test

Adžić: Imamo razumijevanje za potrebe poslodavaca ali moramo zaštititi bezbjednost i EU put Crne Gore

Standard

29/04/2023

19:27

Nekontrolisano dovođenje stranaca iz ovih država može imati brojne negative posljedice, a prije svega po bezbjednost, demografiju, ekonomiju i evropski put Crne Gore, saopštio je odlazeći ministar unutrašnjih poslova (MUP) Filip Adžić.



“U periodu od 1. januara do 28. aprila Sektor granične policije dao je mišljenje na 501 zahtjev za izdavanje vize tipa D radi rada, za državljane država koje su pod viznim režimom. U najvećem broju slučajeva radilo se o državljanima Indije, Kine, Egipta, Bangladeša i Nepala”, naveo je ministar.

Saglasnost za izdavanje vize tipa D radi rada, kako je naglasio, “data je za 228 lica, dok za 273 lica nije data saglasnost”.

“Saglasnost za izdavanje vize tipa D radi rada daje se za strance koji dolaze iz država koje nijesu visoko na listi država čiji su državljani registrovani kao neregularni migranti. Takođe, saglasnost za vize tipa D radi rada daje se za strance koji već posjeduju međunarodno radno iskustvo i koji dolaze radi rada kod poslodavaca koji imaju kontinuitet poslovanja i posjeduju finansijska sredstva koja garantuju povratak stranaca u matične države u slučaju zloupotreba”, dodao je Adžić.

Ovakvim postupanjem, po njegovim riječima, “nastojimo ograničiti potencijalne negative posljedice u odnosu na migracije i bezbjednost, ali i izaći u susret poslodavcima”.

“Nekontrolisano dovođenje stranaca iz ovih država može imati brojne negative posljedice, a prije svega po bezbjednost, demografiju, ekonomiju i evropski put Crne Gore”, naglasio je ministar.

Adžić navodi da povećanje broja lica koja nezakonito borave na teritoriji Crne Gore za koja ne postoji mogućnost da budu vraćena u države porijekla imajući u vidu da se radi o licima koja dolaze iz zemalja sa kojima Crna Gora nema potpisan sporazum o readmisji niti te države imaju diplomatsko-konzularna predstavništva u Crnoj Gori;

“Povećana mogućnost za pojavu oblika trgovine liudima sa obzirom na činjenicu da se stranci dovode kako bi radili uglavnom za minimalnu mjesečnu zaradu; Povećanje broja prekršaja i krivičnih djela, posebno nakon završetka turističke sezone i zatvaranja sezonskih objekata, te nedostatka posla za lica koja ne žele da napuste Crnu Goru; Dovođenje velikog broja lica koja bi naknadno ostavrila pravo na spajanje sa porodicom i dovođenje članova porodice u Crnu Goru značajno bi izmijenilo demografsku strukturu u primorskim opštinama”, dodao je prvi čovjek MUP-a.

Dodaje da su izuzetno veliki troškovi povratka za lica za koja se stvore uslovi da budu vraćeni u zemlju porijeka.

“Veliki troškovi za obezbjeđivanje smještaja licima koja neregularno borave u objeku Privatilišta za strance i drugim sličnim objektima; Rad suprotan zakonima kojima se uređuje zapošljavanje i rad stranaca u Crnoj Gori; Neodstatak radnih mjesta za domicilno stanovništvo”, naveo je.

Crna Gora može biti prepoznata kao zemlja koja dovodi strance koji sa crnogorske teritorije neregularno tranzitiraju prema zemljama Evropske unije, što se može negativno odraziti na EU integracije, posebno kroz Poglavlje 24, zaključio je Adžić.

Izvor (naslovna fotografija):

FIlip Adžić, MUP

Ostavite komentar

Komentari (0)