test

Joković u Beogradu: Crna Gora ima potencijal da postane važan izvoznik poljoprivrednih proizvoda u regionu i šire

Standard

27/01/2023

15:27

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u tehničkom mandatu, Vladimir Joković, učestvovao je u otvaranju 4. Međunarodnog sajma voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva ''Agro Belgrade'', koji se održava u Beogradu od 26. do 28. januara 2023. godine.Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, organizovala je učešće crnogorskih poljoprivrednika na ovom sajmu.

Povezani Članci

“Agro Belgrade je mjesto gdje se stvaraju poslovne konekcije, uči o savremenim tehnologijama i diskutuje o trenutnim i budućim trendovima na globalnom tržištu. Na sajmu učestvovuje više od 500 izlagača iz regiona i svijeta, a sam izložbeni prostor zauzima 30.000m2”, saopšteno je iz Ministasrtva. 

Na crnogorskom štandu predstavlja se 10 kompanija iz sektora proizvodnje voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva. Nastup na Sajmu omogućio je izlagačima da predstave proizvode i plasiraju ih na nova tržišta, te steknu nove poslovne kontakte. Izlagači su: Plantaže, Vam Agro – Montetechnology, Montehum, Jugopapir, Poljoprivredno gazdinstvo Macanović, Olcinium, Boja nara, Tunik, Rakija Trnovača i Green Monde.

Joković je istakao dobru saradnju između Srbije i Crne Gore i pozvao na još veći tempo razvoja regionalne saradnje u poljoprivredi. On je, kako je saopšteno, takođe istakao važnost sajma za crnogorske proizvođače kao priliku za promociju njihovih proizvoda i ostvarivanje novih kontakata i saradnje. Posebno je naglasio potencijal sektora maslinarstva i vinogradarstva te potrebu za udruživanjem proizvođača kako bi se odgovorilo zahtjevima tržišta za kvalitetnim proizvodima.

“Problem ustitnjenosti poljoprivrednih parcela i gazdinstava je izražen u cijelom regionu, a naročito u Crnoj Gori. Zbog toga je sve jasnija potreba za udruživanjem kako bi se na najbolji način odgovorilo zahtjevima tržišta za konstantnim količinama kvalitetnih proizvoda”, izjavio je resorni ministar. On je takođe naglasio da se kroz politike podrške ministarstva poseban fokus stavlja na podršku udruženjima i kooperativama, jer je to neophodno za razvoj naše poljoprivrede. Joković je pojasnio da Crna Gora ima potencijal da postane važan izvoznik poljoprivrednih proizvoda u regionu i šire.

“Tokom sajma održane su serije panel diskusija sa temama ključnim za industriju voća, povrća i vina, kao što su perspektive tržišta u 2023. godini, prilagođavanje uticaju klimatskih promjena, radna snaga, digitalizacija, finansiranje, transport, kao i mnoge druge.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore se zalaže za dalji razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji, kao i za stvaranje novih poslovnih konekcija i saradnje sa partnerima iz regiona i svijeta”, navodi se u saopštenju. 

Ostavite komentar

Komentari (0)