Mali akcionari nude akcije Luke Bar i Plantaža za euro

Brojni mali akcionari Luke Bar i Plantaža posljednjih dana ponudili su na prodaju akcije tih kompanija po cijeni od euro, što je značajno više od tržišne.
Mali akcionari nude akcije Luke Bar i Plantaža za euro

Akcionari su odreagovali na informacije koje su se pojavile da će država možda da kupuje određene pakete akcija i spremni su da unovče svoje akcije po toj cijeni – kazala je Pobjedi izvršna direktorica Montenegroberze Milena Vučinić. 

U poslednjih mjesec i po primjetan je porast vrijednosti akcija Luke Bar. Nakon što tokom jula uopšte nije bilo trgovanja dionicama te kompanije, 4. avgusta je na Montenegroberzi zabilježena prodaja 210 akcija po cijeni od 0,279 eura po dionici. Sljedeća transakcija je bila tek 31. avgusta kada je prodato 1.050 akcija po cijeni od 0,306. Tokom septembra u više transakcija cijena je dostigla 0,45 eura i narasla u oktobru na 0,55 eura. Posljednja transakcija sa akcijama Plantaža je obavljena 7. oktobra i tada su akcije ove kompanije prodavane po 20 centi.

Vučinić je pojasnila da su i jedna i druga kompanija na regulisanom berzanskom tržištu i imaju cjenovno ograničenje, što znači da je moguć dnevni rast ili pad vrijednosti akcija do deset odsto.

Govoreći o mogućim modelima prodaje akcija tih kompanija, Vučinić je objasnila da je potrebno skinuti cjenovno ograničenje sa tih hartija, a tu odluku donosi Odbor direktora Montenegroberze na zahtjev investicionog društva, odnosno brokerske kuće koja bi eventualno zastupala kupca. Ona je objasnila da se cjenovno ograničenje skida na period od tri dana i tada nema granica koliko će dnevno cijena akcija da oscilira.

-Tada se uspostavi nova tržišna cijena u odnosu na koju će se staviti cjenovni limit plus minus deset procenata – rekla je Vučinić.

Postoji i mogućnost da broker, na zahtjev investitora, unese zbirni račun za zaključivanje posla za svoje ime i za tuđi račun za više klijenata u skladu sa odredbama Zakona o tržištu kapitala. Moguća je i blok transakcija, ali samo u slučaju trgovine sa paketom akcija vrijednim 250.000 eura ili deset odsto kapitala preduzeća. U tom slučaju na strani kupca i prodavca može biti samo po jedan klijent.

– I Plantaže i Luka Bar uredno izvještavaju berzu o svom poslovanju i dostavljaju sve ono što je propisano pravilima berze. Posluju transparentno i poštuju kodeks korporativnog upravljanja – rekla je Vučinić.

Luka Bar je u prvih šest mjeseci ove godine prijavila 5,2 miliona eura profita, što je značajno bolje nego lani u isto vrijeme kad su bili 93 hiljade u plusu.

Na sajtu Montenegroberze objavljen je finansijski izvještaj Plantaža, ali samo za prvi kvartal, kad su prijavili minus od 1,5 miliona, 200 hiljada eura veći nego lani u istom periodu.

Iz MKI su nedavno Pobjedi kazali da bi korist od objedinjavanja dva terminal operatora u barskoj luci, kompanija Port of Adrije i Luke Bar bila višestruka i dovela bi do povećanja konkurentnosti. Većinski vlasnik Port of Adrije od 2013. godine je turski Global ports.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Cijenje divljaju, hrana sve skuplja

STANDARD ISTRAŽUJE: Cijene izvora za grijanje probile crvenu liniju – da li se isplati plaćati više od 300 eura za tonu PELETA

Primorje: Sat parkiranja od 0,40 do sedam eura

Pada kupovna moć, inflaciju pogurao i program ”Evropa sad”

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Na rukovodna mjesta postavili volontere

Đeljošaj: Manjinske partije ne treba ni da razgovaraju o učešću u novoj Vladi

Radulović: Nema uslova za uvođenje prinudne uprave u Podgorici, ni konačnih rezultata izbora bez Ustavnog suda

Istraga protiv Zvicera pokrenuta u BiH