Izvor: Pobjeda

Nakon sedam godina uzurpacije Carević hoće da otkupi Krimovicu za 1,93 eura po kvadratu

Kompanija “Carinvest” koja je u vlasništvu parodice predsjednika budvanske opštine Marka Bata Carevića pokušava da primora Vladu Crne Gore da joj za 1,2 miliona eura proda zemljište na Krimovici koje ova kompanija uzurpira još od 2015. godine, pokazuje dokumentacija do koje je došao Istraživački centar MANS-a.
Nakon sedam godina uzurpacije Carević hoće da otkupi Krimovicu za 1,93 eura po kvadratu

Marko Carević

Krajem novembra prošle godine kompanija “Carinvest” je u kotorskom Osnovnom sudu predala tužbu protiv Crne Gore tražeći da joj se prizna vlasništvo nad preko 620 hiljada metara kvadratnih državnog zemljišta na Krimovici u opštini Kotor. Kompanija bi zauzvrat u budžet države uplatila 1,2 miliona eura, odnosno 1,93 eura po metru kvadratnom.

U tužbi se navodi da je namjera kompanije “Carinvest” da kroz parnični postupak “pribavi u svojinu zemljište koje sve do angažmana tužioca (kompanije “Carinvest”) bilo u cjelosti zapušteno, neiskorišćeno i bez ikakvih benefita po državu Crnu Goru. Carevići dalje u tužbi navode da su se od 2015. godine do danas više puta obraćali državnim institucijama i organizam lokalne uprave pokušavajući da reguliše status zemljišta koje je je uzurpirao, a za koje tvrde da je bilo “neiskorišćeno i zaboravljeno od strane državnih organa”.

Da su Marko Bato Carević i njegova kompanija godinama računali baš na tu “zaboravnost” državnih organa pokazuje i situacija na samom terenu. Dok je državna administracija “ćutala”, mehanizacija Carevića je neumorno radila. Za nepunih sedam godina, Carević je na uzurpiranom državnom zemljištu izgradio ogroman turističko-poljoprivredni kompleks koji se prostire na preko 6 hiljada kvadratnih metara,a svi objekti su izgrađeni bez građevinskih dozvola i pušteni u rad bez upotrebnih dozvola. Da su državni organi imali punu informaciju o onome što se dešava na državnom zemljištu, svjedoči i činjenica da je svaki od nelegalno podignutih objekata uredno registrovan u kotorskom katastru i upisan kao vlasništvo kompanije “Carinvest”.

Nakon izbora 2020. godine, podrška ovom nelegalnom projektu je postala još i vidljivija, pa su tako nelegalnu farmu Carevića posjetili bivši premijer, Zdravko Krivokapić, ali i ministri poljoprivrede Aleksandar Stijović i urbanizma Ratko Mitrović.

Sada, nakon sedam godina besplatnog korišćenja državnog zemljišta za ubiranje ličnog profita, Carević u tužbi navodi da je spreman na “zakonite i transparetne pregovore o svim spornim pitanjima, te da će cijelo vrijeme insistirati na mirnom rješenju ovog spora ukoliko tužena strana (država Crna Gora) pokaže razumijevanje za privrednu aktivnost koja je od potpuno devastiranog područja napravila novu vrijednost i za opštinu (Kotor) i za državu i za ovog tužioca (kompaniju Carinvest)”.

Krivična djela bez posljedica


“Protivpravno zauzimanje zemljišta” je krivično djelo kažnjivo novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine, navodi se u članu 254 Krivičnog zakonika Crne Gore (KZCG). Takođe, KZCG sankcioniše i izgradnju objekata bez građevinske dozvole i to kaznom zatvora u trajanju od tri mjeseca do tri godine.

I pored podnijetih krivičnih prijava, Marko Bato Carević i njegova kompanija “Carinvest” do sada nisu odgovarali za uzurpaciju peko 612.000 kvadratnih metara državnog zemljišta i bespravnu izgradnju preko šest hiljada stambeno poslovnih objekata.

Iz kotorskog Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) su se posljednju put oglasili na ovu temu još u avgstu prošle godine uz napomenu “da će odluka u predmetu biti brzo donijeta”. Kako odluka još uvijek nije donijeta, Carević injegova kompanija su nastavili da nelegalno grade i uzurpiraju na Krimovici, tako da je kompletiran još jedan objekat, i to nakon zabrane gradnje koju je inspekcija ministarstva urbanizma donijela u septembru prošle godine.

Dejan Milovac (Istraživački centar MANS)

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

2 komentara


Kole Boškov

Završiće mu tu tužbu njegov sudija Bulatović zajedno sa još nekima iz Višeg suda.

Odgovori
cikotickadjeku,

i ja bi crato, i ja bih, cak bih i za 15 eura po kvadratu

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

Mještani sela Višnjeva protestovali: Sjenka budućeg kamenoloma nad budvanskim plažama

MANS: MKI koncesiju namješta Careviću, tenderom fingiraju transparentnost

MANS podnio krivičnu prijavu protiv Bojanića: Umjesto oduzimanja koncesije Carević nagrađen novom

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Po nalogu SDT-a uhapšen Dragan Kovačević

OSVRT: Crna Gora na raskrsnici – možemo li imati i “jare i pare”?

Krivokapić: Pomoć projektu velika Rusija i velika Srbjia su teža krivična djela od organizovanog kriminala

Piperović podnio tužbe protiv URE zbog predizbornog spota i Vuksanovića zbog izjave o školi u Tološima