Jandreoski: Crna Gora najpristupačnija avionom, znak neminovnog rasta i napretka

Aerodromi Crne Gore doprinose društvenom i ekonomskom rastu i razvoju nacije kroz kvalitetnu, sigurnu i održivu aerodromsku infrastrukturu i usluge.
Jandreoski: Crna Gora najpristupačnija avionom, znak neminovnog rasta i napretka

Kako je saopšteno, u svojstvu operatora aerodromske infrastrukture i pružaoca aerodromskih usluga, Aerodromi Crne Gore predvode sektor vazduhoplovstva, upravljajući se principima sigurnosti, dodate vrijednosti, odgovornog upravljanja i ekonomskog razvoja kao svojim temeljnim vrijednostima. 

“Zajedno sa svojim Odborom direktora, nadležnim ministarstvima i Vladom Crne Gore, Aerodromi Crne Gore su orijentisani na razvoj infrastrukture, unapređenje kvaliteta usluga i ulaganje u kadar kao vrijedan resurs kompanije”, navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore, Goran Jandreoski, kaže da su okosnica kompanije bezbijednost i sigurnost putnika u svakom trenutku.

“Naša vizija određuje aerodrome kao ulaznu kapiju za turizam i ulaganja. Vođena ovom misijom, stremljenja kompanije nijesu prošla nezapaženo, te su Aerodromi Crne Gore dobili brojna priznanja za stručan pristup u  upravljanju aerodromima”, kaže on.

Uprkos, kako je kazao, do sada neviđenim izazovima koje je nametnula pandemija korona virusa, Aerodromi Crne Gore su ostvarili porast broja putnika, trasirajući put rastućeg interesovanja za zemlju kao turističku destinaciju.

“Obim putničkog saobraćaja je tokom 2021. dosegao rast od 65 odsto u odnosu na 2019. Aerodromi Crne Gore sada se pripremaju za oporavak sektora vazduhoplovstva na zdravim osnovama. Već pregovaramo sa određenim niskotarifnim i redovnim avio-prevoznicima o otvaranju novih avio-destinacija, što će se osjetno odraziti na saobraćjne podatke koje očekujemo u ovoj godini”, istakao je on.

Crna Gora, kako je kazao, kao tržište koje bilježi izuzetan rast, nudi niz mogućnosti investitorima i avio-kompanijama koje žele da ostvare svoje prisustvo u regionu.

Kako dodaje, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom, Ministarstvom ekonomskog razvoja i Ministarstvom kapitalnih investicija, Aerodromi Crne Gore su osmislili zajedničke programe koji su usmjereni na promociju potencijala ove zemlje i imaju za cilj da svijetu pošalju poruku o investicionim mogućnostima Crne Gore.

“Jedan takav primjer je Air Astana, koja je uvrstila Podgoricu među svoje turističke destinacije. Letovima ove avio-kompanije, preko 20 hiljada visokoplatežnih turista posjetilo je Crnu Goru. Osim toga, crnogorski vazduhoplovni propisi omogućavaju stranim investitorima da osnuju avio-kompanije ili obavljaju uslužne djelatnosti u avio-saobraćaju”, dodaje se u saopštenju.

Jandreoski kaže da cilj nije samo povezivanje sa mogućim čvorištima ili aerodromima, već nastoje da se izgrade kao organizacija koja okuplja najbolje poznavaoce oblasti vazduhoplovstva.

Digitalni napredak na planu svjestke ekonomije nije zaobišao ni vazduhoplovnu branšu, gdje se, kako se navodi, takođe javlja kao preduslov razvoja.  

Kada je riječ o avijacijskom segmentu poslovanja, Jandreoski ističe da kroz usluge koje pružaju nastoje da osnaže saradnju sa avio-kompanijama.

“Za 2022. godinu smo planirali brojne investicione aktivnosti, uključujući, između ostalog, zamjenu postojećih vozila sa dizel-benzinskim pogonom električnim vozilima. Dakle, okrećemo se obnovljivim izvorima enegrije. Primjenom ekološki prihvatljivih poslovnih praksi, Aerodromi Crne Gore slijede sve preporuke ICAO i Evropske komisije u cilju obezbjeđenja održivog poslovanja i doborbiti populacije.

Kako bi držali korak sa tehnologijom, određena sredstva su opredijeljena za realizaciju projekata video-nadzora, sistema razglasa i primjenu tehnologije vještačke inteligencije u sferi sigurnosti putnika”, kaže Jandreoski.

Iz tehnološke perspektive, kaže Jandreoski, shodno nedavno potpisanom sporazumu, postali su dio sistema zaštite sajber bezbjednosti Eurocontrola, na šta su veoma ponosni.

Sada su, kako je rekao, u prilici da nauče više o sajber bezbjednosti i mogućim uticajima iste na budućnost.

Prema riječima Jandreoskog, geografska pozicija Crne Gore nameće avio-putovanja kao prvi izbor za posjetu zemlji, što je ujedno garancija njenog neminovnog rasta i razvoja. 

Kako je rekao, prošao je vijek od začetka avijacije u Crnoj Gori.

“Danas, zemlja je uspostavila povoljno poslovno okruženje za investitore, osnaženo Aerodromima Crne Gore i rukovodstvom kompanije koje je sposobno da prilagodi poslovanje datim prilikama, stručnim Odborom direktora i podrškom vlade.

Cilj vlade je da stranim investitorima pruži mogućnosti da ulažu u avijaciju. Sinergija koja vlada između institucija i vlasti je od ogromnog značaja. Uskoro ćemo imati priliku da u Crnoj Gori dočekamo potencijalne investitore”, zaključuje Jandreoski.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Od novca datog na tužbe zaposlenih izgradila bi se dva nova aerodroma

TODOROVIĆEVI BONUSI DRSKOST, Stojanović: Nagrada mu zagarantovana, i ako bi u prosjeku prevezli devet putnika po letu

Aerodromi: Sjutra slijeću prvi ruski turisti

Jandreoski: Nakon Pariza i Milana, Tivat odškrinuo vrata da postane avio taksi dron stanica

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Biserko: Manjinska vlada vodi izborima, ključna pobjeda SPC bilo bi potpisivanje Temeljnog ugovora

Crna Gora uskoro u Evropskoj organizaciji morskih luka

Uljarević: Nerazumljiva očajnička borba nakon samo godinu dana kušanja vlasti

Stanovi skuplji od 10 do 20 odsto, očekuje se umjereni rast