test

ISTRAŽIVANJE STANDARDA: Sve veća potražnja za stanovima na CETINJU

Standard

28/06/2024

08:44

Razvoj tržišta nekretnina i sve veće cijene u Podgorici i Budvi, oživjeli su investicione aktivnosti na Cetinju.

Prijestonica Crne Gore sve više privlači pažnju investitora i kupaca nekretnina.

Uz rast cijena stanova u Podgorici i Budvi, Cetinje se nameće kao atraktivna alternativa u oblasti nekretnina. Prema podacima iz prvog kvartala ove godine, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori iznosila je 1.756 eura, dok su cijene u primorskom regionu i Podgorici bile nešto više, 1.857 eura odnosno 1.761 eura.

Upravo zbog toga, određeni investitori su prepoznali potencijal Cetinja, koje nudi povoljnije cijene i izvrsnu lokaciju, s potencijalom razvoja

Struktura domaćinstava i ciljne grupe kupaca

Prema istraživanju portala Standard, na Cetinju, najveći broj domaćinstava čine tročlane do petočlane porodice, što čini skoro 50% ukupne strukture domaćinstava. Prema dostupnim podacima, na Cetinju je evidentirano preko 200 višeporodičnih domaćinstava.

Upravo uz rast platežne moći i kreditne sposobnosti, poseban interes za kupovinu stanova pokazuju mladi bračni parovi, koji traže svoj prvi dom, često koristeći kreditne mogućnosti koje im stoje na raspolaganju.

Građevinska aktivnost i kvalitet objekata

Novnarsko istraživanje pokazuje da je nivo građevinske aktivnosti u oblasti izgradnje kolektivnih stambenih objekata na Cetinju trenutno nizak. Ipak, svaki novi objekat ima obezbijeđen dovoljan broj parking mjesta, standardizovan kvalitet demit fasade, te dodatne sadržaje za stanare kao što su pojedinačne ili zajedničke prostorije i ostave.

Iako se još ne može okarakterisati kao građevinski bum, na Cetinju je primjetna značajna građevinska aktivnost u oblasti stambene gradnje. To pokazuje nekoliko skorije izgrađenih objekata, kao i onih čija gradnja je u toku.

S druge strane, oglasne aktivnosti su dinamične i prepoznaje se mogućnost kupovine stanova i u starogradnji, ali u manjem obimu.

Dakle, ponude nekretnina na Cetinju su raznovrsne, a oglasi agencija pokazuju da cijene variraju u zavisnosti od dijela grada:

  • Gruda: 1.100,00 – 1.600,00 eura
  • Donje Polje: 950,00 – 1.470,00 eura
  • Istorijsko Jezgro – Uži Centar: 1.100,00 – 2.100,00 eura
  • Gradsko Jezgro – Širi Centar: 1.100,00 – 1.800,00 eura
  • Donji Kraj i Širi Centar: 900,00 – 1.150,00 eura
  • Humci: 950,00 – 1.740,00 eura
  • Bajice: 750,00 – 1.250,00 eura

I strancima bliži način života na Cetinju od Podgorice

Cetinje pruža mnoge prednosti za svakodnevni život. Lokacija koja je pogodna porodični život, blizina centra grada i prirodne ljepote poput nacionalnih parkova Skadarsko jezero i Lovćen čine ga izuzetno atraktivnim. Stranci su takođe pokazali interesovanje za ovaj grad, cijeneći njegovu blizinu Glavnom gradu, moru i prirodnim ljepotama Crne Gore.

Investicione mogućnosti

Sve veći interes za kupovinu nekretnina na Cetinju nije samo rezultat povoljnijih cijena, već i prepoznavanja potencijala za dalje izdavanje nekretnina, posebno u segmentu individualnog turizma. Prateći dosadašnje trendove u razvoju nekretnina, Cetinje se nameće kao nova investiciona destinacija u Crnoj Gori.

Cetinje je danas grad sa velikim potencijalom za rast i razvoj, privlačeći pažnju kako domaćih, tako i stranih investitora i kupaca. Oživljavanje tržišta nekretnina u ovom gradu pokazuje da Cetinje ima sve više potrebnih kvaliteta da postane značajan centar za život i investiranje.

N.V.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)