Konjević Spajiću: Svaka čast! Vaše “kuliranje” parlamentarne većine je za desetku

Poslanici su nastavili raspravu o budžetu za 2022. godinu. Predlog budžeta juče u Skupštini, kritikovali su svi predstavnici i vlasti i opozicije osim Demokrata i Ure.
Konjević Spajiću: Svaka čast! Vaše “kuliranje” parlamentarne većine je za desetku

Poslanik Demokrata Vladimir Marinović (Demokrate) na početku sjednice javio se proceduralno te pokazao sliku Isada Muratovića, kojeg su, kako je kazao, napali DPS aktivisti.

“Hoću da poručim Lazoviću, Veljoviću i Mićunoviću da nas niko neće zaustaviti dok ne odbranimo svaki pedalj naše zemlje od kriminalnih struktura koje su vladale decenijama. Nadam se da se više nikad neće ovako krvavim glavama obračunavati. 

Poručuje da su ovo nečasni ljudi i kukavice, a od državnih organa, kako je kazao, očekuje da procesuiraju ove i slične osobe kako se ovo u CR nikome ne bi dešavalo.

Predrag Bošković iz DPS-a kaže da je nespono da se taj događaj rasvijetlji, ali zloupotreba ove govornice nije korektna ni od Bečića ni od kolege Martinovića.

“Zloupotrijebljena je da se etiketira jedna politička stranka”, kaže Bošković.

“Demokrate su prepustile svoje birače SNP-u kako bi dobio mandat u Petnjici. Tako da bolje da se vratimo na temu budžeta, ovom vašom intervencijom narušen je ovaj sklad. Sačekajmo da državni organi odrade svoj posao i da utvrde ko je prebio Muratovića”, dodao je Bošković.

Poslanica Maja Vukićević iz DF-a kazala je da podržava svaki predlog koji ke u cilju poboljšanja života građana.

“Budžet prati niz zakona koje prate određeni nameti i prilikom usvajanja tih nameta, treba da budemo oprezni jer možemo dovesti pitanje opstanka malih i mikro preduzeća. Iznenadilo me što je budžet pratio predlog o zaduživanju, u momentu kada je odluka poslata u parlament nije bilo prijavljenih amandmana”, kaže Vukićević.

Očekuje, kako ističe, da neki od amandmana budu usvojeni.

“Mi u DF-u smo istakli da ćemo podržati sve predloge koji idu u poboljšanje kvaliteta stanovnika, a očekujemo i da neki amndmani budu usvojeni”, dodaje ona.

Poslanik DPS-a Ivan Mitrović kazao je da je DPS u pravu kada kaže da se ova agonija što prije mora završiti.

“Ali bez obzira na tu činjenicu, ovo je jedan od najvažnijih zakona koji se usaja u ovoj godini. Predlog budžeta ne šalje ni jednu dobru poruku građanim CG. Ovaj budžet je promašio srce građana CG odnosno u potpunosti ga je zaobišao”, kaže on.

“Budžet je usmjeren ka dodatnom socijalnom raslojavanju građana. Nije domaćinski. Mislim da u odnosu na sve što smo čuli prethodnih dana govori u prilog tome da je najkorektnija stvar da se budžet povuče iz procedura”, smatra Mitrović.

Poslanik Vladimir Joković iz SNP-a navodi da će dati podršku programu Evropa sad jer je dobro osmišljen.

Zamjera što nijesu prvo raspravljali unutar parlamentarne većine o budžetu, jer bi, kako smatra, onda bilo manje problema oko amandmana.

“Da li će biti usaglašenja prihodna i rashodna strana to ćemo vidjeti. Budžet smo trebali da dogovorimo. Vi ste bili dužni da se konsultujete sa nama o svakom projektu”, kaže Joković.

Smatra da bi trebalo da se izdvoji novac za nezaposlene, te da je to nešto o čemu moraju povesti računa.

