test

Jušković podnio krivičnu prijavu protiv ministra Radulovića

Standard

23/05/2024

10:52

Kandidat koalicije `Za budućnost Crne Gore` za člana Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV), Nebojša Jušković, podnio je krivičnu prijavu protiv ministra pomorstva i saobraćaja Filipa Radulovića zbog više krivičnih djela.

Prijavu je podnio glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, a u njoj je naglasio da je podnešena zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja i krivičnog djela protivzakoniti uticaj.

“Osumnjičeni je osnovano sumnjiv da je, u svojstvu službenog lica, kao ministar saobraćaja i pomorstva Vlade Crne Gore, svjestan djela čije je izvršenje želio, izvršio navedena krivična djela, i to putem činjenja, na način što je tokom obavljanja funkcije ministra pomorstva i saobraćaja protivzakonito odložio sjednicu Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) 09.11.2023 godine, a pred isticanje protivzakonitog roka uputio zahtjev Vladi za smjenu Savjeta. Vlada ekspresno smjenjuje Savjet bez argumentacije”, naveo je Jušković.

Novi Savjet je, kako je dodao, izabran poslije tri mjeseca, uz predlog osumnjičenog pojedinih kandidata, koji po više zakonskih osnova nisu mogli biti članovi ovog organa.

Kako je naglasio, izborom i sastavom Savjeta doveden je pitanje njegov legitimitet rada.

“Osumnjičeni Radulović protivzakonito vršio uticaj na novoimenovani Savjet ACV da protivzakonito poništi konkurs za izbor direktora ACV od 26.7.2023 godine i raspiše novi konkurs za izbor direktora ACV 22.4.2024 godine. Ovo posebno kod činjenice da je koristeći se svojim položajem, ministra, osumnjičeni protivzakonito vršio uticaj na Savjet ACV da protivzakonito 20. maja izaberu lice koji Zakonom o vazdušnom saobraćaju član 9 stav 8 i član 12 stav 3 nije mogao biti izabran”, istakao je on u prijavi.

Jušković je dodao da je ministar vršio i političku diskriminaciju na predložene kandidate za članove Savjeta ACV čime je ušao u zonu kršenja političkih i ljudskih prava i pravo na rad, čime grubo krši Ustav Crne Gore i to članove 6,8,10,17,19, i 47.

Na ovaj način je, tvrdi Jušković, osumnjičeni s umišljajem počinio krivična djela koja mu ovom prijavom stavljam na teret i to u produženom trajanju.

“Dakle, u opisanim radnjama osumnjičenog stekli su se svi elementi bića krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja iz člana 416 stav 1 i člana 417, a u vezi člana 23 KZ CG kao i krivičnog djela protivzakoniti uticaj iz člana 422 stav 2 KZ CG iz kojih razloga molim da postupite po krivičnoj prijavi i provjerite navedene sumnje”, naveo je on.

Izvor (naslovna fotografija):

Standard -collage

Ostavite komentar

Komentari (0)