je prošle godine.

“Vjerujem u nauku, a ne u teorije zavjere, i ne pada mi na pamet da se igram sa zdravljem djeteta. Primila je svaku predviđenu vakcinu”, kaže Željka za RSE.

Nakon što se i sama informisala, objasnila je ćerki Danici o kakvoj vakcini je riječ:

“Objasnila sam rječnikom prilagođenim njenom uzrastu, zašto je za nju ta vakcina važna. To je bilo dovoljno da je primi bez pogovora. Imamo dobar odnos, pun povjerenja i zna da je za njeno dobro”.

Vakcina dostupna i dječacima

Za razliku od drugih koje su obavezne, roditelji koji odbiju da vakcinišu dijete HPV vakcinom ne podliježu zakonskim kaznenim mjerama.

“Smatramo da nije potrebno kaznama tjerati roditelje da svoje dijete zaštite od raka. Ali, nije isključeno da će postati obavezna”, kaže doktorka Marković.

Iako su djevojčice od devet do 14 godina ciljna grupa za vakcinaciju, vakcina je sada dostupna za mlade oba pola do 18 godina.

“Cilj je da postignemo veći broj vakcinisanih od 9 do 26 godina”, navodi Marković.

“Bitno je što su i dječaci sada ciljna grupa, jer HPV ne izaziva samo karcinom grlića materice već i karcinome glave i vrata, anusa i penisa”, ukazuje onkološkinja Nevenka Lukovac Janjić.

Ljekari objašnjavaju da je vakcina najdjelotvornija kada se primi u ranom uzrastu, prije nego se dobije virus. Vakcina štiti i kada se primi kasnije, ali je zaštita manja.

Vakcina u svijetu više od 15 godina

Imajući u vidu da vakcina postoji više od 15 godina, Marković navodi neke od primjera koji potvrđuju njenu djelotvornost:

“Studija u Švedskoj iz 2020. pokazala je smanjenje rizika od invazivnog raka grlića materice za 88 odsto kod djevojaka koje su vakcinisane prije napunjenih 17 godina, i za oko 60 procenata za one vakcinisane između 17 i 30 godine”.

Navodi i studiju iz Škotske prema kojoj kod žena starosti između 28 i 36 godina, koje su vakcinisane kao djevojčice sa 12 ili 13 godina, za sada nije registrovan niti jedan slučaj invazivnog raka grlića materice.

Studija sprovedena u Australiji pokazala je da je među djevojkama od 18 do 24 godine došlo do pada stope HPV infekcija sa 22,7 odsto na 1,5 odsto.

Podaci SZO o rasprostranjenosti raka grlića materice na svjetskom nivou pokazuju da se sa oko 604.000 novih slučajeva i oko 342.000 smrtnih slučajeva svake godine, nalazi među vodećim malignim bolestima žena, odmah iza raka dojke.

Rak grlića materice je drugi najčešći rak nakon raka dojke koji pogađa žene u dobi od 15 do 44 godine u Evropskoj uniji. Svake godine u EU registruje se oko 33.000 slučajeva raka grlića materice i 15.000 smrtnih slučajeva.

Izvor: RSE
Izvor (naslovna fotografija):

ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)