“Ono što me najviše brine jesu opštine, to što će mnoge opštine imati trećinu manje budžeta za ovu godinu. Zabrinjavajuće je i da je manji budžet za sport”, dodaje Joković.

Kako je kazao, ne zna se ko je odredio prioritete za kapitalni budžet.

Jedan ministar ima bombaste najave kako ćemo se razvijati kao Slovenija. Jedno se želje a jedno mogućnosti. Izražavam sumnju da se sve može desiti kao što je najavljeno, da svi dobiju platu od 450 eura a da niko ne ostane bez posla.

Poslanik SD-a Boris Mugoša navodi da u budžetu nema ništa od onoga sa čim su se junačili.

“Očekujem od parlamentarne većine izvinjenje Spajiću jer će glasati za budžet iako su ga kritikovali”, navodi on.

Smatra da građani koji radne kod privatnika, da li će primati platu i koliko, to zavisi od poslodavaca.

“Vrijeme će pokazati da li mala i mikro preduzeća mogu da iznesu ovo. Odgovornost će snositi oni koji pritisnu dugme “da” kada se bude glasalo”, navodi Mugoša.

Vidite šta se dešava sa dugovima za ljekove. 7.6 miliona se duguje apotekama. Čovjek dođe sa receptom u apoteku i traži ljekove ali mu oni ne daju. Ono što treba država da daje, građani sami plaćaju. Ne može zdravstvo sa 330 miliona opstati u 2022. O neizmirenim obavezama možemo do sjutra razgovarati. Rastu potrebe a cifra neizmirenih obaveza je sve veća”, kaže Mugoša.

Kapitalni budžet nije dobar jer ima preko 100 amandmana
Poslanik Milo Božović je kazao da reći tu sam, a ako ovo ne bude ovako kako sam zamislio ja ću otići nazad u Singapur, to je, navodi, u najmanju ruku promlematično.

“Ko ne vjeruje da ovdje ne može da ostvari nešto za svoju porodicu i sebe, onda ne treba ni da predlaže velike poteze. Jer kako ćemo mi vjerovati ako vi ne vjerujete u to. Vaš narativ da ne vezujete svoju budućnost za Crnu Goru, nama umanjuje povjerenje prema predlogu budžeta. Problematično je što ste rekli da ćete otići za Singapur ako ovaj predlog ne prođe. Ko ne vidi sebe ovjde u budućnosti ne treba da predlaže neka krupna djela”, navodi Božović te dodaje:

“Zamislite da se formira manjinska vlada sa DPS-om, a DF krene proteste protiv i neki naš poslanik gađa policajca koji je bez opreme. Nedostaje novca za njih, a od njih smo shvatili da ko je dobar s ministrom dobija više para, a ko nije onda manje”.

Prema njegovim riječima, kapitalni budžet nije dobar jer ima preko sto amandmana.

“Poslanici nisu napisali amandmane jer su tako htjeli, nego moraju da odgovaraju građanima. DF amandmani vrijede 50 miliona”, navodi Božović.

Budžetom prihodi lokalnih samouprava bi bili smanjeni 20 do 30 odsto

Poslanik Bogdan Fatić iz DPS-a kazao je da se od decembra 2020. do oktobra ove godine broj nezaposlnih lica se uvećao za 11 hiljada.

Opštine koje su najviše pogođene su opštine sjevernog regiona.

“Vlada ima obavezu rješavanja problema zaposlenosti koji se rješava razvojnom politikom. U okviru predloga budžeta nije definisan nijedan razvojni projekat koji bi kreirao nova radna mjesta. Ovakav predlog budžet uticao bi na to da bi prihodi lokalne samouporave bili smanjeni od 20 do 30 odsto. Budžeti nekih opština bi bili manji za 30 odsto, što posljedično znači povećanje broja nezaposlenosti“, dodaje Fatić.

Kazao je da budžetom nijesu predviđena adekvatna sredstva za građane na selu koji se bave poljoprivredom.

“Vlada nije realizovala nijedan značajan kapitalni projekat u svom mandatu”, kaže on.


