test

SDT-u nije sumnjiva državna kupovina akcija Luke Bar: Tužilaštvo ne ispituje kako je Vlada kupila akcije po pet puta većoj cijeni

I. Đoković

31/08/2023

06:31

Specijalno državno tužilaštvo nije formiralo predmet povodom sumnnjive kupovine akcija Luke Bar od starane Vlade Crne Gore po pet puta većoj cijeni, krajem prošle godine. Kako je portalu Standard saopštio portparol i tužilac SDT-a Vukas Radonjić, Specijalnom državnom tužilaštvu nije, od strane nekog fizičkog ili pravnog lica, podnošena krivična prijava povodom kupovine akcija Luke Bar.

Vlada Crne Gore je akcije Luke Bar kupila u decembru 2022.godine po cijeni od 0.90 eura. Sumnja u potencijalnu spekulativnu trgovinu pojavila se kad je ta transakcija završena, jer su cijene akcija Luke Bar samo par mjeseci prije zvanične trgovine bile 0.20 eura po akciji.

Vlada CG nikada nije objavila detalje te trgovine, sem da se radi o manjinskim akcionarima. Najava da bi Vlada Crne Gore trebala da kupi akcije Luke Bar u avgustu kao da je imala za cilj da se “napumpa” cijena akcije, pa da se po većoj cijeni kupe.

To se upravo i desilo pa umjesto po 0.20 cent,i Vlada je akcije Luke Bar plaćala po pet puta većoj cijeni tj. 0.90 eura po akciji.

Iz SDT-a za Standard su saopštili da nisu formirali predmet zbog sumnje u spekulativnu trgovinu akcijama, jer nisu dobili prijavu po tom pitanju od nekog pravnog ili fizičkog lica.

“Specijalnom državnom tužilaštvu nije, od strane nekog fizičkog ili pravnog lica, podnošena krivična prijava povodom kupovine akcija Luke Bar, u decembru prošle godine, niti je, po službenoj dužnosti, za sada, formiran krivični predmet”, naveli su u odgovoru portalu Standard.

Iako je cijeli proces transakcije obavljen netransparentno, sa sakrivanjem imena akcionara od kojih je Vlada Crne Gore kupila akcije, kao i sama kupovina po petostruko većoj cijeni, to nije bilo dovoljno da SDT oformi predmet po službenoj dužnosti, kako bi istražili sve moguće nepravilnosti koje su postojale u procesu vladine trgovine akcijama Luke Bar.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)