test

Stvorene ogromne kolone: Radnici Instituta opet blokirali granične prelaze prema Hrvatskoj

Standard

04/08/2023

19:00

Radnici Instituta Igalo i predstavnici Unije slobodnih sindikata Crne Gore danas su opet blokirali dva granična prelaza prema Hrvatskoj.

Blokada je počela u 18 časova, a sa obje strane stvorene su ogromne kolone.

Od 18 do 20 sati blokirani su granični prelazi Debeli brijeg i Kobila, što je stvorilo kilometarske kolene vozila iz oba pravca.

Zaposleni u Institutu “Dr Simo Milošević” i građani su na taj način još jednom poslali poruku da se, kako kažu, Institut mora spasiti.

Kampanja za spas Instituta “Dr Simo Milošević”, pod motom „Svi zajedno kao jedan, Institut je svima vrijedan“ počela je sinoć u Nikšiću potpisivanjem peticije, koja je pokrenuta nakon prvog protesta radnika i dvočasovne blokade saobraćaja na graničnim prelazima sa Hrvatskom prošlog petka.

Potpis na peticiju za dva sata, koliko je akcija trajala na Trgu Slobode u Nikšiću, stavilo je preko 700 građana.

Ranije danas ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović kazao je da država Crna Gora nema zakonske mogućnosti da uplati 800. 000 eura akcionarskom društvu Simo Milošević koje je u većinskom državnom vlasništvu, ali sa značajnim procentom akcija, jer bi to bila nezakonita državna pomoć.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić juče je za Portal RTCG rekao da će Damjanović u srijedu da ide za Beograd kako bi na sastanku sa ministrom finanasija u Vladi Srbije Sinišom Malim našao modus da se problem sa Institutom “Simo Milošević” trajno riješi.

Damjanović je međurim, danas naveo kako su uspjeli da u nekoliko navrata obezbijede akontacijama Fonda zdravstva da se zaposlenima u Institutu Igalo isplate plate, ali naglašava da plate moraju da budu zarađene.

“Govorim o avgustu kada je Institut morao, ne trebao, već morao da ima najveće prihode i da podmiri bar troškove te kuće”, istakao je Damjanović.

Rekao je da će sa ministrom finasija Srbije da proba da nađe rješenje, da se “otkloni jedna od gorućih prepreka”.

“To je blokada zbog duga prema Jugobanci koji je verifikovan presudom suda i koji u bruto iznosu iznosi gotovo 9 miliona eura. Sa kamatama ta blokada bi uvela Institut u zonu gdje bi stečaj mogao da bude gotovo izvjestan”, saopštio je Damjanović.

Izvor: RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)