test

Sunce da sija kako bord EPCG odluči

Standard

20/05/2023

07:57

Odbor direktora Elektroprivrede donio je, do sada nezabilježenu, odluku o povećanju broja prosječnih sunčanih dana – sa 1.350 na 1.500 - kako bi na taj način vještački omogućio bolje poslovanje do sada nerentabilne kćerke kompanije Solar gradnja.



Prema informacijama Pobjede, projekat ,,Solari 300 plus i 500 plus“, odnosno izgradnja solarnih elektrana na krovovima kuća i objekata ukupne snage 30 MW, trebalo je da bude završen u roku od tri mjeseca od početka rada kompanije ,,EPCG- Solar gradnja“(SG). Vrlo brzo je angažovano više od 500 radnika, od čega skoro 450 montera.

Plan

Međutim, nakon godinu rada kompanije, zaključno sa aprilom ove godine, od početka izgradnje – realizovano je oko 10 MW priključenih na mreži ili samo 30 odsto planiranog.

Studiji izvodljivosti projekta ,,Solari 5000 plus i 500 plus“, koju je 2022. godine, za potrebe EPCG, izradio projektant Netinvest d. o. o. Beograd – bez tendera – a koja se u poglavlju o benefitima EPCG i Crne Gore od izgradnje solarnih elektrana iz ugla zaposlenosti osvrće na projekat ,,Solari 3000“, konstatovano je – da u realizaciji projekata ovog tipa jedan zaposleni elektromonter u jednom danu može instalirati 1kW.

Kako je učešće broja elektromontera u broju zaposlenih 84 odsto, primjenom navedenog inputa iz Studije na realizaciju aktuelnog projekta Solari u Crnoj Gori – pri broju zaposlenih oko 450 elektromontera bi trebalo da instaliraju 450 kW dnevno.

Plate

Međutim, ništa od te priče. Naprotiv, posao nije završen, a plate zaposlenih ,,pojedu“ svu do sada instalisanu snagu, odnosno proizvodnju, pa je održivost i funkcionalnost kompanije upitna. Saldo te kompanije za 2022. godinu govori o 2,2 miliona eura minusa iz poslovanja, mada su svojevremeno sasvim druge priče ispričane u Odboru EPCG i sasvim su drugačije, optimističnije, bile najave menadžmenta državne kompanije.

Svjesni nelikvidnosti rada kompanije EPCG – Solar gradnja Odbor direktora EPCG na čelu sa Milutinom Đukanovićem (DF) već nekoliko posljednjih mjeseci pribjegava raznim finansijskim akrobacijama kako bi obezbijedili sredstva za isplatu zarada za prekobrojni broj zaposlenih u toj kćerki firmi. U prevodu na jezik finansija – to je nekih pola miliona eura mjesečno.

Podsjetimo, EPCG je od Investiciono-razvojnog fonda (IRF) uzela kredit od 30 miliona eura za ovaj projekat. U dijelu finansijskog ugovora, u sredstva su planire plate zaposlenih za nekoliko mjeseci. Kako dinamika sprovođenja projekta nije poštovana u skladu sa studijom, ubrzo je novac za plate potrošen.

Prihod Solar gradnje sprovodi se kroz usluge za EPCG, a cjenovnik usluga se često mijenja i koriguje. Stoga plate zaposlenih kasne, a radnici su čak i protestovali. U međuvremenu, predsjednik Odbora direktora Solar gradnje je podnio ostavku, a menadžment EPCG je tražio i dalje traži načine kako da popuni finansijske rupe u toj kompaniji: dodjeljivala se pomoć za Solar gradnju, povećavale izlazne fakture, stimulansi, predimenzilisala se instalisana snaga… No, para i dalje fali!

Odluka

Stoga je Odbor direktora EPCG pribjegao nevjerovatnoj odluci: odlukom su povećali broj prosječnih sunčanih sati u Grnoj Gori! Odlukom iz aprila, tačka 2, menadžment EPCG je odlučio je sada prosječni broj sunčanih sati, sa ranijih 1.350 sada – 1.500! Time se Solar gradnji plaća 50 odsto po kalkulaciji kroz oslobođenu električnu energiju panela – po cijeni fjučersa, odnosno berzanske cijene za narednu 2024. godinu.

Na taj način se unaprijed plaćaju sredstva za Solar gradnju, kako bi funkcionisala na osnovu pretpostavljene instalirane snage i pretpostavljene proizvodnje sa uvećanim brojem sati. Metodom za Riplijevu rubriku ,,Vjerovali ili ne“, Solar gradnja se čašćava proizvodnjom od strane EPCG, koja nije izvjesna ni po snazi ni po proizvodnji, a dodati sati povećavaju ukupnu sumu za isplatu.

No, čak i u ovoj veoma problematičnoj kalkulaciji, Solar gradnja neće imati dovoljno sredstava da servisira plate, kamoli neke investicije u narednom periodu.

Naime, prema podacima Pobjede iz kompanije Solar gradnja, u toj firmi i dalje vlada organizaciono rasulo: ne zna se koliko je panela i ostalog materijala izašlo iz magacina; plate već kasne, a radnici su počeli sa protestima… Uveliko su probijeni definisani rokovi, pa sve to – uz neorganizovanost u radu i plaćanje dodatnih kompanija za usluge i pored 500 zaposlenih – čini sistem neodrživim, što će sve na kraju dobro koštati EPCG odnosno građane Crne Gore.

Ko zna, možda će, nekom novom odlukom, Odbor direktora EPCG odlučiti da je Zemlja ravna ploča, te će time sunce sijati svih 365 dana u godini, što će kompaniju učiniti likvidnom po ovoj kalulaciji.

Šalu na stranu: EPCG, kao osnivač društva EPCG-Solar gradnja, trebalo bi da informiše javnost i pokuša da pokaže da li je sve ovo bila zloupotreba državnih resursa.

Tender težak 70 miliona

EPCG je raspisala tender za ,,Solari 5000 plus“ za 70 miliona, koji još nije prošao po našim saznanjima. Niti je bilo ozbiljnijih prijava, jer nakon rada u prethodnom projektu pitanje je nalaženja novih finansijera zbog opterećenosti finansija EPCG i planiranih projekata, prije svega u radu Solar gradnje.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

EPCG

Ostavite komentar

Komentari (0)