MANS: Rudnik uglja i EPCG uoči izbora kriju podatke o zapošljavanju

Državne kompanije, Rudnik uglja i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) već više od pola godine kriju većinu podataka o broju ljudi koje su zaposlili, a ta praksa se nastavila i nakon raspisivanja lokalnih izbora, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).
MANS: Rudnik uglja i EPCG uoči izbora kriju podatke o zapošljavanju

Foto: MANS

Zapošljavanje po partijskoj osnovi je nastavilo da bude jedan od ključnih mehanizama za izgradnju glasačke baze, zbog čega je MANS od najvećih kompanija koja su vlasništvu države zatražio pristup informaciji o broju novozaposlenih kadrova.

Pljevaljski Rudnik uglja koji je od kraja 2018. godine u potpunom vlasništvu države, odbio je zahtjeve za slobodan pristup informacijama, proglašavajući sve vrste ugovora koje je sklopio sa novozaposlenima od početka ove godine za poslovnu tajnu.

U svom odgovoru MANS-u, izvršni direktor Rudnika, Milan Lekić se pozvao na interni dokument Pravilnika o poslovnoj tajni iako je, kako navode iz te NVO, bio dužan da sprovede Zakon o slobodnom pristupu informacijama.

“Podatke o tome koliko je od početka godine podijeljeno novih ugovora krije i Elektroprivreda Crne Gore koja od početka ove godine nije odgovorila niti na jedan zahtjev za slobodan pristup informacijama o novozaposlenima koji joj je MANS uputio”, navode iz MANS.

Masovno zaspošljavali u Solar-Gradnji, kriju se imena novozaposlenih

Podaci do kojih je MANS ipak uspio da dođe koristeći Zakon o slobodnom pristupu informacijama pokazuju da je u od početka ove godine u kćerki-firmi Elektroprivrede, EPCG Solar-Gradnja, po različitim osnovama zapošljeno čak 493 lica. Od tog broja, najviše je dodijeljeno takozvanih ugovora „na određeno“ i to 228, ugovora o djelu je sklopljeno 129, dok je ostatak angažovan preko agencija za posredovanje u zapošljavanju.

I dok su pružili podatak o broju novozaposlenih, iz uprave „Solar-Gradnje“ su odbili da objave imena osoba sa kojima su sklapali ugovore, pravdajući se zaštitom privatnosti, navode iz MANS.

“Primjeri ovih preduzeća nažalost svjedoče o nastavku pogubne prakse koju je uspostavio prethodni menadžment, dok novi koji je isključivo sastavljen po partijskom ključu, ne pokazuje namjeru da se sa njome prekine. Zapošljavanje po partijskom ključu ili takozvanoj „dubini“ jedan je od mehanizama uticaja na birače koje je Demokratska partija socijalista (DPS) intezivno koristila uoči svakih izbora. Nažalost, nakon političkih promjena iz 2020. godine i dalje svjedočimo besprizornom zarobljavanju kompanija u državnom vlasništvu, sada od nekada opozicionih partija”, dodaje se u saopštenju.

Iz MANS-a apeluju na ove kompanije da bez odlaganja do kraja sprovedu Zakon o slobodnom pristupu informacijama i tražene podatke o novozaposlenima učine javnim.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Mještani sela Višnjeva protestovali: Sjenka budućeg kamenoloma nad budvanskim plažama

MANS podnio krivičnu prijavu protiv Bojanića: Umjesto oduzimanja koncesije Carević nagrađen novom

MANS: Ministarstvo kapitalnih investicija uspjelo da progura Carevićev tender

MANS: Kako je porodica Putinovog tužioca gradila u Crnoj Gori – offshore dolari i euri za vile od Kotora do Kolašina

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Inicijativa za smjenu Đukanovića: Pucanj u prazno za mrvice političkih poena u susret lokalnim izborima

Laličić: Sud u Londonu potvrdio nestručnost Milatovića, grobar crnogorske ekonomije građane može koštati dodatnih sto miliona eura

Sjećate li se Ruženjke iz filma “Varljivo leto”, sa kojom je Štimac izgubio nevinost: Varala je supruga a danas izgleda OVAKO…

Medojević Abazoviću: Ispitaćemo tvoje veze sa klanovima i o tome obavijestiti naše američke partnere