Zdenka Popović iz Demokrata, smatra da je budžet reformski i prvi put se planiraju mjere kojima je predviđeno povećanje minimalne i prosječne zarade. Ona je kazala kako je nevjerovatno to što opozicija traži da Vlada povuče Prijedlog budžeta.

“Čuli smo danas da smo mi iz parlamentarne većine dobro plaćeni glumci. Kažem da je to zastiđe parlamentarizma”, istakla je ona.

Popović smatra da je budžet razvojni, kao i da je Ministarstvo razvoj i investicije stavilo u prvi plan. Rekla je i da joj je žao što nije bilo dijaloga između ministarstva i parlamentarne većine.

“Zanimljivo je bilo slušati ovih dana one koji su nas za 14 godina zaduživali i to za preko tri milijarde eura. Oni su nas dnevno zaduživali za 700 hiljada eura, a oni kukaju da li je budžet održiv i traže da se povuče. Zaista nevjerovatna stvar”, pitala je Popović.

Ona je poručila da će se ovaj zakon usvojiti, te da će 200 miliona trošiti građani a ne tajkuni.

Mugoša je na to kazao da je glumačka profesija časna.

“Samo, za razliku od glumaca koji nijesu dobro plaćeni, poslanici jesu. Tako da sam ja bio potpuno u pravu”, rekao je on.

Na to je Popović odgovorila.

“Nijesmo u teatru nego u parlamentu. A ako Vi smatrate da smo dobro plaćeni glumci, pitam se ko su izvođači radova”, odgovorila mu je Popović.

Poslanica Jovanka Bogavac iz DF-a je kazala da ako se sve ovo usvoji Crna Gora će biti zemlja u koju bi se rado ostajalo i vraćalo.

“Brine me kako će preduzetnici i mala preduzeća isplaćivati ove zarade. Građani koji očekuju da podržimo ovaj plan moraju na to da budu svjesni”, kaže ona.

Predrag Bošković iz DPS-a smatra da će budžet uvuću zemlju u ropstvo.

Ističe da ga zabrinjava što je predlog budžeta put u nepoznato ili put kojim je Grčka pošla prije 12 godina.

“Činjenica je da se u čitavoj priči pokazala ogromna neozbiljnost onih koji su radili na ovom projektu. Frapantno je da smo ove godine imali amandmane od strane predlagača, što znači da nijesu sigurni da je ono što su radili mjesecima dobro. Najbolje bi bilo da se ovaj budžet povuče i da ovo radi neko ko se bolje u to razumije”, poručuje Bošković.

Upoređujući budžet Ministarstva odbrane za 2020. i predviđeni budžet tog resora za 2022. Bošković je kazao da su troškovi stručnog usavršavanja smanjena sa tadašnjih 430.000 na 64.000, čime je, kako je kazao, uskraćena mogućnost vojsci Crne Gore da se edukuje, napreduje i usavršava u saradnji sa partnerima.

“Ali su reprezentaciju sa 10.500 hiljada podigli na 125.000 a službena putovanja sa 300.000 na 624.000, ako to nije populizam onda ne znam šta je. Čitav budžet je izliv najprimitivnijeg populizma, koji ga pretvara u programski oblik nove političke partije”, kaže Bošković.

Smatra da im je bitnija fotelja, nego perspektiva države.

Poslanik Srđan Pavićević iz CIVIS-a smatra da je ishod jasan.

“Ako glasamo budžet, pa on bude neuspješan mi smo krivi. Ako ne glasamo opet smo mi krivi, ako se pokaže uspješan mi smo krivi što nismo vjerovali”, objašnjava on.

Kaže da je zabrinut zbog ukidanja doprinosa na zdravstvo.

“Time ste prešli na Bizmarkov model koji vlada u većem broju država svijeta”, kaže on.

Zamjera što je rasprava o budžetu kasno počela unutar parlamentarne većine.

Nije mu jasno da nijedan cent nije izdvojen za Institut za bolest djece.

“Pokušajte da komunicirate sa nama više”, dodaje on.

