test

Drecun: EPCG nije osnovana da kupuje druga preduzeća, odluka donesena bez adekvatnog biznis plana

Standard

16/08/2022

09:22

Vlada je juče dala zeleno svjetlo Elektroprivredi da započne pregovore sa turskom kompanijom Tosjali oko kupovine željezare – saopštio je premijer Dritan Abazović nakon sastanka sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem, Milutinom Đukanovićem iz EPCG i predsjednikom Opštine Nikšić Markom Kovačevićem.

Abazović je kazao da su Damjanović i Đukanović iznijeli realan biznis plan te da državu najviše interesuje da zaštiti radnike. Nije poznato da li je ovim povodom bila sazvana sjednica Vlade, jer o tome zvaničnog obavještenja nije bilo, ali sudeći po tome da je prije sastanka u zgradu jedino ušao Damjanović, očigledno je da je odobrenje EPCG-u Abazović dao samostalno, bez konsultacije sa ostalim ministrima.

”Zajednički tražimo rješenje, vidim dobru volju i kod EPCG i kod opštine da se pomogne. Radi se o vrijednoj imovini, o kompaniji koja ima izuzetno dobru infrastrukturu i za pokretanje proizvodnje električne energije, što bi bio glavni poduhvat EPCG” kazao je Abazović.

Dodao je da nema saznanja da su propali pregovori biznismena Miodraga Dake Davidovića koji je, do sada, bio jedini zainteresovani kupac, već da bi trebalo da budu nastavljeni 22. avgusta.

”Što se tiče Vlade, to nije završena priča. Ušli smo kao medijatori da se pronađe rješenje i sve što vodi ka tome za nas je prihvatljivo. Možda su politička previranja uticala da se odlože pregovori, ali mi ne možemo da damo nikakve specijalne garancije bilo kome. EPCG će u direktnoj komunikaciji sa Turcima vidjeti koliko se daleko stiglo u tim pregovorima, a ako oni kažu da su blizu da zaključe ugovor sa Davidovićem, u redu. Ali ovo ostaje kao dobra opcija da državna kompanija preuzme željezaru koja toliko znači za Nikšić i državu”, kazao je Abazović.

Iznuđeno rješenje

Ekonomski analitičar Predrag Drecun smatra da je ova odluka donesena bez adekvatnog biznis plana, što bi govorilo u prilog tome da je ovo bilo iznuđeno rješenje u cilju smirivanja socijalnih problema.

”Pretpostavljam da se nije moglo naći brže rješenje da država uđe u vlasništvo željezare od ovoga, što je veoma neuobičajeno, jer EPCG nije osnovana da kupuje druga preduzeća”, ocjenjuje za Pobjedu Drecun i nada se da to neće biti dugoročno rješenje, već da će se na ovaj način dobiti na vremenu kako bi se postavila menadžerska struktura, a da onda EPCG izađe iz takvog aranžmana. Ističe da bi cilj EPCG trebalo da bude da obezbijedi redovno i stabilno snabdijevanje strujom, a ako se pored toga bude bavila i proizvodnjom čelika, to izlazi iz normalnih okvira.

”Zašto se isto to onda nije uradilo sa KAP-om? Zašto se to ne bi onda uradilo za svako preduzeće koje se nađe u problemu? Ne smijemo dozvoliti da se ubuduće svi problemi rješavaju na ovaj način”, kazao je Drecun.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)