test

Dolar oslabio, cijene nafte rastu

Standard

25/03/2024

10:10

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema drugim valutama blago pala, nakon prošlonedjeljnog rasta.



Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 103,66 bodova, dok je u petak naveče iznosio 103,78 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 151,40 na 151,25 jena.

Američka je valuta blago oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0815 dolara, dok je u petak naveče iznosila 1,0810 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,59 posto, na 85,95 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,66 posto, na 81,15 dolara.

Azijski ulagači oprezni na početku nedjelje
Na azijskim se berzama jutros trguje oprezno dok ulagači čekaju nove podatke o inflaciji u SAD-u, regiji i evropskim zemljama, koji bi mogli nagovijestiti kada će centralne banke početi smanjivati kamatne stope.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na petak, kada je dosegnuo najviši nivo u osam mjeseci.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,8 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji pale 0,3 posto. U Šangaju, Hong Kongu i Australiji porasle su, pak, između 0,3 i 0,5 posto.

Ulagači su oprezni jer posljednjih mjeseci inflacija u SAD-u i zemljama regije blago raste.

Doduše, na tržištu se i dalje procjenjuje da bi američka centralna banka mogla početi smanjivati kamate u junu, no mnogi smatraju da je to preoptimističan scenario.

Prošle nedjelje ulagače je prijatno iznenadila švajcarska centralna banka, koja je neočekivano smanjila kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, na 1,5 posto.

To je prva velika centralna banka koja je smanjila kamate, nakon dužeg ciklusa zaoštravanja monetarne politike, što se na tržištu smatra prvim signalom da je borba protiv inflacije u zapadnim zemljama gotovo dobijena.

Zbog toga će ovoe nedjelje u fokusu ulagača biti novi podaci o inflaciji u SAD-u, regiji i eu+vropskim zemljama, koji bi mogli nagovijestiti kada će centralne banke početi smanjivati kamatne stope.

Izvor (naslovna fotografija):

Shutterstock

Ostavite komentar

Komentari (0)