Izvor: Pobjeda

PRIORITETI EPCG: Zaposlili preko 300 radnika, a ugradili samo jedan panel nakon osam mjeseci

Gromoglasno najavljivani projekat Elektroprivrede Crne Gore kojim je predviđena ugradnja solarnih panela na tri hiljade kuća i otvaranja preko 400 radnih mjesta nije dao vidljivije rezultate, osim u dijelu enormnog partijskog zapošljavanja, pokazuju podaci Pobjede.
PRIORITETI EPCG: Zaposlili preko 300 radnika, a ugradili samo jedan panel nakon osam mjeseci

Autor tog projekta je Milutin Đukanović, tadašnji predsjednik Odbora direktora EPCG, inače visoki funkcioner i bivši poslanik Demokratskog fronta.

Naime, prvi solarni panel ugrađen je na jednoj kući u nikšićkom naselju Rastoci, 23. juna ove godine i to čak jedanaest mjeseci nakon početka projekta vrijednog 30 miliona eura.

Da stvar bude čudnija, EPCG je u januaru ove godine javno saopštila kako se od 1. novembra 2021. godine, kada je pokrenut projekat, do januara, prijavilo približno 14.000 domaćinstava i više od 800 pravnih lica.

SUMNJIVI PODACI

Izvorima Pobjede su ti podaci, najblaže rečeno, sumnjivi imajući u vidu da je pet mjeseci nakon tih najava postavljen samo jedan jedini panel.

Zvanično, projekat je počeo kada je u septembru prošle godine EPCG osnovala kćerku firmu – društvo sa ograničenom odgovornošću ,,EPCG – SOLAR – Gradnja“ u svrhu realizacije tog projekta. Tada je objavljeno da su prvoj redovnoj sjednici ,,EPCG-SOLAR – Gradnje“ prisustvovali predsjednik Odbora direktora novoosnovane kompanije Ivan Kilibarda, članovi Odbora direktora Janko Milatović i Blažo Đurković i izvršni direktor novoosnovane kompanije Ranko Vuksanović. U pitanju su kadrovi DF-a i Demokrata.

Izvori Pobjede iz EPCG ukazuju da je čitav projekat osmišljen i realizovan da bi se zaposlilo 300 do 400 ljudi, da je do sada potrošeno preko tri miliona eura, a da je ugrađen jedan solarni panel vrijedan ne više od tri hiljade eura.

– Prvi panel je ugrađen nakon skoro jedanaest mjeseci od početka projekta i to se poklapa sa reizborom Milutina Đukanovića na funkciju člana Odbora direktora. Rukovodstvo kompanije je izabrano prije gotovo 11 mjeseci, a agenti, monteri i ostala logistika u novembru i decembru 2021. godine. To je koštalo kompaniju više od tri miliona eura kad se uzmu u obzir njihove bruto plate od minimum 1.000 eura – tvrde izvori Pobjede.

Izvori Pobjede navode da se projekat slabo realizuje, a primljeni mnogobrojni radnici nemaju gdje da sjede.

– U tu svrhu su uzeta dva poslovna prostora gdje se vrši obuka. Čitav projekat je osmišljen da bi se zaposlili partijski kadrovi i simpatizeri jer je za EPCG bilo daleko isplativije angažovati kompaniju koja ugrađuje solarne panele odmah. Isplativije je bilo angažovati eksternu firmu i to završiti kako treba i definisati cijenu po ugradnji – kategorični su izvori.

POTENCIJAL

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović kazao je priilikom ugradnje prvog solaranog panela da misle da je to budućnost Crne Gore i da država ima izvanredan solarni potencijal.

– Ovo je samo početak i ubijeđen sam da će na hiljade kuća imati fotonaponski sistem, odnosno malu solarnu elektranu na svojim krovovima. Naša poslovna filozofija je pobijedila ne samo u Crnoj Gori, nego u cijeloj Evropi: proizvoditi električnu energiju tamo gdje se troši – rekao je tada Đukanović.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin kazao je tom prilikom da je to istorijski dan za EPCG i čitav energetski sektor.

– Projekat Solari 3000+ je zaživio u praksi i dobio prvog korisnika i ja iskreno čestitam na tome – rekao je tada Rovčanin dajući podršku tom projektu.

Političke igre oko reizbora: Abazović, ali i Vučić pogurali reizbor Milutina Đukanovića

Premijer Dritan Abazović je, na iznenađenje javnosti, ali i dijela ministara, 23. juna ove godine predložio da Milutin Đukanović ostane na čelu Odbora direktora EPCG. U zvaničnom prijedlogu nadležnog ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića, Đukanovićevo ime nije bilo na spisku predloženih članova.

Abazovićevoj odluci se usprotivio SDP, ali i Bošnjačka stranka tako da je 28. juna, nakon što je reizabran Đukanović, član Odbota direktora Adis Balota iz SDP-a podnio ostavku.

Tim njegovim činom prestao je mandat novoizabranog odbora, pa će nakon njegove registracije u centralnom registru privrednih subjekata biti sazvana nova sjednica Skupštine akcionara na kojoj će se birati novi odbor. Ostavka jednog člana po Statutu povlači i pad odbora direktora tako da će se opet nakon administrativnih tokova iz centralnog registra ponoviti Skupština akcionara i izabrati odbor direktora.

Reizbor Đukanovića se dovodi u vezu sa neformalnim dogovorima na relaciji DF-Ura po kojem bi neki funkcioneri DF-a zadržali funkcije po dubini u zamjenu za njihovo glasanje u parlamentu za čelnike pravosudnih funkcija, ali i potencijalnu podršku u slučaju da suverenističke stranke odluče da obore Vladu zbog spornog ugovora sa Crkvom Srbije.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, za opstanak Milutina Đukanovića na čelu EPCG lobirao je i kabinet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i to neposredno prije Abazovićeve posjete Srbiji. Đukanović je u svojstvu predsjednika Odbora direktora EPCG prošle godine posjetio Srbiju, ali i posredovao u poslu Elektroprivrede Srbije sa Rudnikom uglja o prodaji domaćeg uglja. Stručna javnost taj ugovor smatra nepovoljnim po Crnu Goru i polukolonijalnim.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Za koga menadžment pakuje deset odsto akcija EPCG

EPCG radije ulaže u SPC nego u sport i obrazovanje

Lakićević tvrdi da je retroaktivna izmjena faktura legitimna

SEKULIĆ o prodaji akcija EPCG: Priča o strateškom investitoru ne pije vodu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Policija privela Pejanovića: Upao u redakciju Dana, napao zaposlene i lomio inventar

Adžić bi još da zapošljava iako je u tehničkom mandatu

Piperović: Svaki političar ima pravo da sa građanima podijeli svoja saznanja, ali premijer ima obavezu da iza onoga što je kazao plasira istinu

KAKO POMIRITI DEMOKRATE I DPS: Daliborka Uljarević kompromisno rješenje za mandatarku buduće Vlade?