test

Petrošenko izašla iz Tatiusa, Ljiljanić nastavio „posao vijeka“ sa RUP-om

Standard

16/03/2024

07:57

Ukrajinska državljanka Tatjana Petrošenko izašla je iz kompanije Tatius Balkan u martu 2023. godine, pola godine nakon što je sa Rudnikom uglja Pljevlja potpisan rekordan ugovor o prodaji uglja, vrijedan 62 miliona eura.



To se može vidjeti na osnovu uvida u Centralni registar privrednih subjekata u Crnoj Gori. Po CRPS-u, nakon marta 2023. stoprocentni vlasnik Tatius Balkana je Nikola Ljiljanić, rođak i komšija bivšeg izvršnog direktora RUP-a Milana Lekića, koji, prema tim podacima, posjeduje i državljanstvo Srbije.

Pobjeda je u dva istraživačka teksta objavila da je Petrošenko u oktobru 2022. godine osnovala u Beogradu firmu DOO Tatius Balkan sa Ljiljanićem. I to samo dan prije potpisivanja ugovora o rekordnoj prodaji uglja.

REGISTAR
Uvidom u Registar privrednih subjekata, koji vodi Agencija za privredne registre Srbije, ta kompanija je osnovana 20. oktobra 2022. godine, a kao djelatnost je istaknuta nespecijalizovana trgovina na veliko. Osnivači kompanije su bili Ljiljanić i Petrošenko, koji su vlasnici po 50 odsto kompanije.

Samo dan kasnije, Lekić je sklopio ugovor, koji je Pobjeda objavila, o prodaji čak 1.200.000 tona uglja, vrijedan 62 miliona eura, sa Nikolom Ljiljanićem i Tatjanom Petrošenko.

Izlazak Petrošenko iz posla sa ugljem poklapa se sa propasti posla njenog supruga Oleksandra Petrušenka sa fabrikom briketa i peleta koji je potpisan takođe sa Lekićem. Ukrajinski državljani koji su, prema saznanjima Pobjede, u kešu plaćali sve usluge u Pljevljima, su nakon marta 2023. nestali iz Crne Gore.

Lekić i rukovodstvo RUP-a su Oleksandera Petrošenka, prilikom potpisivanja ugovora 2021. godine, predstavili kao „najboljeg investitora u zadnjih deset godina koji se pojavio u Pljevljima“.

MUJOVIĆEVA ,,MISIJA“
Bračni par je u martu 2023. godine naprasno nestao i više se nije pojavljivao u opštini Pljevlja, iako je uložio značajna sredstva u fabriku za briketiranje ugljene prašine. Petrušenkovoj kompaniji „Enerdži holding“ već duže vrijeme je blokiran račun za iznos od 35.000 eura. Petrušenko je ostao dužan svim dobavljačima, naročito RUP-u, i „Kastelo Montenegru“ kao dvijema državnim kompanijama koje su ušle u poslovne odnose sa njim.

Upravo je posao sa Tatius Balkanom, iako se to javno ne priznaje, bio jedan od razloga što je ministar rudarstva i energetike Saša Mujović prošlog vikenda hitno otputovao u Beograd i dogovorio sa izvršnim direktorom Elektroprivrede Srbije Dušanom Živkovićem direktnu saradnju EPS-a i Rudnika uglja Pljevlja.

Tako će, ubuduće, sva nabavka uglja EPS-a od RUP-a ići na osnovu bilateralne saradnje dvije kompanije, čime će se izbjegnuti nepotrebni troškovi trećih lica, posrednika u trgovini, smanjiti mogućnost manipulacija i postići maksimalni benefiti za kompanije. Ali, postoji ,,kvaka“: bilateralna saradnja počeće da se primjenjuje – tek nakon što EPS-u isteknu aktuelni ugovori o nabavci uglja uključujući i onaj sa Tatiusom.

Novi menadžment Rudnika uglja Pljevlja, predvođen Mihailom Potparom iz Demokratske Crne Gore, nastavio je posao prodaje uglja sa kompanijom Tatius Balkan i nakon smjene bivšeg izvršnog direktora Rudnika uglja Milana Lekića, koji je potpisao taj sporni ugovor.

Pobjeda je objavila posjed dopisa kompanije Tatius Balkan, u vlasništvu ukrajinske državljanke Tatjane Petrošenko i Nikole Ljiljanića, u kome se od menadžmenata RUP-a traži da se nastavi isporuka uglja shodno potpisanom ugovoru iz oktobra 2022. Dopis je poslat u oktobru 2023. godine.

Čudno. Baš u to vrijeme EPS je jednostrano raskinula ugovor sa RUP-om, pa je očigledno bio plan da se zaobilaznim putem preprodaje ugalj državnoj elektroenergetskoj kompaniji Srbije preko lica povezanih sa bivšim direktorom. Izvršni direktor RUP-a Mihajlo Potpara danima nije odgovarao na telefonske pozive Pobjede da saopšti trenutni status ugovora sa kompanijom iz Beograda iza koje, kako se sumnja, stoji Lekić – preko svog komšije i rođaka, kao i ukrajinske državljanke.

PRIJAVA
Demokratska partija socijalista je, zbog posla sa Tatius Balkanom, najavila krivičnu prijavu protiv Lekića.

  • Ovaj očigledan primjer korupcije, nepotizma, protivpravnog sticanja materijalne koristi biće primjer nove krivične prijave protiv Lekića, mada iznesene činjenice zaslužuju hitnu reakciju tužilaštva po službenoj dužnosti. Postavlja se pitanje – da li Lekića neko politički štiti, pa i pored svih prijava i očiglednog nelegalnog poslovanja, SDT ne reaguje. Podsjećamo da je naša partija protiv Lekića već podnosila krivičnu prijavu, i to zbog ugovora RUP sa Elektroprivredom Srbije, naveo je DPS.

Ta partija je procijenila da je Lekić poslom sa sumnjivim kompanijama napravio višemilionsku štetu. Lekić je ranije u izjavi za Pobjedu saopštio da je posao sa ukrajinskim državljanima izgledao kao dobar, ali da su poslije nastupile ,,drugačije okolnosti“. SDT već danima ne saopštava da li će i kada otvoriti predmet u slučaju afere prodaje uglja.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

RUP

Ostavite komentar

Komentari (0)