test

Golubović: Nerealno očekivati da prihod od sezone bude dvije milijarde eura, preuranjene prognoze Đurovića

Standard

24/06/2023

07:26

Da bi predstojeća turistička sezona prestigla rekordnu 2019. u vrijednosnom smislu tj. u prihodima, nije dovoljno da prihodi budu 1.1 milijardu eura. Potrebno je da oni budu 1.4 milijarde eura, jer vrijednost novca danas i 2019. nije ista, ocjenjuje u razgovoru za Dnevno.me Petar Golubović, direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma.



Očekivanja vladajuće većine su, kako se moglo čuti, da će ovogodišnja ljetnja turistička sezona, i postezona u Crnoj Gori biti apsolutni rekorderi svih sezona do sada. U prvom redu, to je očekivanje premijera u tehničkom mandata Dritana Abazovića, ali i ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića, koji je kazao da je Crna Gora u prvom kvartalu ove godine prihodovala 119 miliona eura od turizma, što, prema njegovim riječima, obećava da će prihodi iz famozne 2019. u potpunosti biti premašeni.

Takva očekovanja su realna, posebno kada se uzme u obzir činjenica da se industrija turizma globalno veoma snažno oporavlja i vraća na predpandemijsko stanje, smatra sagovornik portala Dnevno.me.

Prema njegovim riječima, situacija se u pređašnje stanje vraća, čak i brže nego što su to očekivali i najveći optimisti. Ipak, da bi rekord iz 2019. bio oboren, Golubović smatra da će biti potrebno mnogo više ostvarenog prihoda, jer je i sama vrijednost novca danas, u odnosu na prije četiri godine, promijenjena.

Prognoze ministra Đurovića da prihod može biti i do dvije milijarde “ako se sve posloži kako treba”, Golubović vidi kao preuranjene.

“Nisam siguran da je baš već ove godine realno očekivati prihod od dvije milijarde eura. Po mom mišljenju, realno je očekivati da tu cifru dostignemo za dvije godine, odnosno 2025. Ali, prihod od turizma u iznosu od 1.3 milijarde je dostižan i uzimajući u obzir pokazatelje veoma moguć”, objašnjava naš sagovornik.

Zato, Golubović poručuje da nije dobro bazirati privredu, ne jedne države, već i jednog domaćinstva, na samo jedan izvor prihoda.

“Crna Gora, koliko se može vidjeti, dosta ulaže i u svoj energetski sektor koji generiše značajna sredstva. Ono gdje leži najveći potencijal za jednu malu državu i ekološku državu, kao što je naša, svakako je IT sektor i organska proizvodnja hrane. Država Crna Gora kao destinacija itekako ima potencijala za razvoj cjelogodišnjeg turizma. Sadašnji kapaciteti, kao što je sportska infrastruktura, nije dovoljno razvijena za privlačenje većeg broja ozbiljnijih sportskih klubova koji dominantno koriste kapacitete van glavne turističke sezone. Privući na pripreme poznate evropske fudbalske klubove sa svim svojim zvijezdama, ne samo da generiše značajan prihod, već sa sobom nosi druge benefite u vidu medija koji ih prate i besplatnog PR-a”, navodi on.

A loše vremenske prilike u junu, ne idu nikako na ruku turizmu u Crnoj Gori. Ipak, Golubović smatra da jedan mjesec ne može i neće uticati na ishod cijele sezone, koja, ponavlja, već sad obećava.

“Predsezona odnosno mjesec maj bio je veoma dobar i postigao značajne cifre koje su na istorijskom nivou. Nažalost, loše vremenske prilike uticaće na to da jun bude slabiji od očekivanog. Vjerujem, međutim, da će na kraju kalendarske 2023. Crna Gora moći da se pohvali brojkama koje će prevazići rekordnu 2019. i to u dvocifrenim procentualnom iznosu”, zaključuje Golubović za Dnevno.me

Izvor: dnevno.me
Izvor (naslovna fotografija):

Petar Golubović, Privatna arhiva

Ostavite komentar

Komentari (0)