test

Pozajmiće 650 miliona za vraćanje dugova i kapitalne projekte

Standard

12/12/2023

07:17

Vlada je juče usvojila prijedlog zakona o budžetu za narednu godinu, koji je projektovan na 3,48 milijardi eura. Premijer Milojko Spajić i ministar finansija Novica Vuković juče su na presu poručili da će država sve tekuće obaveze finansirati iz tekućih prihoda. Vuković je za narednu godinu najavio zaduženje od 650 miliona eura.



“Imaćemo suficit tekućeg budžeta. Nijedan dio tekućeg budžeta neće biti finansiran iz zaduženja, koje će se koristiti isključivo za kapitalni budžet i vraćanje starih kredita”, naveo je Spajić.

Planirani su izvorni prihodi od 2,7 milijardi, izdaci od 2,29 milijardi, pa je deficit budžeta planiran na 235 miliona eura. Za otplatu duga planirano je 518 miliona i da je nedostajućih sredstava 761 milion. Očekuje se rast izvornih prihoda od 295 miliona eura u odnosu na planirane rebalansom budžeta za ovu godinu.

” Na prihodnoj strani očekuje se 676,2 miliona eura od poreza i doprinosa, od dobiti pravnih lica 164,7 miliona, od PDV-a 1,19 milijardi, od akciza 365,8 miliona, dok su ostali prihodi projektovani na 108,4 miliona”, precizirao je Vuković.

Naveo je da se najznačajnije uvećanje odnosi na dodatna izdvajanja za mandatorne infrastrukturne projekte i to javnih finansija, socijalnog staranja, saobraćaja, zdravstva, javne bezbjednosti i odbrane, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

” Izvorni prihodi budžeta su dovoljni da finansiraju potrebe tekuće potrošnje države”, rekao je Vuković i dodao da se projektuje zaduženje od 650 miliona eura za potrebe otplate pristiglog duga u iznosu od 520 miliona i finansiranje kapitalnog budžeta.

” Kroz navedeno zaduživanje, očekuje se da će dug države u narednoj godini biti na nivou od 63 odsto BDP-a, sa trendom pada u srednjem roku”, kazao je Vuković.

On je poručio da budžet ima za cilj diverzifikaciju ekonomske aktivnosti, povećanje konkurentnosti privrede i unapređenje standarda građana. Vuković je rekao da je budžetom planiran rast od 3,8 odsto BDP i smanjenje stope inflacije na pet odsto za narednu godinu.

Ponovio je da će minimalna penzija od januara biti povećana na 450 eura.

” Glavni pokretači ekonomskog rasta su lična potrošnja domaćinstva i započinjanje novog investicionog ciklusa koji će biti stimulisan unapređenjem biznis ambijenta kroz regulatorne reforme i smanjenje sive ekonomije”, dodao je Vuković.

Spajić juče nije precizirao kada će doći do povećanja minimalnih zarada. Odgovarajući na pitanje novinara, kazao je da ostaju pri obećanjima iz izborne kampanje.

” Sve je rečeno. Drago mi je da raspravljamo o mjesecima kada će to biti, da li novembar naredne godine ili januar 2025, a ne o tri decenije koje su prošle. Budžet ne oslikava svaku politiku Vlade, nego ona će da radi i te kako. Ovi ljudi rade po 16 sati dnevno i odatle i ovi rezultati. Sve je rečeno 50 puta”, kazao je Spajić, dok je Vuković najavio da će prihodima od ekonomskog državljanstva biti usmjereni na izgradnju auto-puta i razvoj opština na sjeveru.

Za kapitalni budžet 240 miliona

Kapitalnim budžetom za narednu godinu planirano je 240 miliona eura, od čega za auto-put Bar – Boljare 90 miliona, Upravi za kapitalne projekte 85 miliona, a Upravi za saobraćaj 65 miliona eura.

Spajić je najavio da će naredne godine početi izgradnja druge dionice auto-puta Bar – Boljare i izrada idejnog projekta Jadransko-jonske ceste, dionica Podgorica-Grahovo.

” Možemo rebalansom u svakom trenutku ubaciti taj projekat u budžet. Projekti moraju biti zreli da bi bili dio kapitalnog budžeta. Moja lična želja je da se desi ovaj projekat, zato što smatram da će on da poveže Crnu Goru sa zapadom na najbrži i najefikasniji način”, rekao je Spajić, odgovarajući na pitanje Pobjede što se dešava sa ovim projektom i zašto ga nema u kapitalnom budžetu.

Istakao je da opštine moraju predložiti zrele projekte.

” Najlakše je naći pare za kapitalne projekte i kapitalni dio budžeta. Svako će nam dati novac za to”, smatra Spajić.

Od domaćih banaka pozajmiće 110 miliona

Ministar finansija je saopštio da je Vlada sa domaćim bankama dogovorila zaduženje od 110 miliona eura po prosječnoj kamatnoj stopi između 6,4 i 6,5 odsto za državne obveznice na period od tri i pet godina.

Vlada je nedavno usvojenim rebalansom budžeta za ovu godinu planirala da se do kraja ove godine zaduži između 150 miliona i 200 miliona eura. Vuković je podsjetio da je taj novac potreban za stvaranje fiskalne rezerve za servisiranje obaveza do kraja ove godine. Spajić je najavio zaduženje kod Svjetske banke od 80 do 90 miliona eura u prvom kvartalu naredne godine.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Srđan Popović
/Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)