test

EPCG NASTAVLJA PO STAROM: Planiraju da stalno zaposle još 740 ljudi

StandardIT

16/11/2022

07:11

Elektroprivreda radi na novoj sistematizaciji poslova i radnih mjesta, koja bi trebalo da bude završena u decembru, saznaje Pobjeda.



Ovo je druga sistematizacija koja se radi ove godine u najvećoj domaćoj kompaniji. Prva je završena u martu i u primjeni je od aprila ove godine, rađena je po komisijama, uz plaćanje savjetnika. Ovom drugom sistematizacijom u ovoj godini, kako saznaje Pobjeda, odlučeno je da se u stalni radni odnos prevedu sve osobe koje su zaposlili u proteklih godinu i po na određeno, po ugovoru o djelu i preko agencije.

Menadžeri
Primjeni prve ovogodišnje sistematizacije prethodilo je razrješenje 47 menadžera te kompanije i dovođenje novih 55 menadžera. Možda u ovoj odluci treba potražiti i korijen sadašnjih problema EPCG, koja nedostajuću struju uporno nabavlja po dnevnim cijenama, umjesto da uradi ono što je ta kompanija radila godinama – isplanira koliko će joj struje trebati u kojem periodu godine i dana i obezbijedi je na berzi fjučersima.

A koliko je važno da se na vrijeme obezbijedi struja pokazuje cijena fjučersa na berzi. Dakle, prosječna cijena fjučersa nabavljenih u prvih devet mjeseci ove godine na berzi u Budimpešti bila je 322 eura za megavatsat za narednu godinu, 202,5 eura za 2024. i 161,8 eura za 2025. godinu. Već početkom oktobra fjučersi za narednu godinu su koštali 519,8 eura za megavatsat, za 2024. godine 300,3 eura, a za 2025. godinu 219,6 eura. Pri tome, ovdje se radi o planiranoj kupovini struje unaprijed, jer na dnevnoj bazi megavatsat prestiže i 800 eura. Toliko EPCG, ali i državni budžet i sljedstveno tome građane Crne Gore koštaju menadžeri koji ne znaju trgovati električnom energijom u kompaniji koja se bavi proizvodnjom i prodajom električne energije.

Zapošljavanje
EPCG je u posljednjih godinu i po zaposlila ukupno 790 ljudi. Od toga 148 prije zvaničnog stupanja na snagu aprilskog pravilnika o sistematizaciji, a 642 nakon njegovog usvajanja. U ovom broju su i zaposleni u Solar gradnji, novom čedu EPCG, osnovanom da se bavi ugradnjom solarnih panela zainteresovanim domaćinstvima i kompanijama u projektima Solar 3000+ i Solar 500+.

I po tom drugom pravilniku EPCG nije mogla da stalno zaposli više od 110 ljudi, što je i uradila. Na određeno je, uz ranije zaposlenih 46 osoba, dodato još 51, po ugovoru o djelu zaposlili su 63 osobe i 48 preko agencije. U Solar gradnji lani je radila samo jedna osoba, ali ove godine je na neodređeno zaposlena 21, na određeno 466, po ugovoru o djelu 65 i jedna preko agencije.

Među novozaposlenim je i sadašnji analitičar tržišta električne energije i bivši analitičar tržišta aluminijuma Goran Đukanović, koji je na funkciji savjetnika predsjednika borda EPCG Milutina Đukanovića. Kako Pobjeda saznaje, njegov je proizvod računica po kojoj je EPCG građanima za devet mjeseci ove godine uštedjela 650 miliona eura, jer im nije naplaćivala struju po dnevnim berzanskim cijenama, po kojim je nabavljala nedostajuće kilovatsate. Problem sa ovim savjetnikom je što je on analitičar slobodnog berzanskog tržišta aluminijuma, ali ne i regulisanog tržišta električne energije. A da je bio analitičar tržišta električne energije znao bi da je EPCG ove godine po zakonu mogla da poveća cijenu kilovatsata prodatu domaćinstvima za svega šest odsto. Onome ko kupuje na berzi kilovatsat po cijeni od osam centi bez troškova prenosa, ne znači mnogo povećanje od 0,6 centi na najskuplji kilovatsat u regionu od 10,2 centa sa PDV, što uključuje i troškove prenosa i troškove distribucije, kao i dio gubitaka na mreži. To povećanje bi građani platili tri, a 650 miliona eura, kako tvrde dvojica Đukanovića iz kabineta predsjednika EPCG.

Iz EPCG nam nijesu odgovorili na pitanja da li je tačno i da rade novu sistematizaciju i kakve efekte očekuju.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

EPCG

Ostavite komentar

Komentari (0)