Savjet CBCG: Inflacija u 2022. biće najviša od obnove nezavisnosti Crne Gore

Inflacija u 2022. godini biće najviša od obnove nezavisnosti Crne Gore, saopštebo je na sjednici Savjeta CBCG. To se navodi u Izvještaju o kretanju cijena za treći kvartal 2022. godine, kojeg je Savjet danas usvojio.
Savjet CBCG: Inflacija u 2022. biće najviša od obnove nezavisnosti Crne Gore

CBCG

“Istaknuto je da je inflacija najvećim dijelom uvezena, odnosno uzrokovana faktorima sa međunarodnog tržišta, dok je manjim dijelom rezultat domaćih neravnoteža. Modelska prognoza za kraj 2022. godine projektuje da će se inflacija kretati u rasponu od 16,2 odsto do 18,9 odsto, sa centralnom projekcijom od 17,8 odsto. Ekspertska procjena CBCG projektuje stopu inflacije u rasponu od 16 odsto do 20 odsto.

U cilju ispunjavanja obaveze CBCG da kvartalno određuje stopu kontracikličnog bafera, Savjet je donio Odluku o stopi kontracikličnog bafera kapitala za prvi kvartal 2023. godine.

“Na osnovu rezultata prethodno sprovedene analize relevantnih trendova u bankarskom sektoru i ukupnoj ekonomiji, Odlukom je određeno da stopa kontracikličnog bafera kapitala za prvi kvartal 2023. godine bude nula odsto, kako je bilo i do sada”, kažu u CBCG.

Savjet Centralne banke Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdio Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sanaciji kreditnih institucija u cilju usklađivanja sa relevantnim direktivama Evropske unije, između ostalih sa BRRD II direktivom.

U CBCG pojašnjavaju da će se ovim izmjenama i dopunama stvoriti pretpostavke za dodatno snaženje kapaciteta za pokriće gubitaka i dokapitalizaciju kreditnih institucija, kako bi negativni uticaj eventualnih sanacija na stabilnost finansijskog sistema i javne finansije bio sveden na najmanju moguću mjeru.

“Stupanjem na snagu ovog zakona, domaći zakonodavni okvir se u potpunosti usklađuje sa EU regulativom u oblasti sanacije kreditnih institucija”, kažu u CBCG.

Dodaje se da je Savjet danas razmatrao i usvojio Makroekonomski izvještaj Centralne banke Crne Gore za treći kvartal 2022. godine.

“U Izvještaju se navodi da je realni rast BDP-a u Crnoj Gori tokom prvih devet mjeseci tekuće godine, prema preliminarnim podacima MONSTAT-a, iznosio 7,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Ostvareni rast je rezultat povećanja aktivnosti u turizmu, trgovini i većini vidova saobraćaja”, navode u CBCG.

Savjet je, takođe, donio Odluku o izmjeni Odluke o adekvatnosti kapitala kreditnih institucija, kao i Odluku o izmjeni Odluke o makroprudencijalnim mjerama koje se odnose na kredite koje kreditne institucije odobravaju fizičkim licima, kojom se produžava primjena mjera kojima se ciljano ograničava rast neobezbijeđenih gotovinskih kredita fizičkih lica i tokom naredne godine.

“Na sjednici su usvojeni i Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za oktobar 2022. godine i Kvartalni izvještaj o poslovanju banaka (za treći kvartal 2022. godine) i razmatrana druga tekuća pitanja iz domena nadležnosti Savjeta CBCG”, zaključeno u CBCG.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Nema više bijelih rukavica i umivene retorike: Traže se izbori, poštovanje Ustava i deblokada Ustavnog suda

FOTO/VIDEO PROTEST IMA NAS: Građani probili ogradu ispred Skupštine, policija bacila suzavac i dala rok od pet minuta da se raziđu!

UŽIVO  Oko 20 hiljada građana na protestu IMA NAS: Eraković: Budi se Crna Goro, stiže crnogorsko proljeće

KONAČNI REZULTATI IZBORA U PODGORICI: Svi za naš grad 24 mandata, Evropa sad 13, Za budućnost Podgorice 11, Idemo ljudi 6, Ovo je naš grad četiri mandata

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

TV e i zvanično počela da radi, Drobac: Očekujte neočekivano u nenormalno vrijeme

“ZIDANJE SKADRA” NA PUTU LUBNICE – JEZERINE: Pogledajte kako izgleda prolazak kroz tunel “KLISURA”

Džozef: Izbori u Crnoj Gori neminovni, SAD i EU da prozovu “neodgovorne” lidere

Savjet CBCG: Inflacija u 2022. biće najviša od obnove nezavisnosti Crne Gore