Odžić: Iz sezone izvući pouke, kako nam se isto ne bi desilo i iduće godine

Ova turistička sezona nas, ako budemo htjeli da izvučemo pouke iz nje, može dosta toga naučiti za ubuduće. Naime, sezona je loša! Nije katastrofalna, ali loša svakako jeste! Na to su jednim dijelom uticala i globalna dešavanja vezana za kovid 19 i ruska agresija u Ukrajini, ali smo, htjeli mi to da priznamo ili ne, dobrim dijelom i sami zaslužni, ocijenio je član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Petar Odžić.
Odžić: Iz sezone izvući pouke, kako nam se isto ne bi desilo i iduće godine

Petar Odžić

On je rekao da je ova sezona pokazala da smo mnogo više zavisni od ruskog i ukrajinskog tržišta nego što predstavljamo i očekujemo. Pokazala je, dodaje on, i da nemamo alternativna tržišta.

” Takođe, zanemarili smo zapadna tržišta i ostali smo im avio nedostupni, ili jako teško dostupni. Ova sezona je dokazala ″ekspertima″ da smanjenje tekuće potrošnje nije nužno dobro, pogotovo u slučaju NTO i promocije turističkog proizvoda države. Takođe je pokazala i da naglo gašenje, ili kako bi naš narod rekao ″preko koljena″, nacionalne avio kompanije nužno zemlji donosi status avio nedostupne, ili teško dostupne destinacije. Sad tako umjesto kompanije koja je u dugovima, ali nas povezuje sa svijetom i predstavlja nacionalni brend, imamo kompaniju koja je isto u dugovima ali nam je avio povezanost nikad gora”, naveo je Odžić.

Moramo biti svjesni, ističe Odžić, da guranjem problema pod tepih, zavaravajući se, i to loše statistikom, ne rješavamo probleme.

” Moramo znati da ako je sezona solidna u opštinama koje participiraju do 10 odsto u turističkom proizvodu, a očajna u opštini koja nosi preko 60 odsto proizvoda, nikako ukupan rezultat ne može biti dobar. Ili ako nam je ovaj rezultat dobar, imamo veliki prostor da naredne godine bude još bolji”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, ne možemo sezonu posmatrati kroz prizmu desotodnevnih rekorda u posjeti nacionalnim parkovima (u periodu dok se putarina za auto-put ne naplaćuje i za vrijeme najvećeg državnog praznika dok je ulaz sloboda), a zanemariti činjenicu da u Budvi imamo poluprazne restorane i lokale, magistralne puteve bez gužvi, prazne ležaljke i poluprazan privatni smještaj.

” Na kraju, nije to ni Budva zaslužila, jer je decenijama punila državni budžet, i uspijevala da maltene sama, uvrsti Crnu Goru na mapu svjetskih turističkih destinacija. Nije zaslužila ni da se kaže ″samo u njoj″ je sezona loša, jer to ″samo″ je hranilo desetine hiljada familija pola vijeka! ″Samo ona″ je za deceniju državnom budžetu, direktno od turizma, donijela preko pet milijardi eura. Za isto to vrijeme iz državnog Budžeta gotovo da nije dobila ništa”, ocijenio je Odžić.

On je poručio da naučimo poruke i da radimo više na promociji destinacije, aviodostupnosti, kvalitetu ponude, izbalansiranosti cijene i kvaliteta, “svi zajedno, i država, lokalna zajednica, turistički poslenici”.

” Zadnji nam je voz da se ne svađamo ko je više kriv za ovu situaciju, ko je veći ekspert, da ne profitiramo politički na državnom neuspjehu, jer je to neuspjeh svakog građanina. Trenutno nam je turizam najbolje što imamo, ne dozvolimo da i to uspijemo ″pokvariti″”, zaključio je Odžić.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Sezona se svela na 45 dana masovnog turizma

Region ne spašava sezonu, zbog sankcija gubimo rusko tržište

Tržište Saudijske Arabije prilika za crnogorski turizam, avio linija odličan potez

Hotelijeri zadovoljni postsezonom, ukoliko ne bude zatvaranja

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

ĐUKANOVIĆ: Da nam razum bude ispred inata, da mržnja prema bilo kojoj partiji ili pojedincu ne bude jača od ljubavi prema Crnoj Gori

Zatočnici “temeljnog” ugovora

Ministarstvo odgovorilo: Helikopter MUP-a Srbije sa Porfirijem u Crnu Goru ušao bez dozvole

Do kraja godine očekuje se pad cijena nekretnina do deset odsto