Resoru ekonomije 3,61 miliona eura više iz državne kase

Resoru ekonomije 3,61 miliona eura više iz državne kase
Ilustracija

Predlogom zakona o budžetu za narednu godinu za Ministarstvo ekonomije predviđena su budžetska sredstva u iznosu od 9,88 miliona eura, što je 3,61 milion eura, odnosno 57,6 odsto više u odnosu na ovogodišnja izdvajanja za taj Vladin resor. Do rasta budžetskih sredstava tog resora došlo je prvenstveno zbog plaćanja pravnih savjetnika u arbitražnim postupcima, koji su bivši vlasnici Željezare i Kombinata aluminijuma (KAP) pokrenuli protiv Crne Gore, piše Pobjeda. 

Najveći dio u toj potrošačkoj jedinici treba da bude potrošen za rashod usluga u iznosu od 3,14 miliona eura, što je 330 odsto više u odnosu na ovogodišnja izdvajanja za te namjene.

U najvećem dijelu rashodi se odnose na advokatske, notarske i pravne usluge i konsultantske usluge, projekte i studije.

Troškovi za advokatske, notarske i pravne usluge planirane su u iznosu 2,17 miliona eura, od čega se iznos od 2,12 miliona eura odnosi na plaćanje pravnih savjetnika za arbitražne postupke koji su pokreniti protiv Crne Gore.

Navedena sredstva su predviđena za vođenje arbitražnih postupaka, odnosno za realizaciju dospjelih obaveza u ovoj godini i projekciju troškova za narednu.

U ovogodišnjem budžetu uopšte nije bilo sredstava predviđenih za vođenje tih arbitražnih postupaka.

Ta sredstva su predviđena za arbitražni postupak koji su kompanije Montenegro Speciality Steels (MNSS) i Recupero, bivši vlasnici Željezare Nikšić, pokrenuli protiv Crne Gore u vezi investicija u tu kompaniju, kao i za arbitražni postupak koji su protiv Crne Gore, Fonda za razvoj, Zavoda za zapošljavanje, Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), KAP-a i Rudnika boksita pokrenuli CEAC i En plus grupa u vezi ugovora o poravnanju.

Ova sredstva su predviđena i za plaćanje pravnih savjetnika za arbitražni postupak koji je protiv Crne Gore pokrenuo CEAC zbog navodne povrede sporazuma između Srbije i Crne Gore i Kipra o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, a u vezi sa ulaganjem tužioca u KAP-a.

Za razvoj energetike, rudarstva i industrije predviđeno je 5,3 miliona eura, što je skoro 60 odsto više u odnosu na ovogodišnja izdvajanja za tu oblast.

Predviđeno je 1,5 miliona eura subvencija za utrošenu energiju najugroženijim kategorijama stanovništva.

Za Direkciju za razvoj malih i srednjih preduzeća u narednoj godini predviđeno je 244,3 hiljade eura, za program unapređenja trgovine i ekonomskih odnosa sa inostranstvom 589,24 hiljada eura, za regionalni razvoj i privatizaciju 754,06 hiljada eura, a za akreditaciju 270 hiljada eura.

×

Preuzmite našu aplikaciju


0 komentara


POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Borkinje za ženska prava reagovale na izlaganje Vesne Bratić: “U CG se žene nalaze u položaju koji same izaberu”

Tužilaštvo izviđa Patriotski skup: Formiran krivični predmet radi utvrđivanja da li je došlo do kršenja mjera

OZLOGLAŠENE BALKANSKE TAMNICE- Od “Spuža” do “Zabele”: Brutalni napadi, kažnjavanje i visok stepen korupcije

Lompar i Jelušić: IZOSTANAK MINISTARSTVA SAOBRAĆAJA I TURIZMA DONIJEĆE PROBLEME