Izvor: Pobjeda

Predate 772 aplikacije bankama za učešće u projektu „1000 plus“

Građani su do juče mogli da podnose zahtjeve komercijalnim bankama za četvrtu fazu projekta Hiljadu plus. Kako je Pobjedi kazao generalni direktor za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović, interesovanje je bilo veliko što govori i podatak da su predate 772 aplikacije bankama. On je podsjetio da je javni poziv za građane objavljen 16. novembra, a da je predaja dokumentacije trajala od 19. novembra do 3. decembra.
Predate 772 aplikacije bankama za učešće u projektu „1000 plus“

U Podgoričku banku je stiglo 120 aplikacija, NLB 245, Lovćen 55, CKB 225 i Erste banku 127

Procedura

– U Podgoričku banku je stiglo 120 aplikacija, NLB 245, Lovćen 55, CKB 225 i Erste banku 127 – precizirao je Čanović.

Projektni odbor za upravljanje ovim projektom će pregledati sve pristigle aplikacije, a potom će Uprava za nekretnine provjeriti podatke aplikanata i članova domaćinstva da nemaju stan ili više od trećine ukupne stambenog objekta u susvojini. Kada se kompletiraju svi podaci, Projektni odbor će sastaviti listu dobitnika vaučera, odnosno listu prioriteta, a nakon toga vaučeri će se dodjeljivati ciljnim grupama i to: 40 odsto korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru; 30 odsto bračnim supružnicima kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina života i 30 odsto ostalim korisnicima.

– Postoji veliko interesovanje građana u vezi prve dodjele vaučera, međutim u ovom trenutku, zbog obima posla koji obavlja više institucija, ne možemo sa sigurnošću precizno reći kada će biti. Očekujemo da će prva dodjela biti početkom naredne godine, a učinićemo sve da bude što prije – kazao je Čanović.

Podsjeća da su domaćinstva koja imaju prioritet u ovom projektu: samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja, zaposleni u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu djelatnost u javnom sektoru i žrtve nasilja u porodici.

Ukupno je do sada, kroz prethodne tri faze, 191 prioritetno lice riješilo stambeno pitanje.

– Takođe, u ponudi imamo 409 stambenih jedinica u izgradnji koje su ponudile 11 građevinskih firmi koje su se prijavile na javni poziv za ponuđače stanova, kao i listu izgrađenih stanova koja će se kontinuirano ažurirati, budući da je javni poziv za izgrađene stanove otvoren sve vrijeme dok traje projekat – naglašava Čanović.

Da bi izgrađeni stambeni objekat bio predmet kupovine u Projektu „1000 plus“ on navodi da mora ispunjavati određene uslove kao što su: minimalni uslovi energetske efikasnosti za zgrade koje su izgrađene prije 2013. godine.

Uslovi

– U tom slučaju, imamo spisak ovlašćenih lica koja vrše energetske preglede i izdaje izvještaj energetske efikasnosti. Ukoliko je zgrada izgrađena nakon 2013. godine, ovaj izvještaj nije potreban – kaže Čanović dodajući i da svi papiri u vezi stana moraju biti 1/1, odnosno da nema terete i ograničenja.

– Svi ostali detalji u vezi ovoga mogu se naći u javnom pozivu za investitore i fizička i pravna lica – ponuđače stambenih objekata, koje se nalazi i na našem sajtu www.1000plus.me – poručio je Čanović.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Čanak: Naša delegacija je napustila salu kad je Abazović govorio, zgrožen sam

Teška saobraćajna nezgoda na Obzovici: Više osoba povrijeđeno, saobraćaj u prekidu

Crnogorsko zastiđe

Priveden osumnjičeni za izazivanje udesa na Obzovici