Izvor: Pobjeda

Radulović: Na nivou godine imaćemo 40 odsto prihoda iz 2019.

Turistički radnici su zadovoljni posjetom turista u julu i avgustu. Zvanični podaci govore da je u Crnoj Gori u petak boravilo 192 hiljade turista, što je 741 posto više nego lani u ovo doba, rekla je juče direktorica Direktorata za razvojne politike u turizmu Ministarstva ekonomskog razvoja Aleksandra Slavuljica-Gardašević. Predsjednik Crnogroskog turističkog udruženja Žarko Radulović takođe smatra da su rezultati dobri u julu i avgustu, ali da prihodi na nivou cijele godine neće prelaziti 40 odsto od 2019. godine. Takođe smatra da su ove godine najviše prihodovali trgovinski lanci. Direktorica Nacionalne turističke organizacije Ana Tripković-Marković, međutim, navodi da je ostvareno 96 odsto turističkog prometa iz rekordne 2019, odnosno da su prihodi od turizma 6. avgusta dostigli 70 odsto ostvarenih prihoda iz te godine.
Radulović: Na nivou godine imaćemo 40 odsto prihoda iz 2019.

Žarko Radulović

Kako je Pobjedi kazao Radulović, trenuto je turistička situacija dobra što se tiče jula i avgusta.

” Ova dva mjeseca smo imali manje prihode nego 2019. godine, pojedini su dostizali i 80 odsto, ali kumulativno gledano na nivou godine to je daleko od željenog i planiranog, a to je 65 odsto u odnosu na 2019”, tvrdi Radulović, koji procjenjuje da ne možemo preći 40 odsto prihoda iz 2019. godine i da je dobro ako to bude tako, s obzirom na epidemiološku situaciju.

” Ne bojim se da se mi zatvorimo, nego da se zatvore susjedne zemlje i ta emitivna tržišta. Ako njima uvedu karantin poslije povratka iz Crne Gore, to bi bio kraj i onda nemamo postsezonu”, kazao je Radulović.

U hotelima ,, Splendid“ i ,,Montenegro“, kojima on rukovodi, navodi da su ostvareni izvanredni rezultati ove sezone, ali kaže da ništa ne znači što je on zadovoljan, jer je turizam zakon spojenih sudova gdje su svi vezani u jedan niz.

” Ako jednom ide dobro, a drugom slabo, to je pola dobroga. Svi skupi hoteli su puni. Okidač je proradio, ljudi su željni putovanja i ne pitaju za cijenu. Neće oni platiti neku sobu bez kupatila, klime… 100 eura, ali gdje su svi uslovi dobri spremni su da plate i više nego ranije”, smatra Radulović.

Poenta je, po njegovim riječima, da ćemo 2022. godine ,,kupiti pare lopatama“ ako se sa ovom koronom izborimo do tada i ako shvatimo svi da se moramo vakcinisati, da se prekine lanac zaraze.

” Generalno, nijesam zadovoljan kada je u pitanju destinacija. Ništa ne znači ako ja imam dobre rezultate a oko mene je loše. Ovo što kažu 84,90 odsto od 2019. istina je, ali samo za jul i avgust. Niko ne kaže da trgovački lanci, Voli, HDL, Franca, Aroma i Idea bilježe istorijski rezultat u junu, julu i avgustu. Nikad više nijesu prometovali kao ove godine, što znači da se turisti hrane kod njih, a ne u restoranima”, smatra Radulović.

Slavuljica-Gardašević, međutim, tvrdi da se iz podataka vidi koliko je propušteno prošle godine zatvaranjem države u sezoni, jer su zemlje iz okruženja tada imale stabilne uslove oporavka i razvoja turizma. Navela je da je dominantna kategorija turista iz regiona, dok su u hotelima turisti uglavnom iz inostranstva.

” I dalje dominira Budva, koja je 13. avgusta imala 70 hiljada turista, što je u odnosu na isti dan prošle godine 670 posto više”, rekla je Slavuljica-Gardašević RTVG.

Popunjenost

Ana Tripković-Marković objašnjava da je popunjenost hotela 99 odsto u odnosu na 2019. godinu, a privatnog smještaja 83 odsto. Najviše je gostiju iz regiona, među kojima prednjače turisti iz Srbije i BiH. Pored toga, ove godine imamo veliki broj dolazaka iz zemalja koje čine bivši SSSR. Tu su Ukrajina, tržište Kazahstana. Zatim veliki broj dolazaka iz Poljske, Izraela…

Govoreći o broju turista po opštinama, Tripković-Marković kaže da Budva najviše učestvuje u turističkom prometu. Popunjenost hotelskih kapaciteta je u pojedinim opštinama 150 posto u odnosu na 2019, gdje prednjači Ulcinj, ali dobre pokazatelje imaju i Bar, Tivat, Kotor, pa i Budva. Sa privatnim smještajem je, kaže, situacija šarenolika, ali i oni su blizu 100 posto ostvarenog prometa iz 2019.

Trenutni prihodi koji su najjasniji su namjenski, dodaje Tripković-Marković, a to su prihodi od boravišne i turističke takse i članskog doprinosa.

” Prema podacima od kraja jula možemo da vidimo da su namjenski prihodi naplaćeni u visini od 80 odsto u odnosu na 2019, što je veoma ohrabrujuće. Značajni su prihodi od članskog doprinosa, turističke takse. Prihodi od boravišne takse su na nivou od 60 odsto, što je nešto niže od prosjeka, ali tu treba imati u vidu da se boravišna taksa plaća paušalno”, rekla je ranije Tripković-Marković.

Milatović: Od početka avgusta ušlo 380.000 stranaca

Od početka avgusta u Crnu Goru je ušlo 80.000 stranaca, što je četiri odsto više nego u istom periodu rekordne 2019. godine, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, navodeći da je te podatke dobio juče od Uprave policije.

” Ovo je nevjerovatan rezultat i uspjeh za Crnu Goru i oporavak našeg turizma i ekonomije”, napisao je Milatović na Tviteru.

×

Preuzmite našu aplikaciju


0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Turisti troše manje, prihodi se ne mogu porediti sa 2019.

Prihodi u junu 158,8 miliona eura, rast od 10,7 odsto u odnosu na 2019.

Brajović: Mi smo spašavali živote; Krivokapić: Vi ste gledali gdje će ko koga da smjesti, ne u bolničke krevete, već na pozicije

Svako peto domaćinstvo nema pristup internetu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

DEMOKRATE kočnica za političare u rekonstruisanoj vladi, ostalima prihvatljiv predlog DF-a

VELJOVIĆU prijećeno smrću u prepisci bezbjednosno interesantnog lica: “Ubio bih ga kad bih dobio 2 – 3 godina zatvora”

Članica ‘Bogougodnica’ odbila ponudu Krivokapića da bude potpredsjednica njegove buduće partije

Udes na putu Cetinje-Podgorica, tri osobe povrijeđene