test

Đeljošaj: Limitirane cijene moguće i tokom ljeta

Standard

19/04/2024

14:12

Ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj tvrdi da je akcija

Polovinom maja će, kako je najavio, rezimirati mjera, kako bi došli do rješenja da se ona nastavi i tokom ljeta. Vlada je od kraja marta ograničila marže za više od 500 artikala sa ciljem da se smanji inflatorni pritisak na građane. Predviđeno je da akcija traje do kraja maja.

“Obuhvaćeni proizvodi su jeftiniji za oko 20 odsto. Fokus je na domaćim proizvodima, jer želimo da podržimo privrednike koji posluju u Crnoj Gori. Više detalja o eventualnom produženju akcije imaćemo krajem maja”, kazao je Đeljošaj na konferenciji nakon jučerašnje sjednice Vlade.

On je saopštio da je usvojen i program za unapređenje konkurentnosti privrede za ovu godinu, vrijedan tri miliona eura, koji će biti fokusiran na jačanje proizvodne djelatnosti i transformaciju privrede ka digitalnom i zelenom poslovanju. Objasnio je da je taj program godinama implementiran, ali da su ga sada suzili i uradili malo drugačije, jer prethodni nijesu dali konkretne rezultate na tržištu.

“Prva programska linija odnosi se na unapređenje proizvodnih kapaciteta. To je nešto što nedostaje Crnoj Gori, da podržimo domaću proizvodnju. Stav ove vlade je da želimo da imamo više domaćih proizvoda, ne samo na našem tržištu, nego da oni budu konkurentni i da mogu da idu i za izvoz”, rekao je Đeljošaj.

Podrška će se kretati od 20 hiljada eura do 150 hiljada eura pojedinačno za preduzeća, kako bi nabavili novu opremu, odnosno mašine za proces proizvodnje.

“Dakle, ovo obuhvata samo proizvodnju, ne frizerske salone i bjuti centre, kako je bilo u prethodnim programima”, naglasio je Đeljošaj.

Druga programska linija odnosi se na podršku malim ulaganjima. Za male subjekte podrška iznosi od hiljadu eura do 15 hiljada eura, a ukupna vrijednost linije je 500 hiljada eura. Treća linija je za podršku digitalizaciji. Podrška će iznositi 300 hiljada eura, odnosno od tri hiljade eura do 30 hiljada eura po preduzeću. Ministar je naveo da se četvrta programska linija odnosi na vaučere za žene i mlade u biznisu. Ukupna vrijednost te linije je 200 hiljada eura, a podrška će iznositi od hiljadu eura do osam hiljada eura.

Vlada je dala i saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović je objasnio da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa.

Građani će kroz taj program dobijati subvencije da da ulažu u gradnju fasada, zamjenu stolarije, kupovinu visokokvalitetnih i efikasnih klima-uređaja, kotlova na biomasu, toplotnih pumpi i savremenih uređaja koji će omogućiti da se sporni energenti, kao što su ugalj i drvo, potisnu i tako obezbijede bolje ekološke prilike na sjeveru.

Budžet projekta je 8,8 miliona eura, od čega je 5,6 miliona namijenjeno gradovima sjevera, dok je specijalni program od 2,8 miliona namijenjen Opštini Pljevlja.

Izvor (naslovna fotografija):

Nik Đeljošaj/ RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)