test

Kuzman: Izvršni direktor CGES-a Aleksandard Mijušković nezakonito uticao na postupak javne nabavke

Standard

16/06/2022

07:00

Agencija za sprečavanje korupcije, nakon prikupljene dokumentacije i izjašnjenja Crnogorskog elektroprenosnog sistema, proslijedila je Specijalnom državnom tužilaštvu prijavu korupcije protiv predsjednika Odbora direktora CGES-a Aleksandra Mijuškovića, izvršnog direktora CGES-a Ivana Asanovića i bivšeg državnog sekretara Ministarstva kapitalnih investicija Marka Perunovića, koju je podnio šef službe za javne nabavke CGES-a Ivan Kuzman.



Kuzman je o tome dopisom, u koji je Pobjeda imala uvid, obavijestio ministre finansija Aleksandra Damjanovića i kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića.

POSTUPAK

U dopisu Kuzman je ustvrdio da je predsjednik Odbora direktora Mijušković, uz „svesrdnu pomoć“ Perunovića i Asanovića, nezakonito uticao na postupak javne nabavke usluge sječe stabala i rastinja u trasama dalekovoda, tako što je prvo poništio prethodni postupak javne nabavke. Zatim je, kako je napisao Kuzman, Mijušković „direktnim uticajem na pojedine članove nove komisije obezbijedio raspisivanje tenderskog postupka“ na način koji mu je odgovarao.

Šef službe za javne nabavke CGES-a tvrdi da je zbog toga što nije htio da utiče na postupak bio izložen zlostavljanju na radnom mjestu.

– Dopisi Ministarstva kapitalnih investicija i zaključak Odbora direktora CGES-a smišljeni su u stvari u cilju obračuna sa mnom i pokušaja mog uklanjanja sa mjesta šefa službe za javne nabavke, što je direktna osveta

Aleksandra Mijuškovića na moju „drskost“ da se ne povinujem njegovim nezakonitim zahtjevima. Jedini razlog zašto u tome nije uspio jeste privremena spriječenost za rad, koja mi je određena od doktora specijaliste, a zbog torture koju sam preživio na poslu – istakao je Kuzman.

Povezani članci

Kako Mijušković nije uspio da utiče na promjenu njegovog stava, navodi Kuzman, obezbijedio je da bivši državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović dopisima zatraži poništenje prethodnog postupka javne nabavke.

Razlog pisanja dva dopisa Ministarstva kapitalnih investicija u svega šest dana je prema Kuzmanovim riječima, to što je u prvom „u očiglednoj žurbi i neznanju“ Marko Perunović dopisom od 7. septembra 2021. godine pogriješio gotovo sve, i tako Mijuškoviću, predsjedniku Odbora direktora CGES-a, tražili i da poništi postupak javne nabavke CEDIS-a, od 26. avgusta 2021. „za nabavku radova – Sječa rastinja ispod bodova 10 i 0,4 kv (region 4 i region 5)“. Kada su, kako je napisao, vidjeli da su pogriješili uslijedila je ispravka 13. septembra 2021. godine.

Ustvrdio je da, osim poništenja prethodnog postupka javne nabavke, ništa drugo nije ispoštovano iz dopisa Ministarstva kapitalnih investicija i Odbora direktora CGES-a.

– Marko Perunović u dopisima, između ostalog, tražio da se smijene članovi komisija koji su učestvovali u prethodnim postupcima za ove usluge. Umjesto toga Aleksandar Mijušković i Ivan Asanović su svojim radnjama obezbijedili da u petočlanoj komisiji, koja je sprovodila novi postupak nabavke, ostanu četiri člana iz prethodnih komisija – naveo je Kuzman.

Osim toga, dodao je on, tri člana su nagrađena nakon raspisivanja novog postupka nabavke i to tako što je jednom supruga zapošljena u CGES-u (bez oglašavanja radnog mjesta, a na osnovu sporazuma o preuzimanju). Drugi je nagrađen radnim mjestom sa većim koeficijentom, a treći je zapošljen u CGES-u odmah nakon obavljenog stručnog osposobljavanja.

DOKAZI

Da je sve namješteno, kako tvrdi Kuzman u dopisu, potvrđuje i to da su predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija, među njima i rukovodilac Odjeljenja za borbu protiv korupcije Milorad Milošević, dva dana prije dostavljanja dopisa CGES-u, održali konferenciju za medije na kojoj su informisali da su za osam mjeseci predali tužiocima 12 informacija o postojanju mogućih krivičnih djela u državnim kompanijama.

Osim toga, Kuzman kao dokaz navodi i dokument „365 dana – 365 izazova“ koji je Ministarstvo kapitalnih investicija objavilo na sajtu, a u kojem su predstavljene aktivnosti koje je ostvarilo Odjeljenje za borbu protiv korupcije.

– Bitno je napomenuti da se u navedenom dokumentu nigdje ne spominje bilo koji tenderski postupak CGES-a, pa ni onaj koji je poništen po zahtjevu Ministarstva – istakao je Kuzman.

Konačno, Kuzman u dopisu obavještava da je njegov punomoćnik, advokat Miljan Knežević Ministarstvu podnio zahtjev za slobodan pristup informacijama kojim je tražio inicijative, krivične prijave ili druga akta koje je Ministarstvo predalo nadležnom tužilaštvu u cilju ispitivanja eventualnih nezakonitosti prilikom sprovođenja postupka javne nabavke.

Iz Ministarstva su dobili odgovor da ovaj resor ne posjeduje traženi materijal, iz čega se zaključuje, kako ističe Kuzman, da u tom vladinom resoru ne postoje nikakva dokumenta kojima su utvrđene činjenice i dokazi za optužbe koje su iznijete u dopisima Ministarstva dostavljenim CGES-u.

– A koje su poslužile kao osnov za poništenje postupka javne nabavke i raspisivanje novog postupka za iste uslove, ali pod dirigovanim uslovima – naglasio je Kuzman.

Zatražio je od ministara da utvrde navode i dokumenta koja im je dostavio, a koja ukazuju na nezakonito postupanje.

– Te da kao ministri u Vladi procijenite da li Aleksandar Mijušković i ostali članovi Odbora direktora CGES-a, imenovani od strane Vlade zaslužuju da ostanu na tim mjestima nakon 28. 6. 2022. godine, za kada je zakazana osma redovna skupštine akcionara ove kompanije – zaključio je Kuzman.

Agencija za sprječavanje korupcije prikupila je dokumentaciju o ovom slučaju i koju je proslijedila Specijalnom državnom tužilaštvu. Pobjedi nije odgovoreno na upit iz SDT-a povodom ovog slučaja.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)