test

Najviše izvezeno u BiH, iako je Knežević tvrdio da Vučić kupuje najviše lubenice

Standard

11/08/2024

11:57

Miloš Radulović sa svojom porodicom u mjestu Ćafa nadomak Podgorice proizvodi i prodaje domaću lubenicu. Ako je ne proda 50 centi po kilogramu, biće, kaže, u minusu.



,,Mi smo ođe zadovoljni cijenom, jer mi ođe držimo konstantnu cijenu, tri godine niti spuštamo niti podižemo. Što se tiče ostalih proizvođača sigurno oni što su na veliko, zbog uvoza i tih stvari su lošije prošli”, rekao je on za Televiziju E.

Niska otkupna cijena, suša i jake vrućine samo su neki od problema sa kojima su se ove godine suočili uzgajivači lubenice. A takva je situacija bila kod proizvođača iz Tuzi i Zete, kod kojih takođe dio nezadovoljan cijenom otkupa.

,,Cijene su bile mizerne ove godine, ja mogu reći fala Bogu, da se zahvaljujem javno imam dobru saradnju sa Volijem njima sam svako kilo prodao. Moj rođeni brat je dao lubenicu na šlepere, nije imao tu sreću kao ja da izvuče nešto, on je dao od šest do osam centi po kilogramu, nije imao tu sreću da izvuče nešto. Ne samo moj brat nego većina u Crnoj Gori ove godine”, kaže David Camaj uzgajivač lubenice iz Tuzi.

Kada je riječ o izvozu, Bosna i Hercegovina je zemlja koja je otkupila najviše lubenice, a prije samo mjesec dana poslanik Milan Knežević zahvaljivao je Aleksandru Vučiću što je, kako je Knežević rekao, zahvaljujući njemu Srbija otkupila crnogorsku lubenicu. 

Zbog problema sa kojim su se ove godine suočili poljoprivrednici neke su lubenice ostale neubrane, a neke prodate po niskoj otkupnoj cijeni. Velika suša i visoke temperature, ali i jako niska otkupna cijena, za većinu nedovoljna da isplate svoje troškove, zadali su im nevolje.

,,Nemamo neku veliku parcelu, potrudili smo se da pokrijemo dosta voća i povrća da bude što manje izloženo suncu, a veliki proizvođači su teško to mogli da izvedu jer je godina užasno užasno vruća”, objašnjava Miloš Radulović.

Zvanični podaci Uprave carina, kada je riječ o izvozu, pokazuju da je van granica Crne Gore otišlo oko dvije i po tone lubenice.

,,Najviše lubenice izvezeno je u Bosnu i Hercegovinu, skoro milion i po kilograma za 285 hiljada eura. Slijedi izvoz u Srbiju od 675 hiljada kilograma za 127 hiljada eura, te u Hrvatsku od 283 hiljade kilograma za 66 hiljada eura”, zvanični su podaci Uprave carina.

Iako je Bosna i Hercegovina najveći uvoznik crnogorske lubenice, prije mjesec je predsjednik Demokratske narodne partije zahvaljivao se Aleksandru Vučiću, što će, poljoprivrednici iz Zete prodati svoje lubenice u tu državu.

,,Ovim putem želim javno da se zahvalim predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jer je nakon razogovora koji smo imali, i moje molbe, omogućio da se stvore uslovi, da Srbija otpočne otkup ovogodišnje proizvodnje lubenica na području opštine Zeta, i tako spasi poljoprivrednu sezonu u našoj opštini. Ovaj bratski čin pomoći Zećani nikada neće zaboraviti”, napisao je Knežević na društvenim mrežama.

Ostaje nedoumica na čemu se Knežević zahvaljivao, kada zvanični podaci pokazuju da Srbija ipak nije uvezla najveću količinu lubenica za crnogorskih zasada, a dio proizvođača nije ni uspio da proda svoje proizvode.

Izvor: TV E
Izvor (naslovna fotografija):

TV E – stop kadar

Ostavite komentar

Komentari (0)