test

MF: Nema osnova za utvrđivanje drugačije visine zarade pripravnika u javnom sektoru osim propisane

Standard

21/10/2024

16:21

Nema pravnog osnova za utvrđivanje drugačije visine zarade pripravnika u javnom sektoru, osim one propisane Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, poručili su iz Ministarstva finansija.



Iz tog vladinog resora su pojasnili da su prilikom obračuna oktobarskih zarada u Centralizovanom obračunu zarada, date potrošačkim jedinicama bliže instrukcije za obračun minimalnih zarada (600 i 800 eura) zaposlenih sa odgovarajućom stručnom spremom, koje su se, kažu, odnosile na granični koeficijent koji je utvrđen za državne službenike i namještenike.

Pomenute Instrukcije, kako su pojasnili iz resora, su se odnosile isključivo na državne službenike i namještenike, ali ne i na pripravnike koji se stručno osposobljavaju u sudovima i tužilaštvima, kao i drugim organima državne uprave.

“S obzirom da je od strane ovlašćenih lica koja unose podatke u sistem bilo zahtjeva za pojašnjenje da li i pripravnici sa visokom školskom spremom ostvaruju pravo na minimalnu zaradu u visini 800 eura, Ministarstvo finansija je uputilo na pozitivne propise odnosno na Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru u kojem je (članom 29) precizirana visina zarade pripravnika sa VII nivoom kvalifikacije obrazovanja, u visini od 60 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori”, navedeno je u saopštenju MF-a.

Imajući u vidu da je odredba Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa, koja se odnosila na zaradu pripravnika prestala da važi 14. februara 2023. g, kada je potpisan novi GKU za oblast uprave i pravosuđa, u Ministarstvu finansija su mišljenja da, kako su kazali, nema pravnog osnova za utvrđivanje drugačije visine zarade pripravnika u javnom sektoru, osim one propisane Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

“Ukazujemo da je i Zakonom o radu (član 2 stav 2) i Opštim kolektivnim ugovorom (član 2 stav 2) propisano da se odredbe ovih propisa primjenjuju i na zaposlene u državnim organima, organima državne uprave, jedinicama lokalne samouprave i javnim službama, ako posebnim zakonom nije drugačije određeno, kao što je to u konkretnom slučaju Zakon o zaradama zapolsenih u javnom sektoru”, pojasnili su iz resora finansija.

U konačnom iz MF su istakli da se ovoj kategoriji zaposlenih u javnom sektoru povećava neto zarada po osnovu smanjenja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na teret zaposlenog.

Ostavite komentar

Komentari (0)