Damjanović: Što prije do modela za direktni platni promet

Očekujem da ubrzo budu razmatrani predlozi za uspostavljanje direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije, da bi se eliminisala dugogodišnja biznis barijera u poslovanju i smanjili troškovi građanima i privredi, rekao je ministar finansija, Aleksandar Damjanović.
Damjanović: Što prije do modela za direktni platni promet

Aleksandar Damjanović, foto: Vlada CG

Ministarstvo finansija (MF) je iniciralo pitanje direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije, te je upućen dopis Centralnoj banci (CBCG) za rješavanje dugogodišnjeg problema.

Na nivou vlada dviju država, prilikom nedavne posjete crnogorske delegacije Beogradu, saglasje je da se direktni platni promet mora što prije regulisati, saopšteno je iz MF.

– Vjerujem da ćemo u najkraćem mogućem roku riješiti bespotrebnu kočnicu u ekonomskoj relaciji Crne Gore i Srbije. Vidjećemo da li će to biti kroz takozvani sistem kliringa, koji postoji, ili kroz sistem platnog prometa u skladu sa standardima EU. Komunikacija CBCG i Narodne banke Srbije (NBS) je uspostavljena. Očekujemo brzo konkretne predloge modela rješavanja ovog višedecenijskog problema, koji je velika biznis barijera privrede dvije države, poskupljuje i otežava im poslovanje, dok pojedine banke ekstra-profitiraju – naglasio je Damjanović.

Skupštini Crne Gore je dostavljen Predlog zakona o platnom prometu i očekuje se da u najskorijem roku bude rasprava o predlogu, kao doprinos rješavanju ovog pitanja.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

CBCG: Trgovina kripto-valutama ima špekulativna obilježja

DVIJE DECENIJE OD UVOĐENJA EURA: Istorijska odluka koja nas je sačuvala od finansijske nestabilnosti

CBCG: Ne očekuje se rast kamatnih stopa

Žugić odgovorio Medojeviću: Nije napravljen propust prilikom kontrole poslovanja i izricanja mjera prema Monte Kreditu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Abazović: Spreman sam i da podnesem ostavku nakon deblokade pravosuđa, nije tačno da nije bilo rasprave o Temeljnom ugovoru

Gorović: Policija u Nikšiću preduzela zakonom predviđene mjere i radnje

Nakon sedam godina uzurpacije Carević hoće da otkupi Krimovicu za 1,93 eura po kvadratu

Premijer o incidentu u Nikšiću: Svaki element postupanja policije se mora istražiti, unutar policijskih struktura postoji dio ljudi koji su sumnjivi