test

IRF traži vraćanje milionskog duga, Cijevna ništavost date zaloge

Standard

05/03/2024

11:45

Kompanija biznismena Danila Petrovića „Cijevna komerc“ tužila je Investiciono-razvojni fond (IRF) tražeći da se utvrdi ništavost ugovora o zalozi na pokretnim stvarima zaključenih u okviru kreditnih aranžmana iz 2018. godine.

To je i razlog zbog koga je juče odloženo ročište u izvršnom postupku koji je IRF pokrenuo radi namirenja višemilionskog duga, jer druge Petrovićeve kompanije nijesu vraćale kredit.

IRF je krajem maja prošle godine pokrenuo postupak izvršenja na iznos od 3,8 miliona eura nad vozilima ove kompanije koje su založene kao kolateral za kredite date „Cijevni komerc“ i „Montenegro Premieru“. To su uradili nakon što su raskinuli ugovor o kreditu, čime su u potpunosti dospjele obaveze ove dvije kompanije.

Krajem januara je na osnovu rješenja javnog izvršitelja prodata jedna od nepokretnosti na kojoj je bila hipoteka, čime je dug umanjen za dva miliona eura, a zastupnik IRF-a je na prošlom ročištu kazao da postoji interesovanje i za ostatak imovine pod hipotekom.

Iz „Cijevne“ tvrde da zaloga nije konstituisana po zakonu te da nema uslova za izvršenje nad vozilima, zbog čega su tražili da se jučerašnje ročište odloži kako bi sud imao uvid u spise predmeta kojima se traži ništavost ugovora o zalozi. Iz IRF-a ocjenjuju da je cilj tih postupaka odugovlačenje ovog. Ipak, sutkinja Radmila Perović je odložila ročište za 16. april radi uvida u ove predmete.

Izvor (naslovna fotografija):

Privredni sud Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)