test

Odbor direktora RUP opet dobija nezakonitog predsjednika: Janjušević završio fakultet kasno, a Krvavac studirao pogrešan

Standard

27/09/2023

07:26

Konstitutivna sjednica Odbora direktora Rudnika uglja zakazana je za 11 sati, a na čelu toga organa biće funkcioner Demokratske CG Bojan Krvavac.



Krvavac dolazi na mjesto Dušana Janjuševića, koji je do skora držao poziciju predsjednika OD RUP iako za to, kako se ispostavilo nije ispunjavao Statutom propisane uslove. Janjušević je Fakultet tehničkih nauka u Čačku završio 2. marta 2021. a samo mjesec kasnije izabran je za predsjednika Odbora direktora Rudnika uglja!? Uprkos tome što je jedan od uslova bio pet godina radnog staža sa VII stepenom stručne spreme.

Bojan Krvavac ima problem druge vrste, diplomirani je politikolog a u Statutu RUP njegovu struku nijesu prepoznali kao sposobnu da upravlja tom velikom i nekada uspješnom kompanijom. 

U članu 49 Statuta Rudnika uglja ad Pljevlja taksativno su navedene struke koje mogu upravljati Odborom direktora: rudarstvo, energetika, finansije i pravo. Političke nauke, realno, nijesu ni u bliskom srodstvu sa bilo kojom od Statutom određenih profesija. Ostali uslovi za izbor, liše onog o VII stepenu stručne spreme i pet godina staža, više su definisani po principu utiska nego činjenica: da ima integritet, znanje i iskustvo u struci, te da je “na raspolaganju Društvu za obavljanje dužnosti člana Odbora direktora” – šta god to značilo.

S pravom se postavlja pitanje kako je ovako krupan previd mogla sebi da dozvoli stranka prepoznata po kolosalnim pravnicima, poput Moma Koprivice ili Vladimira Martinovića. Objašnjenje se, čini se, krije u previdu jednog drugog detalja…

Izmjenama i dopunama Statuta koje su usvojene na Skupštini akcionara, na kojoj je izabran i novi Odbor direktora, zanimanje politikolog dopisano je na listu podobnih za člana, pa dakle i predsjednika OD RUP.  Kvaka je u tome što Statut stupa na snagu danom registracije u Registru privrednih subjekata, a ne danom donošenja, sasvim je očigledno da politikolog Krvavac nije mogao biti izabran za člana OD na toj sjednici Skupštine akcionara. 

EPCG je, dakle, opet napravila grešku u koracima i u Odbor direktora izabrala politikologa na dan kad važeći Statut to nije dozvoljavao. A što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi. Odnosno, izmjene statuta koje su kasnije stupile na snagu nemaju retroaktivno dejstvo na slučaj Branka Krvavca.

Sasvim je izvjesno da novog predsjednika OD RUP čeka promptno pravno, a zasigurno i političko, osporavanje izbora.

Možda se, kako se sve češće može čuti u dobro obaviještenim krugovima, dok fokus bude na “slučaju Krvavac”, već pomalo legendarni Mijo Lekić opet prokrijumčari na mjesto izvršnoga direktora RUP ad Pljevlja. Odakle je nedavno skinuta zbog nezakonitog izbora na tu funkciju.  

Izvor: AntenaM
Izvor (naslovna fotografija):

Uprava zgrada Rudnika uglja

Ostavite komentar

Komentari (0)