test

Sava Laketić stupio na dužnost v.d. direktora Poreske uprave

Standard

04/03/2024

13:08

Ministar finansija, Novica Vuković kao koordinator Poreske uprave predao je danas dužnost novoizabranom vršiocu dužnosti direktora Poreske uprave, Savi Laketiću.

“Poželivši uspjeh u radu na čelu Poreske uprave, koja čini srž finansijskog sistema države, ministar Vuković iskazao je očekivanje da će novi direktor dati puni doprinos sistemskom jačanju ovog organa i unaprjeđenju njegove ukupne funkcionalnosti, uz ostvarivanje zajedničkih ciljeva- efikasniju reformu poreskog sistema i jačanje poreske discipline”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

V.d. direktora Poreske uprave Laketić je kazao da ovom zahtjevnom poslu pristupa odgovorno i da će ga obavljati punom posvećenošću, u interesu države, građana i privrede, uz konkretne mjere jednostavnijeg i efikasnijeg servisiranja svih obveznika.

Naglasio je odlučnu opredijeljenost za potpunu profesionalizaciju organa kojim će upravljati, zalažući se za apsolutnu efikasnost, mjerljive rezultate, depolitizaciju i odsustvo selektivnosti u postupanju.

“Zajednički je konstatovano da jedan od prioriteta u narednom periodu treba da bude efikasnija naplata poreskih prihoda i nagomilanog duga, uz istovremeno širenje poreskog obuhvata, što je naročito važno za jačanje prihodne strane budžeta i stabilnost državnih finansija. Zaključeno je da je puni fokus potrebno dati reformi poreske administracije, poštovanju poreskih propisa, osavremenjavanju procedura, a sve u skladu sa praksama visokorazvijenih zemalja Evropske unije”, naveli su u MiF.

Laketić na čelo Poreske uprave dolazi sa pozicije izvršnog direktora revizorske kuće PricewaterhouseCoopers (PwC) za Crnu Gore. Član je Upravnog odbora Američke privredne komore (AmCham), a pored zavidnog iskustva u oblasti revizije, aktivno je učestvovao u značajnim projektima primjene međunarodnih standarda finansijskog izvještavanja (MSFI), unaprjeđenja internih procesa i procedura, kao i finansijskog upravljanja i izvještavanja.

Primopredaji dužnosti prisustvovala je i Biljana Peranović, generalna direktorica Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu finansija, kao i predstavnici organizacionih jedinica Poreske uprave.

Izvor (naslovna fotografija):

Vlada Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)