test

Institutu vraćen novac, štrajk odložen

Standard

25/04/2024

12:57

Vlada je usvojila odluku da se Institutu `Simo Milošević` uplati 1,1 milion eura pomoći kako bi se izbjegao štrajk i obustava rada u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Iz Sindikata tog Instituta navode da je ovo privremeno, a ne trajno rješenje.

Sredstva u iznosu od 1,1 milion eura, prebačena su sa Fonda zdravstva na račun sindikalne organizacije Instituta, a riječ je o sredstvima koja je ova ustanova zaradila u prethodnom periodu. Račun Instituta je u blokadi, a radnicima se duguju zarade od decembra prošle godine.

Predsjednica sindikata Marija Obradović navela je za ADRIA televiziju da je račun Instituta blokiran od strane Jugobanke.

“Našlo se jedno alternativno rešenje, a to je da se zaposlenima u Institutu uplati jednokratna pomoć u vrijednosti od prilike oko tri plate koje nam se duguju, odnosno decembarska, januarska i februarska plata i na taj način bi se jedna vrlo teška egzistencijalna situacija u kojoj žive zaposleni u Institutu relativno olakšala”, rekla je ona.

Obradović podsjeća da su na naplatu došle i kamate i računi, te da je radnicima u prethodnom periodu bilo izuzetno teško da izdrže situaciju.

„Mi smo sve ovo vrijeme konkretno od 5. februara kada smo nakon kolektivnog godišnjeg odmora koji smo imali u januaru otvorili kuću sve vrijeme radili. Znači sve vrijeme smo rehabilitovali i radili naše građane koji ovdje dolaze preko Fonda zdravstva i na osnovu tih dva i po mjeseca rehabilitacije pacijenata rehabilitovali pacijente u vrijednosti od 1,1 milion koji se nalaze u Fondu zdravstva. Nama je ta zarada omogućila da se ova sredstva isplate. Neće to biti ta sredstva, ali će se ta sredstva nekom kompenzacijom kasnije kompenzovati”, navela je ona.

Predsjednica Sindikata ističe i da su zaposleni optimistični kada je u pitanju Vladin plan za restrukturiranje ustanove, te da bi taj plan trebao biti sproveden u tri faze. Prva faza je de minimis pomoć, druga je nakon dobijanja saglasnosti Agencije za zaštitu konkurencije isplata oko 10 miliona eura za otplaćivanje blokade Jugobanke, koji je star čak 40 godina. Kredit je uzet 80-ih godina kako bi se izgradila druga faza Instituta.

„Napokon bi se nakon 40 godina riješio taj za nas gorući problem, jer sve što odradimo ne možemo naplatiti zbog blokade. Treći dio je izrada strateškog, odnosno plana restrukturiranja na osnovu kojeg bi kasnije mogli da dobijemo preko grantova i na razne druge načine poput kredita mogli da uzmemo i do 100 miliona eura koji bi značili puno u obnovi Instituta, odnosno vraćanja na staze stare slave”, poručuje Obradović.

Teška ekonomska situacija u prethodnom periodu dovela je do odlaska zaposlenih iz ove zdravstvene ustanove, što je ugrozilo rad pojedinih odjeljenja Instituta. S obzirom na značaj koji ova institucija ima za zdravstveni sistem u Crnoj Gori, njeno spašavanje bi moralo biti prioritet nadležnih.

Izvor (naslovna fotografija):

Novski portal

Ostavite komentar

Komentari (0)