test

Solar gradnja u višemilionskom dugu: Smeta im kritika ministra Mujovića, al’ ponosno ističu saradnju sa Dodikovom firmom pod američkim sankcijama

I. Đoković

10/01/2024

09:44

Nakon jučerašnjeg sastanka ministra rudarstva i energetike Saše Mujovića sa menadžmentom EPCG i Solar gradnje, i njegove opravdane kritike na račun velikog broja radnika u toj firmi i ekonomskoj neodrživosti tog projekta, iz Solar gradnje su na čelu sa Valentinom Saveljić ekspresno reagovali, prebacujući odgovornost na EPCG. Iako je Solar gradnja mjesecima unazad služila za zapošljavanje partijskih kadrova, što je i dovelo do prekomjernog broja radnika i teške finansijske situacije, umjesto preuzimanja odgovornosti, ista je prebačena na firmu koja ih je osnovala tj. EPCG. Nijesu iz ove firme zaobišli ni ministra Mujovića, za čiju izjavu su usvtrdili da je ''neadekvatna'' jer očigledno oni znaju bolje od samog ministra dok im poslovni rezultati govore sami za sebe, a to je minus od dva miliona eura.

Prema riječima ministra Mujovića situacija u toj firmi je teška i to preduzeće ima dugove od oko dva miliona eura, te da je potrebno dodatno smanjenje broja radnika.

Iz Solar gradnje su ekspresno odgovorili ministru Saši Mujoviću navodeći da su ministra upoznali sa usvojenim sanacionim planom od strane odbora direktora, koji podrazumjeva da se izvrši sistematizacija radnih mjesta, reorganizacija rada, pa samim tim možemo reći da izjava ministra Mujovića koja ide u pravcu da je potrebno smanjiti broj zaposlenih je očigledno neadekvatna, jer je broj zaposlenih na datum 31.decembra 2023. već smanjen za preko 150 radnika i time je sanacioni plan koji je usvojen na petoj sjednici OD Solar gradnje 20.juna 2023. godine u potpunosti ispoštovan.

Doduše iz te firme su uvidjevši da su prebrzo odreagovali sa kritikom ministru Mujoviću, saopštili da da upotreba riječi neadekvatno u današnjem saopštenju nije imala za cilj diskreditaciju poštovanog ministra Saše Mujovića.

No, osim toga što su se iz PR službe Solar gradnje posuli pepelom naknadnim izvinjenjem ministru Mujoviću nakon prvog saopštenja, u kom su se osim navoda o poslovnim ”dostignućima” koji za rezultat imaju dug od dva miliona eura, osvrnuli i na regionalnu saradnju, što je i najzanimljivi dio njihovog jučerašnjeg saopštenja.

“Nakon stupanja na dužnost novog rukovodstva na čelu sa izvršnom direktoricom Valerijom Saveljić od 3.oktobra 2023. godine krenulo se u korenite promjene, koje podrazumevaju kako smo već rekli, sistematizaciju radnih mjesta, reorganizaciju, uvođenje discipline u radu, jednom riječju potpunim zaokretom u funkcionisanju u odnosu na raniji period. Menadžment sa izvršnom direktoricom je posjetio region i kompanije koji se bave sličnom djelatošću, što je dovelo do razmjene iskustava i svakako do kontakata koji će EPCG SG biti od koristi. Naročito se to odnosi na relacije koje su uspostavljene sa Infiniti grupom (firma Kaldera), gdje se razgovaralo da EPCG SG bude njihov podizvođač na realizaciji sličnih projekata iz oblasti elektro-energetike”, stoji u reagovanju Solar gradnje.

Tu cijela priča posebno postaje zanimljiva jer je firma Kaldera čiji je vlasnik Milenko Čičić, poznat kao Mićo Kaldera, iza čijih leđa godinama stoji Milorad Dodik, s kojim ga vežu dugogodišnje prijateljstvo i poslovna saradnja.

Milorad Dodik je već neko vrijeme pod sankcijama SAD kao i firme koje su što u njegovom stvarnom vlasništvu što u vlasništvu njegovim najbližih saradnika.

Upravo je zbog toga zanimljivo isticanje saradnje Solar gradnje sa firmom čiji je vlasnik povezan sa osobom koja je pod sankcijama SAD.

A priča o firmi Kaldera iz Republike Srpske i njihove poslovne egzibicije su više nego intrigantne, pa i nečudi što su pod istragom SAD.

Milenko Ćičić ”zvanični” vlasnik firme Kaldera je i vlasnik Dodikovog omiljenog hotela Kaldera u Aleksandrovcu, u kojem je prvi čovjek SNSD-a često primao strane delegacije, ali i držao sastanke sa najužim stranačkim rukovodstvom.

Kako piše portal Oslobođenje Čičić je ujedno jedan od najvećih akcionara Gradskog preduzeća Krajina, firme koja je izgradila desetine zgrada u Banjoj Luci.

Prije nekoliko godina Čičić je u naselju Borik izgradio poslovnu zgradu koju je potom prodao Vladi Srpske, koja ju je kupila za novoformirani Privredni sud Republike Srpske. Dodik je Čičića okitio i Ordenom Njegoša prvog reda. Kaldera company je dobijala milionske poslove od Vlade Srpske i milionske kredite Investiciono-razvojne banke RS-a.

Vlada Republike Srpske je 2006. dala koncesiju za izgradnju četiri hidroelektrane Elektrodistribuciji Pale, koja je zbog toga osnovala koncesiono preduzeće HE Bistrica. Poslovni portal capital.ba pisao je o tome da je Vlada RS-a 2008. odlučila da uključi Kaldera company Milenka Čičića u gradnju tih hidroelektrana na rijekama Bistrici i Janjini kod Foče, vrijednih oko 150 miliona maraka.

Nakon toga je Skupština akcionara Elektrodistribucije Pale predala 90 odsto vlasničkog udjela u koncesionom preduzeću HE Bistrica laktaškoj kompaniji. Međutim, 2012. Kaldera je zbog nedostatka novca za izgradnju hidroelektrana ponudila Elektrodistribuciji Pale da otkupi udio u koncesionom preduzeću HE Bistrica. Udio Kaldere bio je 90, a Elektrodistribucije Pale deset odsto.

Otkup nije realizovan, a zatim u vlasništvo HE Bistrica ulazi firma Energo Bosna Prag (Češka), ali ni to nije uticalo da hidroelektrane budu izgrađene. HE na Drini je 15. februara 2019. godine ponuđeno da otkupe 51 odsto udjela u HE Bistrica, s tim da se prodaje cjelokupan udio Elektrodistribucije Pale i češke firme, te dio laktaške firme. Na taj način Kaldera company i Energo Bosna su dobile više od 4,1 milion KM, a Kalderi je u vlasništvu ostalo 49 odsto preduzeća HE Bistrica, koje je kasnije naplatila 11 miliona KM.

Imajući u vidu poznate činjenice o ovoj firmi i ko stoji iza nje u najmanju ruku čudi činjenica da Solar gradnja želi saradnju sa takvom kompanijom, ili možda i ne čudi, kad je crnogorska javnost već odavno upoznata da je Solar gradnja mjesecima unazad služila za partijsko uhljebljene kadrova, čime je otežala svoje poslovanje do te mjere da se sad nalazi u milionskom dugu.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija, Agencije

Ostavite komentar

Komentari (0)