Bregu: Sada je krajnji cilj Zapadnog Balkana jedno tržište

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu učestvovala je danas u Solunu na skupovima Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), i to na sastanku ministara vanjskih poslova i samitu lidera Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.
Bregu: Sada je krajnji cilj Zapadnog Balkana jedno tržište

Foto: RCC

Učesnici ovih sastanaka su pohvalili rad Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i generalne sekretarka kao i postignuća u omogućavanju regionalne saradnje i pojednostavljivanju relevantnih inicijativa, a naročito u sklopu aktivnosti kao što su ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu, strategija „Jugoistočna Evropa 2030“, sigurnosna saradnja, zeleni program i druge, te dodali da organizacija predano radi zajedno sa regionom, za region, kao i da je regionalna saradnja od presudnog značaja za regionalni razvoj.

„Moramo priznati da smo uprkos zastojima i nedostacima ipak bili uspješni u našim aktivnostima. Osvrćući se na ono što smo postigli, ne možemo a da ne budemo ponosni na zajednička dostignuća, uprkos nezgodnom političkom i ekonomskim terenu. Od prošlog jula besplatan roming je postao stvarnost na Zapadnom Balkanu. Kolika je bila politička motivacija da ne dođe do iznenađujuće visokih računa, toliko je bila i jasna tržišna vrijednost ukidanja rominga. Poslovna zajednica je u velikoj mjeri podržala ovu aktivnost kao korisnu”, poručila je Bregu.

Ne zaboravimo, kaže ona, “ni koristi za građane”.

“Za tri mjeseca od realizacije, prenos podataka je povećan za do 500 odsto a broj korisnika usluga u romingu za do 30%. Ove sedmice smo počeli dijalog sa Evropskom unijom o smanjivanju cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana koje se trebaju približiti domaćim cijenama 2027. godine. To praktično znači da ćemo cijene rominga smanjiti za više od 90% u trenutno najskupljim mobilnim mrežama u regionu. To je dobitna kombinacija za građane i poslovnu zajednicu sa Zapadnog Balkana i iz Evropske unije“, rekla je Bregu.

Na sastanku ministara vanjskih poslova i samitu lidera Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi u Solunu, navode iz RCC, koji su organizovani u sklopu odlazećeg grčkog predsjedavanja SEECP-om, odobren je izvještaj Vijeća za regionalnu saradnju o aktivnostima ove organizacije za prethodnu godinu.

„Utvrdili smo i predstavili vodeće okvire regionalne saradnje i integracije, sada je krajnji cilj Zapadnog Balkana jedno tržište, dok su Zeleni program za Zapadni Balkan i Strategija Jugoistočna Evropa 2030 glavne osnove za održivi rast regiona. Želim iskoristiti priliku i zahvaliti se Grčkoj koja je bila pionir među zemljama članicama EU u uspostavljanju zelenih koridora sa Zapadnim Balkanom. Drago mi je da vidim da će nakon zelenih koridora uslijediti i plavi koridor između Italije, Albanije i Crne Gore. Radujemo se da bi ovaj primjer mogle slijediti i druge susjedne zemlje članice EU,“ dodala je Bregu.

Foto: RCC

Godišnji sastanak Vijeća za regionalnu saradnju, dodaju, održan je dan ranije kao dio godišnjih skupova na visokom nivou Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, kada su učesnici organizacije odobrili njen godišnji izvještaj za period 2021-2022. godina kao i Strategiju i program rada 2023-2025.

Bregu je istog dana dodijelila nagradu „Šampion regionalne saradnje“ pokojnom Erhardu Buseku za njegov izvanredan doprinos regionalnoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi i ogromnu ljubav prema regionu.

U znak sjećanja na pokojnog dr. Buseka od ove godine nagrada će nositi njegovo ime i biti nagrada Šampion regionalne saradnje dr. Erhard Busek.

Ova godišnja nagrada je, kako se navodi, uvedena 2013. godine i predstavlja priznanje pojedincu ili instituciji za koju Vijeće za regionalnu saradnju i njegova generalna sekretarka smatraju da je tokom prethodne godine najviše doprinijela razvoju regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

„Iako naš region treba napornije raditi da nadmaši sam sebe i postane onaj dio koji upotpunjuje a ne samo koji se pridružuje Evropi, naši građani smatraju da je krajnje vrijeme da žive i osjete transformativnu moć Evrope da mijenja živote i da to treba da se desi za njihovog sadašnjeg života, ali prije nego što kasno potraje cijeli život. Naravno, na osnovu zasluga i ništa manje od toga. Transformativni program nije samo proces sa datumima i riječima, već i sa djelima. Naše želje su vrijedne onoliko koliko se ostvare. Mi u Vijeću za regionalnu saradnju nemamo čarobni štapić da uradimo nemoguće. Ali barem pokušavamo da budemo dio procesa rješavanja problema na dosljedan način i sa integritetom. Koliko god da je teško, koliko god da postane izazovno, sa manjim ili većim iznenađenjima koji nas svakog dana stavljaju na probu, mi smo i dalje predani iznalaženju puta, i to onog najboljeg“, zaključila je Bregu.

Vijeće za regionalnu saradnju se zahvalilo grčkom predsjedavanju Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi na njihovom neprocjenjivom doprinosu vođenju i unaprijeđivanju regionalne saradnje u okviru SEECP-a tokom prethodne godine i raduje se Crnoj Gori kao sljedećem predsjedavajućem kojoj želi jednako uspješno predsjedavanje.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Zapadni Balkan na vezi: imamo besplatan roming

Bregu smatra da je krajnje vrijeme da se smanje cijene rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana

VUJANOVIĆ: Zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana umjesto “Otvorenog Balkana“

Bregu: Poznavanje “pravih ljudi” ne vodi u EU

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Abazović: Sveti Stefan vratiti u državno vlasništvo, u javnim preduzećima radiće sposobni

Vuković podnio krivičnu prijavu zbog nelegalne gradnje u Bloku V

Pet kandidata za sudiju Ustavnog suda, Beganović zakasnio sa prijavom

Tabaš, Konatar, Radonjić i Ćetković članovi Sudskog savjeta iz reda sudija