test

Striković: Do kraja godine cijene goriva će rasti, postoji prostor za određeno umanjenje

Standard

30/08/2023

07:13

Udruženje naftnih kompanija ni na koji način nije u mogućnosti da utiče na akciznu politiku kojom se određuju cijene goriva u Crnoj Gori. Na ove cijene jedino može da utiče Vlada, odnosno da mijenja i koristi poluge akcizne politike i da privremeno ili dugoročno izmjeni akcizu ili akcizne stope, kazao je portalu Dnevno.me savjetnik u Udruženju naftnih kompanija Draško Striković.



Iako od juče, deseti put od početka godine, plaćamo skuplje gorivo, Vlada za sada neće smanjivati akcize, saopštio je sinoć ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović. Striković, pak kaže da ima prostora za korekciju cijena goriva.

Kako navodi, granice koje država može da odredi su na mjesečnom nivou – privremene odluke o smanjenju akcize, koje je primjenjivala u drugom dijelu prošle godine, čime se može doprinijeti smanjenju akcize do 50 odsto, što znači da akciza za dizel (44 centa) i benzine (nepunih 55 centi) može da se prepolovi.

Drugi aspekt je, kaže Striković, nabavna cijena na svjetskom nivou. Crna Gora tu ništa ne može da utiče, jer sve dolazi iz uvoza i to su raspoložive cijene sa berze.

„Prednost prilikom odlučivanja umanjenja akciza jeste da, država dok je veća nabavna cijena, veći je i ulazni parametar za osnovicu za PDV, čime država ubira veće prihode po osnovu veće nabavne cijene. Država bi mogla da smanji akcizu čime bi mogla da ublaži ovolika poskupljenja, što je i predlog Udruženja prema državi. Većom nabavnom cijenom se ubira veći prihod, a akciza ostaje istaje, zbog čega i tražimo da akciza bude niža, a povećanje nabavne cijene doprinijeće da je i naplata prihoda veća“, istakao je Striković.

Drugi način je, kako kaže, potpuna reforma modela određivanja cijena u Crnoj Gori, ali uz veliki problem jer naša zemlja, kaže Striković, ne može da utiče na nabavne cijene koje se određuju na svjetskom tržištu, bez obzira na model.

„Mislim da postoji prostor za blaga umanjenja, za početak. Morali bi zauzeti određeni limit do kojih bi cijene trebalo da idu i da se na bazi toga određuju te odluke o privremenom umanjenju akcize kako bi se pet ili deset centi manje držala ta cijena u odnosu na trenutnu. U protivnom, sve privredne kompanije će vrlo brzo i lako povećati svoje cijene proizvoda, iz razloga povećanja cijena troškova prevoza“, smatra Striković.

Model određivanja cijena u Crnoj Gori aktuelan je još od 2003. kada je privatizovan „Jugopetrol“, a iz naftnih kompanija su, ističe Striković, već ukazivali da je taj sistem zastario. Striković navodi da je to jedan od problema za naftne kompanije, te da su više puta tražili da se reformiše taj model i nakon više od 20 godina ažurira.

Objašnjava da su najveći proizvođači zemlje OPEC – Organizacije zemalja izvoznica nafte i da su donijeli odluku da smanje proizvodnju, jer su njihova očekivanja da će ekonomije u svijetu da padaju i da će imati smanjenje obima proizvodnje, a samim time i smanjenje potrošnje goriva.

„Sada imamo i najave zemalja, koje su članice OPEC-a, da pripremaju postepeno smanjenje proizvodnje za 600.000 barela na mjesečnom nivou od 1. januara naredne godine. To znači da će biti i manje proizvoda na tržištu, a vidjećemo koliko će biti potrošnja što će, takođe, uticati na cijenu. Udruženje i ja očekujemo da će do kraja godine cijena biti na ovom nivou, a da će postepeno čak i rasti kako se približavamo tom periodu kada dođe do smanjenje proizvodnje“, kazao je naš sagovorinik.

Početkom 2017. Crna Gora je podigla osnovnu akcizu 11 centi, odnosno dizel sa 33 na 44 centa, a benzin sa 44 na 55 centi, što je uz povećanje PDV-a značajno uvećanje cijena goriva. Crna Gora je, kaže Striković, još tada „iskoračila“ u odnosu na region, jer u ostalim državama regiona tako drastično nijesu mijenjali akcize.

U posljednja dva mjeseca u Crnoj Gori gorivo je poskupilo 16 centi.

Izvor: dnevno.me
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija; Thinkstock

Ostavite komentar

Komentari (0)