Draginja Vuksanović Stanković (SDP) kaže da budžet pravljen na način da se uvećavaju akcize.

“Evropa je stigla kod nas, već je stigla. Imamo evropske cijene a najave i da će se povećati cijene namirnica koje su neophodne građanima. Plaši se građani da će ostati bez posla, kao što je od vašeg dolaska ostalo 11 hiljada do sad. Željeli smo i mi iz partije da predvidimo povećanje plata uz smanjenje poreza i dopinosa kako ni proivrednici ne bi bili ugroženi”, navodi ona dodajući da su to zagovarali i ranije, i prokupili dosta potpisa na trgovima.

“Ovaj proces koji ste zamislili ne može se voditi na način koji ste zamislili. Ne smijemo zbog populizma dovesti u pitanje jedno radno mjesto. Samo se vi smješkajte ministre, ko se zadnji smije, najslađe se smije. Meni ovo nije smiješno”, navodi Vuksanović Stanković.

“Ne želim da dođemo u situaciju da vaš politički projekat bude najskuplji politički projekat u Evropi. Neće cijenu platiti ni Zdravko, Milojko, Jakov, no svi građani i crnogorska privreda. Što je najgore ministre, vi se igrate sa nadom građana u bolje sjutra. Nemojte da ljudi prime dobru platu 3-4 mjesta, a onda im kažete da više nema novca u budžetu. Jer ćemo doći u situaciju kada će građani shvatiti da je prevara”, navela je ona.

Bitno je, kako kaže, da ova štetočinska Vlada ode što prije.

DF spasio građane CG sprečavanjem novih zaduženja

Jovan Jole Vučurović (DF) zamjera što nijesu razgovarali ranije o budžetu unutar parlamentarne većine, “a sada treba da se dogovaramo o budžetu i da glasamo”.

Kaže da je nekoliko eksperata odlučilo da zadrži za sebe ideje, a kada su vidjeli da su se preigrali onda su se obratii DF-u jer ta partija jeste uvijek za dogovor.

“Kad gori onda smo tu da pomognemo. DF je sprečavanjem novih zaduženja spasio građane CG i zaustavio nove namete i opterećenja kojih je previše”, kaže Vučurović.

Poslanik Petar Ivanović iz DPS-a kaže da su protiv budžeta svi u skupštini što su pokazali kroz svoje diskusije.

Međutim, mnogi će ga glasati i pored toga, dodaje on.

“Nije sporan cilj da se poveća minimalna plata, već način na koji se to želi postići. Budžet je populistički, sa ciljanom željom da se targetuju određee političke grupe. Krivicu će snositi svi koji budu glasali”, poručuje on.

Poručuje da život nije igrica, u kojoj kada izgubite jedan uzmete drugi, te da budžet treba prepustiti onima koji umiju da se bave njime.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković kazao je da neće ministar Spajić biti odgovoran ako plan “Evropa sad” ne uspije, već će za to najveću odgovornost snositi oni koji su glasali za budžet u parlamentu.

“Oni politički subjekti koji glasaju mimo svoje volje za ovaj plan i budžet su odgovorni pred građanima Crne Gore za ono što će se desiti. Kada na to sve dodamo zakone a za koje vi kao ministar kažete da nema novca u budžetu, znači da se predlaže nešto što nije realno održivo u ekonomskom sistemu. Kada mi kažemo da je to populizam onda se obruše na nas kako smo mi bili 30 godina na vlast a nismo vodili računa o socijalnim kategorijama”, istakao je Živković.

Kaže da je DPS oduvijek vodio računa o onome što je održivost sistema.

“Mi bi bili politički neodgovorni ako bi predložili da minimalna zarada bude 650 eura ili ako bi podržali taj amandman Demokratskog fronta. Zamislite taj novi političke neogdovornosti. Kad vam kažu 450 je neodrživo, mi predlažemo 650. Ne znam da li živimo u vrijeme političkih apsurda, ali ovo je nezabilježeno da vas kritikuju i kažu da je plan neodrživ, dovešće do sloma finansija ali će ga podržati, to nijje zapamćeno nigdje u svijetu”, smatra on.

