Izvor: RTCG

Investicije Evropske investicione banke u Crnoj Gor neće stati

U crnogorske projekte Evropska investicina banka uložila je od 2006. milijardu eura. Investicije neće stati, poručuje za TVCG vršilac dužnosti generalnog direktora EIB Globala Markus Berndt, akcentujući energetiku kao oblast ulaganja.
Investicije Evropske investicione banke u Crnoj Gor neće stati

Izvor: RTCG

Crna Gora veoma je važan partner Evropske investicione banke, ističe Berndt. Od 2006. investirali su milijardu eura zapodršku crnogorskim malim preduzećima i razvoj održive saobraćajne mreže.

“Od toga je 243 miliona eura dato od početka pandemije, a jedan od ključnih partnera je Investiciono razvojni fond u koji smo uložili 520 miliona i 150 miliona od početka pandemije, a ostatak je dat kroz komercijalne banke. Uključeni smo u infrastrukturne projekte, u sektor obrazovanja, zdravstva, malih i srednjih preduzeća. Radujemo se nastavku saradnje, naročito nakon što je sa IRF-om potpisana nova klimatska kreditna linija, što je naša podrška tranziciji crnogorskih kompanija ka zelenoje konomiji”, kazao je Berndt.

Rat u Ukrajini u prviplan je stavio energetsku krizu i EIB nastoji da pomogne projekte energetskeefikasnosti i alternativnih izvora energije.

“Važno je da ubrzamo energetsku tranziciju koju smo počeli i zadovoljni smo što u tome sarađujemo s Crnom Gorom i moraćemoda pronađemo održive energetske izvore, koji su u prirodi i da investiramo u to. Bitan je i održivi transport koji takođe doprinosi smanjenju potrošnje energijei utiče na klimatske promjene. Tu možemo pomoći kao dugoročni zajmodavci, a kada je riječ o našim kamatnim stopama mislim da su one povoljnije u poređenjus ostalim bankama jer mi obezbjeđujemo veoma dobre uslove. Banka trenutno u regionupodržava projekte vjetro i solarne energije”, kazao je Berndt.

Plan je, ističe Berndt, istražiti da li i Crnoj Gori mogu pomoći u tome.

“Mislim da svi znamo da je Crna Gora predvodnik kada je riječ o pristupanju Evropskoj uniji, to je dug i trnovit put, ali mislim da Crna Gora čini sve da ispuni sve uslove i bićemo zadovoljni da je podržimo u reformama koje su neohpodne, uključujući i ekonomske reforme iinvestirajući u infrastrukturu i društvo. Pred nama je dug put i od crnogorske vlade očekujemo da nastavi reformske procese kao i do sada, a mi im tu možemo biti od pomoći”, naveo je Berndt.

EIB Global, nedavno je osnovan ogranak Evropske investicione banke. Namjera je bila da se ubrza finansiranje projekata u zemljama koje nijesu članice Unije.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

CKB i NLB napravile najveći profit, u minusu samo Komercijalna

Banke od kamata ostvarile prihod od 148 miliona, a od provizija skoro 38 miliona eura

Abazović: Nema kalkulacija sa prozapadnim putem, Crna Gora najbliža opciji da zadrži postojeći sastav Vlade

Stranci kupili nekretnine vrijedne 184 miliona eura

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Tender MUP-a: Skoro pola milona eura za registarske tablice

Nožem rasjekao ruku prijatelju

Raonić o propustu u Dnevniku: Sramna greška, pokrenut je postupak

Zakon o teritorijalnoj organizaciji CG: Zeta nije prošla skupštinski odbor