test

Nabavka brojila na koju se čeka godinu i po izazvala probleme na građevinskom tržištu; CEDIS: Narednih dana očekujemo realizaciju tendera

Standard

09/12/2023

07:06

Problem sa nabavkom električnih brojila u Crnoj Gori i tri sporna tendera, koji traje još od maja prošle godine, još nije riješen. Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) kazali su da je u toku evaluacija ponuda za tri sporna tendera za nabavku brojila, te da se nadaju da će problem biti riješen uskoro.



Redakciji portala Dnevno.me obratili su se čitaoci koji, kako tvrde, već neko vrijeme čekaju na useljenje, a da je glavni problem nabavka, odnosno ugradnja brojila.

Podgoričanin Ivan Vidaković kazao jeportalu dnevno da su ga investitori informisali da je zgrada gdje je kupio stan završena, ali da je nemoguće useljenje zbog problema sa brojilima.

„Zgrada je trebalo da bude već završena, ali smo nekoliko puta informisani da su problem brojila, odnosno neuspješni tenderi i da će zbog toga sigurno kasniti završetak radova i useljenje. Rečeno nam je da nije probijen rok predviđen ugovorom investitora za useljenje, ali nam nije rečeno kada će  biti završeni svi radovi i biti omogućeno useljenje, jer sve zavisi od CEDIS-a i tendera“, kazao je Vidaković.

Njegov prijatelj, kako kaže, na useljenje čeka već nekoliko mjeseci.

„Mom drugu je još sredinom ove godine rečeno da ne može da se useli, dok ne bude riješen problem sa brojilima. Investitor mu je saopštio da samo oni čekaju na 10-15 hiljada brojila u tom trenutku i da nemaju informacije kada bi mogao da bude riješen problem. Još u septembru su nam rekli da iako tada bude sve završeno da se teško do Nove godine možemo useliti, pa je sada neizvjesno da li ćemo moći da se uselimo i do februara ili marta“, naveo je Vidaković.

Iz CEDIS-a se nadaju da će problem biti riješen narednih dana, ukoliko ne bude žalbi na odluku.

„Kada su u pitanju problemi sa nabavkom brojila, u toku je evaulacija ponuda za tri tendera za nabavku brojila. Krajnji rok za donošenje odluka je 15. januar 2024. godine, a CEDIS radi sve u što je u našoj moći da se odluke donesu ranije. Ako ne bude žalbi na odluku problem sa nabavkom brojila biće do daljnjeg riješen“, kazali su nam iz te kompanije.

Navode da dosad nijesu dobijali zvanične pritužbe vezane za probijanje rokova, te da nije bilo žalbi građana ili investitora.

Iz CEDIS-a se nadaju da će tri sporna tendera realizovati uskoro, odnosno najkasnije do 15. januara, podsjećajući da su tenderi započeti početkom maja 2022. i da zbog žalbi potencijalnih ponuđača nijesu mogli biti realizovani dosad.

„Problem nabavke brojila datira još od kada je CEDIS dobio posljednju isporuku AMM brojila preko projekta EBRD koji je odrađen u vrijeme dok je CEDIS bio u sklopu EPCG. Od kada se CEDIS izdvojio iz EPCG nije realizovana nijedna velika nabavka AMM brojila. Bilo je nekoliko manjih i nekoliko neuspješnih pokušaja nabavki brojila“, navode iz CEDIS-a.

Iz te kompanije nijesu odgovorili na nše pitanje koliko se brojila čeka, a navodno je riječ o više desetina hiljada brojila. Prema tenderskoj dokumentaciji rok za dostavljanje brojila je 120 dana nakon potpisivanja ugovora, odnosno u najboljem slučaju CEDIS bi ih navodno dobio u aprilu naredne godine. Nove žalbe mogle bi dodatno da prolongiraju cijeli posao.

U Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu sredinom prošlog mjeseca, kako su pisali mediji, stigle su tri ponude na javne nabavke 65 hiljada pametnih brojila, na tenderima koji su bili blokirani još od maja prošle godine zbog žalbenih postupaka.

Izvor: dnevno.me
Izvor (naslovna fotografija):

Cedis

Ostavite komentar

Komentari (0)