Izvor: rtcg

Damjanović: Građani će dobiti pravu istinu o stanju u državnoj kasi

Obećavam da će građani dobiti pravu istinu o realnom stanju u državnoj kasi, što uključuje sve obaveze koje se prikrivaju, a koje nisu ispunjene prema građanima i privredi, potencijalne obaveze koje se zanemaruju, sve tokove novca koji nijesu do kraja definisani unutar sistema i razne ugovorne obaveze, istakao je Aleksandar Damjanović, ekonomista i dugogodišnji poslanik, u emisiji Okvir na TVCG.
Damjanović: Građani će dobiti pravu istinu o stanju u državnoj kasi

Damjanović je najavio da će, ako bude izabrana nova vlada i on kao ministar finansija, imati transparentnost kao jedan od prioriteta.

Damjanović je rekao da je javnosti poznato da je još 2017. godine napustio funkcije u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) i pasivizirao članstvo.

“Imao sam nakon pada vlade 4.februara preliminarni razgovor sa Dritanom Abazovićem i tada je on zamolio da ukoliko dođe do formiranja nove vlade budem dio tima i pomognem u nekom trenutku, za koji svi procjenjujemo, nije nimalo dobar za Crnu Goru. Sa čije god liste ili kvote, neka shvati to kako god ko hoće, moja funkcija je da pomognem u timu koji bi održao političku i ekonomsku stabillnost i pomogao koliko-toliko da se stvore pretpostavke da Crna Gora u ovim turbulentim situacijama ide naprijed”, rekao je Damjanović.

Po njegovom sudu, bilo je neprirodno spojiti ministarstva finansija i socijalnog staranja.

“To nigdje ne postoji, to su dva oprečna ministarstva. Napraviti to kao jednistveno ministarstvo, faktički se gubi svaka smisao kontrole ili balansa, između davanja i primanja unutar sistema. Dobro, neko je to htio tako, sada će se to vratiti u normalu. Naravno, moraće da se radi i tehnički rebalans jer se pravi veći broj ministarstava nego što imamo sada. Sve to će tražiti izmjenu organzacije rada državne uprave. To su tehničke stvari koje bi trebalo završiti što prije”, kazao je Damjanović.

Kako je rekao, što se tiče prioriteta, ako vlada bude formirana, potrebno je brzo utvrditi pravo stanje stvari u ministarstvu finansija. Tu, kako ističe, treba da dobijemo tačne podatke o stanju u državnoj kasi.

“Uz svo uvažavanje ne vjerujem ovome što se plasira putem Tvitera u Instagrama od strane zvaničnika Ministarstva i kada se snimi stanje, mogu da obećam da će građani Crne Gore dobiti pravu istinu o realnom stanju u državnoj kasi. To uključuje sve obaveze koje se prikrivaju a koje nisu ispunjene prema građanima i privredi, potencijalne obaveze koje se zanemaruju, sve tokove novca koji nisu do kraja definisani unutar sistema i razne ugovorne obaveze koje će svakako biti predmet revizije DRI. Ali ne bi bilo loše da se preduprijede neke stvari. Transparentnost u prvom planu”, poručio je Damjanović.

Podatke ćemo, kako je najavio, čitati kako treba da se čitaju.

“Mislio sam nakon promjena 2020. godine da ćemo doći do toga da treba da radimo drugačije a ne da se naprave samo neke kadrovske promjene a da se istim, a ako ne i gorim metodama, sprovode određene radnje”, podvukao je Damjanović.

On je pojasnio da ima indicija da dosta obaveza prema građanima i privredi nijesu izmirene, i da se kapitalni budžet ne realizuje dinamikom kojom treba.

“Sumnjam u podatke o tokovima novca u državnom trezoru i da se jedan dio obaveza koje se ne izmiruju ne objavljuje i napumpavaju se bilansi unutar državne kase. Biće prilike vrlo brzo da se i zbog potrebe tehničkog rebalansa do kraja sagledaju sve cifre. Rado ću se izviniti javnosti ako se utvrdi da su cifre takve kakve se sada prezentuju”, kazao je Damjanović.