Pitao je Spajića da li misli da je moguće sprovesti bilo kakav ozbiljan plan sa 41 poslanikom.

“Mogli smo ovo drugačiej da priporemimo, treba da povučete ovaj budžet iz procedure i da se dogovarate o daljem putu Crne Gore”, kaže on.

Poslanik Božović je poručio Živkoviću da se sa njim u dosta stvari u principu slaže.

“Zamislite kakvi ste vi kao politička grupacija kad smo mi spremni da podržimo sve ove projekte koje ova vlada ima, smao da ne bi sarađivali sa DPS-om, zamislite šta je DPS uradio kada smo mi osuđeni da ovako djelujemo u ovoj skupštini”, kaže Božović.

Živković mu je odgovorio da je nevjerovatno to što je rekao.

Foto: Screenshot/YouTube

“Vi ste spremni da uništite CG zbog mržnje prema jednom političkom subjektu. Nemamo mi nikakav problem da budemo opozicija. Božoviću, kad već komentarišete ovako, treba da kažete da ova Vlada ima vašu podršku u parlamentu. Ova grupacija o kojoj vi pričateje vama u Mojkovcu uzela je šest posto glasova. Dajete vjetar u leđa političkoj strukturi koja će vas da uništi, treba da ponesete odgovornost za ono što govorite“, odgovorio je Živković.

Živković: Apsurdno je što ne podržavate 450 eura, a predlažete 650; Radunović “sprdamo se”

Poslanik Slaven Radunović reagovao je proceduralno te kazao da se ne ponose što će da podrže ova rješenja.

“Radimo ovo zato što se vi još gori, i da se vi koji ste opustošili CG ne vratite na vlast. Ove ljudi mi kontrolišemo, možemo da ih zbacimo sa vlasti kad god hoćemo. Naši birači pored svih naših objašnjavanja, u lošoj su situaciji da ne mogu da se odupru nekorektnoj, neprincipijelnoj ponudi koju su dobili. Izabrali smo, ali kad vas vidimo nemamo više dileme”, odgovorio je Živkoviću.

Živković je odgovorio Radunoviću da je kazao “da smo dovedeni do toga da ne glasamo, ili da glasamo i dovedemo u pitanje ekonomiju”.

“Vas građani biraju da vidite podalje od njih. Vi podržavate vladu i ministra kojem dajete vazduh i kiseonika da naparvi političku platformu i vama uriši biračko tijelo”, odgovorio je on.

Radunović je rekao da je njegov problem što ne čita između redova.

“Ovaj plan dobiće našu podršku da bi naši građani dobili povećanje, ali će, nadam se, ne samo uz pomoć DF-a, ovu Vladu da preuzmu ozbiljni ljudi koji će tražiti način da se to ispuni. Čitajte malo između redova, daćemo šansu ovome jer to dugujemo svojim građanima. Nećemo dozvoliti urušavanje države”, odgovorio je Radunović.

Živković je odgovorio da koliko su oni apsurdi kaže sljedeća teza.

“Ne podržavamo 450, ali predlažemo 650. Premijer je politički velemajstor za vas. Preveslao vas je čovjek, dali ste mu vjetar u jedra”, kaže on.

Radunović je na to dobacio “sprdamo se”.

“Pa recite to građanima, sad ste rekli da ste politički ozbiljni. Prepuni ste kontradiktornosti”, poručio je Živković.

Radunović je poručio da je jaki DF srušio DPS.

“On se sastavio ovako kako se sastavio samo da vas sruši. Taj DF neće dozvoliti da se vratite na vlast, jer ste vi najveće zlo od 1945. Ako treba da propadne DF, propašće, ali se vi nećete vratiti na političku scenu”, odgovorio je Radunović.

