test

Vuković o Gorici: URA pokušava da pobjegne od odgovornosti

Standard

16/06/2022

22:24

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković reagovao je na saopštenje lokalnog odbora URA, u kojem se predlaže da se spriječi gradnja stambene zgrade na dijelu brda Gorica tako što bi Glavni grad ponudio investitoru razmjenu predmetne parcele nekom drugom, i poručio da bi se na prvi pogled reklo da je prijedlog na mjestu.Kako je kazao, Vuković je na to prethodno upozorio i na sjednici lokalnog parlamenta.

“I, zaista, Glavni grad je mjesecima pokušavao da spriječi novu gradnju na Gorici upravo na taj način. Nažalost, proces je završen bez uspjeha jer investitoru nije bila prihvatljiva ponuda Glavnog grada”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, na kraju zbog onoga što je investitoru djelovalo kao odugovlačenje postupka, ćutanje administracije i zloupotreba službenog položaja, Glavnom gradu je prijećeno krivičnim prijavama.

“Čak iako pretpostavimo da ovo nije bilo poznato gospodi iz URA (u šta sumnjam, budući da sam javno govorio o ovome), ono što u saopštenju nije pomenuto a što gospoda sasvim sigurno znaju – jeste sljedeće:

1. Glavni grad je u novembru 2021. zahtijevao od resornog ministarstva (u vladi u kojoj je lider URA bio prvi potpredsjednik) da se zabrani gradnja na više parcela u podnožju Gorice, uključujući i pomenutu, te da se pokrene procedura izmjene predmetnog DUP-a;

2. Na zahtjev nam, do današnjeg dana (dakle, ni nakon izbora nove Vlade i personalnih promjena u resornom ministarstvu) nije odgovoreno;

3. Saglasnost na idejno rješenje budućeg objekta je dao državni arhitekta (dakle, funkcioner Vlade), ne Gradski arhitekta. Prethodno je bivša Vlada oduzela značajan dio nadležnosti gradskim arhitektama.

4. Zonu zabrane gradnje na Gorici (koja je potvrdjena Odlukom o zaštiti brda Gorica) je definisala Agencija za zaštitu životne sredine (dakle, Vladin organ)”, napisao je Vuković u objavi na Facebook-u.

Zbog svega pomenutog, Vuković poručuje da nema dilemu da reagovanje lokalnog odbora URA predstavlja “pokušaj da se podgorička javnost dovede u zabludu”.

“Odnosno da ova partija i njihovi dojučerašnji politički partneri pobjegnu od odgovornosti zbog toga što će na Gorici uskoro početi gradnja stambene zgrade. Da im je lokalni interes u prethodnom periodu bio važniji od toga da opstruiraju rad uprave Glavnog grada, danas ovaj problem ne bi postojao”, zaključio je Vuković u objavi.

Izvor (naslovna fotografija):

Ivan Vuković

Ostavite komentar

Komentari (0)