Kostić: Treba napraviti jasan plan, građani da daju doprinos racionalizaciji i uštedi elkektrične energije

Vlada je pala, a ocjena je da politička nestabilnost može imati posljedice po ekonomiju. Prognoze su da nas čeka teška jesen, te da će biti nestašice električne enregije.
Kostić: Treba napraviti jasan plan, građani da daju doprinos racionalizaciji i uštedi elkektrične energije

Vasilije Kostić

CEDIS je juče objavio saopštenje u kojem se navodi da je potrošnja struje u Crnoj Gori u julu skočila 20 odsto.

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić ocijenio je za Antenu M da je skok potrošnje električne energije potencijalni problem koji se tiče svih nas.

“Država ne samo da bi trebala, nego mora da izađe sa određenim predlogom, planom i mjerama na koji način obezbijediti nesmetano funkcionisanje i isporuku električne energije. Mislim da svaki građanin zna da postoji ozbiljan problem formiranja cijena energenata na svjetskom tržištu, jer su cijene porasle deset, petnaest i više puta. U skladu sa tim treba odgovoriti sa svojim kapacitetima”, rekao je Kostić.

Kostić ocjenjuje da se u Crnoj Gori politički nepopularne mjere ne saopštavaju građanima da funkcioneri ne bi bili najavljivač ružnih vjesti, bez obzira što će to imati uticaja sjutra na sve građane.

“Narod je dovoljno svjestan da mogu dati svoj doprinos za određeni program racionalizacije i uštede električne energije onda kad se to može uraditi, a ne kada bude kasno”, objašnjava on.

Ako svi u Evropi najavljuju ozbiljne probleme sa energentima i njihvoim cijenama, onda je, kako kaže, potpuno logično da mi nijesmo ostrvo u tom svijetu i da nas čeka teška i izazovna jesen.

“Potrebno je da menadžment elektro-energetske kompanije izađe sa određenim informacijama prema javnosti i sa određenim programom. Stvari se same od sebe neće riješiti ukoliko se aktivno ne bude djelovalo na datu situaciju”, kategoričan je Kostić.

 Insistira na potrebi da se napravi jasan plan i priprema za jesen.

“Ako postoji plan restrikcija to treba reći i postaviti jasne ciljeve da bi građani bili potpuno involvirani u proces uštede električne energije. Racionalizaciju potrošnje nije moguće postići samo apaelima time što čete se jednom javiti preko nekog medija i reći da bi trebali građani da troše manje a pritom ne reći zašto, zbog čega, po kojim iznosima, na koji način to ostvariti”, zaključio je Kostić.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Moramo održati Termoelektranu Pljevlja jer bi cijene električne energije otišle u nebo

CEDIS: Akcija suzbijanja neovlašćenog korišćenja električne energije daje rezultate

Kostić: Poremećaj u snabdijevanju energentima i hranom izaziva veliku nesigurnost

Ako ne bude kiše biće i poskupljenja i restrikcije struje

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Vlaović ubijen iz Glocka, Tanasković policiji rekao tek jednu rečenicu

ROŽAJE – SLIJEPO CRIJEVO CRNE GORE? Ne znaju kad će završiti rekonstrukciju magistrale i da li će doći do novog produžetka roka

Milošević o fotografiji sa Bulatović: Riječ je o pokušaju moje diskreditacije, nju poznajem dugi niz godina

Milošević ipak znao s kim sjedi? Abazović kaže da ga je upozorio iako je i sam prijatelj sa Bulatović na Facebooku