Živković je odgovorio “Vi kažete da nas je DF srušio, to nije tačno. Nijeste nam vi samo uzeli vlast. Kažete da ste spremni sve da uradite da ne bismo mi došli na vlast. Vama je bolje da ne uzimate proceduru, vama politički rejting nestaje. Krivokapić vas je pobijedio. Gdje su principi koje ste obećali građanima, ne mislite ni da mrdnete, toliko o vašem političkom kredibilitetu. Vi ste uvlasti, ali nijeste vlast”.

Joković je na to kazao da se postavlja pitanje da li je u Mojkovcu bila partija Zdravka Krivokapića..

“Krivokapić je rekao kada se ja pojavim, vi se čuvajte. Kažete nama što podržavamo ovu vladu, uništićete državu, pa ne može je uništiti više nego što ste je vi uništili. Čuvajte se vi od partije Krivokapića više nego mi”, kaže on.

Živković je pitao Jokovića “jeste li najavili “doviđenja Krivokapiću”, jeste li najavili da ćete glasati za smjenu Bratić, i?

Joković je na to odgovorio “polako”. Živković je kazao “vrlo korektno”.

Ovo je budžet slobode građana, preuzećemo odgovornost i glasati za njega

Marko Milačić iz Prave Crne Gore kazao je da je ovaj budžet slobode za građanina i čovjeka.

“Građani, mininalna zarada se povećava jer se želi osloboditi čovjek. Staćemo potpuno i preuzeti odgovornost za odluku da glasamo za ovaj budžet. Mislimo da je Evropa sad najvažniji projekat za CG u prethodne tri decenije. Staću imenom i prezimenom ispred ovoga. Ogovornost je na meni i svakom poslaniku koji bude glasao, nikakvu odgovornost neće nositi Spajić”, dodaje Milačić.

Poslanik Genci Nimanbegu je kazao da Vlada koja je nametnuta parlamentu političkim kalkulacijama prošle godine, je Vlada koja ne može očekivat podršku parlamenta.

“Ne zbog toga što je budžet sastavljen loše, nego što su poslali konfuzije javnosti. Da će To Montenegro koštati nula eura, pa se ispostavilo da je 30 miliona u budžetu. Građani očekuju ono što je Vlada maestralno odradila, odlukom podizanja minimalne plate. Ja lično to podržavam iz razloga što je to podržala i UPCG i SSCG, koji zastupaju radnike”, objašnjava on.

Kaže da njihovo prihvatanje ili neprihvatanje budžeta nije odraz sumnje, nego žele da njihove politike implementiraju, a implementacija ide kroz Budžet.

URA će podržati budžet, mnogo obećava
Poslanica URE Suada Zoronjić je saopštila da ta partija podržava projekat Evropa sad

“Povećanje plate je nešto što budi nadu građanima. Smanjiće se stopa siromašstva i trend iseljavanja stanovnika. Podržaćemo jer on garantuje suzbijanje sive ekonomije, promociju, održiviji model ekonomskog rasta”, kaže ona.

Zabrinjava je nedovoljno sredstava koje je usmjereno na sjever, te kaže da je amandmanski djelovala.

Ponavlja da će budžet podržati jer on mnogo obećava.

Nećemo glasati za budžet koji znači propast
Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković ističe da je budžet jedan od najboljih načina da se sprovede budžet druge države, misleći na Srbiju.

“Kada čujem sve ovo što slušam predamnom stoji Grčka prije 11 godina, a slušam bankrot, finansijski slom. Kad gledam ministre Milatovića i Spajića vidim Ciprasa i Varufakisa”, ističe Vuković.

Vuković je istakla i da se DF odriče jednog od lidera Nebojše Medojevića, i naglasila da oni neće glasati za budžet koji znači propast.

“Evropa sad u priči. Ali Otvoreni Balkan sjutra. Imamo dogovor sa srpskim kadrom da se na mala vlada uveze srbijanski kapital. Tamo đe je postojala volja u državnim kompanijema da se uspostavi dobra praksa, crkve Srbije i premijer Krivokapić su obavili samo jedan poziv i sve je svedeno”, kazale je Vuković.