On je, međutim, izrazio bojazan da će se pokazati drugačije. Najavio je da će sve cifre ugledati svjetlost dana. Damjanović kaže da će transparentnost biti suština rada u predstojećem periodu. Uz to, kako je konstatovao, treba pokrenuti ozbiljne razgovore sa međunarodnim partnerima.

“Mislim prije svega na MMF, Svjetsku banku i Evropsku komisiju. Skoro nikako ne koristimo mogućnosti koje imamo u ovim kriznim vremenima. Svu vrstu pomoći treba koristiti. Bojim se da je ovo samo početak ozbiljne krize koja je eskalirala agresijom Rusije na Ukrajinu, i koja može da ima ozbiljne posljedice na ovaj prostor”, kazao je sagovornik TVCG.

Damjanović je naveo da se “ne može u istom danu praviti marketing od priče o blockchain i kriptovalutama a onda prositi za brašno i pšenicu po Bugarskoj i Rumuniji, malo to vrijeđa inteligenciju”.

Potreban je, kako je rekao, zajednički regionalni odgovor na sve izazove. Po njegovom sudu, Open Balkan ako se gleda ekonomski ima smisla, politički, stvar treba dobro odmjeriti.

Vezano za Evropa sad, ili seta zakona koje je donio parlament Damjanović je rekao da će se taj program bez ikakvih ograničenja realizovati. Ukazao je i da Monstat treba da bude apsolutno pouzdan u smislu statistike koja je potrebna državi, posebno ako se zna da popis stanovništva nije obavljen još.

On je rekao da idućeg četvrtka ističe mandat i za svih šest pomoćnika direktora Uprave carina i prihoda, i ko god da bude izabran, biće sam.

“Nije nemoguće da sadašnja vlada pokušava da imenuje direktora Uprave, vjerovatno pred kraj mandata, ali dobro”, naglasio je Damjanović.

Ne dopada mu se u funkcionisanju Ministarstva netransparentnost, ali, kako ističe, bilo je i pozitivnih stvari.

Damjanović je rekao, vezano za koncesiju preduzeću “Džek Pot”, prijedlozi iz Uprave prihoda i carina nijesu ni dolazili do ministarstva. To sve, kako je rekao, pokazuje da je u pitanju posao za specijalnog tužioca a posljedica je da je Privredni sud omogućio da se nastavi rad u objektu uz depozit od 35 hiljada eura.

“Zašto vlada i ministarstvo nijesu upotrijebili neke druge mehanizme, da naredi, naloži i smijeni, to je pitanje”, kazao je Damjanović.

Naglasio je da ima smisla da se razmišlja o upravi za igre na sreću kao posebnom organu.

Kako je rekao, Privredni sud je rak-rana sistema, i iako je to teška kvalifikacija, u okviru ukupnih tužilačko-sudskih reformi mora se otvoriti i pitanje tog suda.

On kaže da kakva god bila politička neslaganja, u parlamentu treba težiti konsenzusu kada su u pitanju institucije i zakoni.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

DAMJANOVIĆ: Reforme i politička stabilnost uslov za ekonomski napredak

Damjanović: Spajić mi nudio mjesto ministra u rekonstruisanoj Vladi, “Evropa sad” ambiciozan plan

Abazović: Nema kalkulacija sa prozapadnim putem, Crna Gora najbliža opciji da zadrži postojeći sastav Vlade

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

PRINCEZA OD DEDINJA: Život ćerke predsjednika Jugoslavije strogo skrivan od javnosti! (FOTO)

Bivšem policajcu Petru Iliću (77) određen pritvor, osumnjičen za zelenašenje

PETRIČEVIĆ: Zapljena cigareta bez pravnog osnova, izgledne tužbe vlasnika

HITNI PREKID SLUŽBE: Kadar Olivere Injac sa Kosova, iz KFOR-a, mora nazad u penziju