test

Obilježeno 96 godina rada PKCG

Standard

23/04/2024

09:51

Dan Privredne komore Crne Gore i 96 godina njenog uspješnog rada obilježeni su 22. aprila svečanošću u Muzičkom centru, u prisustvu brojnih zvanica – predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, potpredsjednika Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Alekse Bečića, ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janka Odovića, ministarke rada i socijalnog staranja Naide Nišić, predstavnika institucija, čelnika lokalnih samouprava, poslovne i akademske zajednice, diplomatskog kora, te međunarodnih partnera.

Tokom svečanosti upriličen je i umjetnički program, mini koncert renomiranog KIC pop hora.

Predsjednica PKCG Nina Drakić je kazala da je Privredna komora Crne Gore, nakon skoro vijek trajanja, dostigla reputaciju moderne poslovne asocijacije prepoznatljivog ugleda u domaćoj i međunarodnoj zajednici – kojoj privreda vjeruje, a institucije prepoznaju kao partnera.

Ona je podsjetila na rezultate postignute u prethodnoj godini koji pokazuju posvećenost zaposlenih i privrednika koji djelovanjem u odborima udruženja i kroz druge oblike organizovanja u Komori doprinose unapređenju poslovnog ambijenta.

Govorila je o aktivnostima na unapređenju normativnog okvira za poslovanje privrede, izradi analiza koje predstavljaju sveobuhvatan prikaz crnogorskih, regionalnih i globalnih ekonomskih kretanja, stvaranju pretpostvki za učešće crnogorskih kompanija u NATO nabavkama, organizaciji brojnih skupova poput Konferencije o ekonomiji i Bjelopoljskog biznis foruma, implementaciji međunarodnih projekata, realizaciji edukativnih aktivnosti, sajamskom predstavljanju naših kompanija i povezivanju sa potencijalnim partnerima na poslovnim forumima, te kampanji “Snaga je u svima nama” i drugim aktivnostima.

Prema njenim riječima, crnogorska ekonomija je zabilježila evidentan napredak, nova zapošljavanja, a postignuti su zavidni rezultati u turizmu, poljoprivredi, energetici, saobraćaju, trgovini i industrijskoj proizvodnji.

“Nije to došlo samo od sebe, niti je to bilo moguće ostvariti u jednoj godini. Poslovni uspjesi su uvijek rezultat dugoročnog i osmišljenog rada u kojem učestvuju cijeli timovi pod okriljem institucije”, rekla je Drakić.

Predsjednica je naglasila da je primarni zadatak Privredne komore jačanje ekonomske aktivnosti, podizanje nivoa konkurentnosti, brza digitalizacija i podsticanje inovacija, te ubrzanje procesa evropskih integracija uz izlazak na jedinstveno tržište.

“Sposobnost i kredibilitet Komore, naše partnerstvo sa državnim institucijama, spremnost da se čuje glas privrednika, aktivno doprinose prevazilaženju izazova i vraćanju na staze ekonomskog i društvenog prosperiteta. Sigurna sam da više možemo da računamo jedni na druge u periodu koji nailazi, kako bismo zajednički djelovali na dobro i napredak naše ekonomije i Crne Gore”, zaključila je predsjednica Drakić.

Govotio je i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

“Crnogorskoj ekonomiji potrebne su temeljne, sistemske reforme i sada je vrijeme da zakoračimo u period ubrzanog rasta, za šta nam je potrebna efikasnija administracija koja će biti pokretač unaprjeđenja investicionog ciklusa”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, na nosiocima izvršne vlasti je zadatak da obezbijede sigurno poslovno okruženje i u tom procesu je važno suštinski uključiti predstavnike privredne zajednice, kako bismo zajedničkim radom došli do najboljih i održivih rješenja.

“Kroz ovakav pristup, Komora će dodatno osnažiti svoju poziciju, ali i pomoći državnim institucijama da predlažu pravedne zakone i vode održivu ekonomsku politiku, jer uvijek moramo imati u vidu da smo svi posvećeni istom zadatku, unapređenju naše ekonomije i društva u cjelini”, kazao je Mialtović.

Naglašava da je potrebno efikasnije upravljanje državnim preduzećima, za šta je preduslov profesionalizacija upravljačke strukture, kako bi njihov rad bio usmjeren ka održivom, efikasnom i društveno korisnom poslovanju.

Takođe, ističe Milatović, u cilju osiguranja lakšeg pristupa finansijskim sredstvima, neophodno je što skorije uspostaviti kreditno-garantni fond koji je posebno važan za mala i mikro preduzeća koja čine okosnicu naše ekonomije.

“Neophodna je dodatna pozornost naše privrede, posebno u svijetlu novih međunarodnih nestabilnosti, te je stoga važno ubrzati formiranje naftnih i robnih rezervi kako bismo stvorili dodatnu ekonomsku rezistentnost u periodu koji dolazi, zaključio je on.

Izvor (naslovna fotografija):

PKCG

Ostavite komentar

Komentari (0)