test

Crne prognoze za jesen i zimu: Evropu očekuju restrikcije struje i rekordne cijene električne energije; Šta čeka Crnu Goru?

I. Đoković

27/08/2022

09:58

Haos na evropskim berzama struje traje već nedelju dana, koliko dan za danom cijena za megavat električne energije konstantno raste. Upozorenja dolaze sa svih strane a koliko je situacija alarmantna govori i činjenica da je Češka, predsjedavajuća EU, sazvala hitan sastanak evropskih ministara energetike da bi se razgovaralo o ovom problemu.

Situacija u evropskom energetskom sistemu je haotična i uznemirujuća. Cijene gasa su već neko vrijeme u porastu, dok su cijene električne energije napravile dramatičan skok u posljednjih nedjelju dana i tako, po ocjenama evropskim analitičara, najavile sumornu jesen i zimu.

Cijene na čuvenoj HUPX berzi u Mađarskoj su do 21. avgusta mirovale i kretale se u granicama normale, da bi već sljedeći dan cijena za megavat struje se uvećala za 41 posto, došavši na 563 eura za MWh. Da ovo nije bio izolovan slučaj pokazuje da je cijena nastavila da raste čak i do 800 eura za MWH.

Rekordna cijena za megavat eletrične energije zabilježena je u Francuskoj, u kojoj je cijena dostigla nevjerovatnih 1.130 eura za MwH. Nešto slično je i u Njemačkoj, gdje se juče za jedan megavat plaćalo 960 eura.

Iako je Francuska još ranije reagovala na očekivani skok cijene električne energije ograničavajući rast cijene za domaćinstva na najviše 5 posto, ekonomski analitičari se pitaju do kada će moći da zadrži udar na budžet građana?

Da je vrag odnio šalu, pokazuje i reakcije Češke, koja trenutno predsjedava EU, koja je zatražila hitan sastanak evropskih ministara energetike kako bi se raspravljalo o novonastaloj energetskoj situaciji.

Ono što je sad već potpuno jasno je to da Evropu očekuju restikcije struje.

Finska je jedna od prvih država čije je državno preduzeće FINGRID izdalo zvanično saopštenje u kom najavljuju vrlo moguće restikcije struje od 2 sata dnevno,dok se situacija ne smiri. Glavni menadžer finske mreže apeluje da minimiziranje obima problema ili, što je još gore, pretvaranje da problem ne postoji, neće održati napajanje ove zime i upozorava evropske vlade da iskreno objasne svojim građanima veličinu nadolazeće krize.

Norveška je na primjer, već posegla za nepopularnim potezom zatvaranja prekoraničnog toka električne energije, kako bi obezbjedila dovoljne količine struje za svoje potrebe.

Analitičari širom Evrope ukazuju na novi rast inflacije, koji će biti uzrokovan visokom cijenom električne energije, dok Javier Blas analitičar Bloomberg-a navodi da je situacija mnogo opasnija nego što zvanične Vlade priznaju, i dodaje da nije samo cijena problem, već da je ozbiljno ugroženo snabdijevanje i apeluje na hitnu reakciju, jer vrijeme za pripremu za hladne mjesece prolazi.

U regionu je slična situacija makar što se restrikcija struje tiče, jer su iste već zvanično najavljene u Sjevernoj Makedoniji i Kosovu.

Gdje je Crna Gora u cijeloj ovoj priči još uvijek se zvanično ne zna.

EPCG je krajem jula izdala upozorenje da se struja racionalno troši kako bi se izbjegle restrikcije, međutim na pitanja koja smo im uputili, da li i Crnu Goru očekuje rast cijene struje?, i da li nas očekuju restrikcije?, nismo dobili nikakav odgovor.

Izvor (naslovna fotografija):

Pixabay

Ostavite komentar

Komentari (0)