Ukidanje doprinosa na zdravstvo nije dobra stvar
Poslanica PzP-a Branka Bošnjak istakla je da ne može da shvati odsustvo sluha Vlade prema vladajućoj većini.

“Nije korektno što smo vam mi manje bitni od međunarodne zajednice i ostalih kod kojih ste išli. Vaš odnos nije uobičajen kad se radi o ovom dokumentu. “Evropa sad” nije to, jer ne može biti ako niste mislili o najranjivijim grupama. Vi kad ukucate nula eura u onaj kalkulator koji ste izmislili, nije 450 kao što pokazuje, nego je i dalje nula eura kad si nezaposlen”, rekla je Bošnjak.

Smatra da ukidanje doprinosa na zdravstvo nije dobra stvar.

Kaže da oni koji nemaju ništa, i dalje neće imati ništa, te dodaje da će poslodavni naći način kkao da prevare zaposlene.

Poslanica DPS-a Marta Šćepanović pitala je da li je pronađena nafta, a da javnost to ne zna.

“Postoji mogućnost da su Spajić i Krivokapić tajno i organizovano pronašli naftu. Jer se prihodi i rashodi ne poklapaju”, kazala je Šćepanović.

Poslanik Momo Koprivica iz Demokrata kazao je da smatra da se kroz programsko budžetiranje Crna Gora primakla mjerama fisklane odgovornosti, a ona podrazumijeva da se zna koji su rezultati u trošenju budžetskog novca.

“Predviđen je veći Agrobudžet, čime se stvara baza za unapređenje poljoprivrede u CG. Kapitalni budžet je u odnosu na 2020. veći za 19 miliona eura. Ako se izuzme auto-put porast je kapitalnog budžeta za 108 procenata u odnosu na prethodni budžet. 117 novih kapitalnih projekata je previđeno”, naveo je Korpivica.

Poslanik Andrija Popović iz DPS-a kazao je da je za ovaj set mjera poteban širok politički konsenzus.

“Kažete da je budžet neodrživ, a onda licitirate sa minimalnom zaradom od 650 eura. Pa od šefa kluba čujemo da se oni sprdaju”, navodi on.

Poručuje da danas preuzimaju veliki rizik.

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević kazao je da se nije dešavalo da neko iz Vlade pretvorio parlamentarnu većinu u taster poslanike.

On se obratio ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću koji, kako je rekao, nije udostojio poslanike parlamentarne većine pojašnjenja da li u njihovim diskusijama o budžetu ima išta smisleno.

Moram Vam reći, ministre Spajiću, svaka Vam čast. Jer ovakav odnos prema parlamentarnoj većini koja će, kako je rekla, suprotno svojoj volji, da nam glasa budžet, a Vi ih ovako iskulirate je za desetku. E, kako će oni to stojički da istrpe, to je druga stvar – rekao je Konjević u parlamentu prilikom rasprave o setu ekonomskih prijedloga zakona. 

Poslanici trenutno raspravljaju o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranja, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o akcizama i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o poreskoj administraciji i porezu na dobit pravnih lica.

Poslanici opozicije zamjerili su ministru finansija i predsatvnicima njegovog resora što nijesu imali uvodno izlaganje o ovm setu zakona, ističući da to  dovoljno govori o ozbiljnosti tih akata.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Spajić: Predloženi budžet bio bez potrebe za zaduženjem, sa amandmanima to nije sigurno

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

NOVA KOMPROMITACIJA MINISTARSTVA ODBRANE: Kako su nestali lični dosjei iz OBD-a?!

Političari žmure dok Crnoj Gori ”nestaju” stanovnici

Advokat Borović: Preispitati rad Jovanića, Medenice i Čađenovića

NAJEMOTIVNIJI SNIMAK IZ RIMA – KOVČEG SA MIHINIM TIJELOM STIŽE PRED NAVIJAČE: Stotine ljudi čekalo da mu oda počast!