test

Svečanost u čast nagrađenih na sajmu poljoprivrede: Domaće je sinonim kvaliteta

Standard

05/07/2024

12:34

Privredna komora Crne Gore organizovala je svečanost na Plavnici povodom velikog uspjeha naših poljoprivrednika na 91. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, gdje su osvojili ukupno 164 vrijedna priznanja.

Bila je to prilika da se, u prisustvu nagrađenih i drugih privrednika, visokih predstavnika Vlade i diplomatskog kora, dodatno afirmišu crnogorski agrar i kvalitet domaćih proizvoda.

Predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić je kazala da je na sajmu ostvaren jedan od najboljih rezultata u posljednjih nekoliko godina, posebno apostrofirajući osvajanje dva velika šampionska pehara za vrlo visoki kvalitet proizvoda, četiri pehara Novosadskog sajma, te 104 zlatne medalje, od kojih 37 velikih.

“Rezultati jasno ukazuju na to da su crnogorska hrana i pića prepoznati po visokom kvalitetu. Crna Gora treba da bazira razvoj poljoprivrede na proizvodnji kvalitetnih organskih i proizvoda sa geografskom i oznakom porijekla” kazala je Drakić.

Prema njenim riječima, poljoprivreda je među prioritetima ekonomskog razvoja, koji treba podstaći većim izdvajanjima za Agrobudžet, kao i korišćenjem fondova EU.

“Ulaganja u poljoprivredu nijesu trošak, već investicija u budućnost” kazala je predsjednica Komore.

Drakić poziva da ekonomski patriotizam zauzme mjesto koje mu pripada, u trgovinama i domaćinstvima.

“ZA NAŠ RAZVOJ, KUPUJMO NAŠE, jasna je poruka koju upućujemo u aktuelnoj kampanji. Upravo još jedan u nizu uspjeha naših poljoprivrednika u Novom Sadu pokazuje da je „domaće“ zaista postalo sinonim kvaliteta i da je ipak “SNAGA U SVIMA NAMA”- rekla je ona.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković istakao je da su crnogorski proizvođači ostvarilili izvanredne rezultate na Sajmu koji decenijama predstavlja centralnu tačku susreta najboljih iz Regiona i šire.

“Naši proizvođači su dali veliki doprinos razvoju poljoprivrede, jer su priznanja najbolji dokaz visokog kvaliteta crnogorskih proizvoda i njihovog značaja na međunarodnom tržištu. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede imate partnera koji će vam uvijek biti na raspolaganju i nastojati da, u mjeri mogućeg, ostvari vaše zahtjeve i pruži podršku” poručuje Joković.

Ministar ohrabruje poljoprivrednike da konkurišu na brojne javne pozive preko kojih mogu poboljšati i tehnološki unaprijediti proizvodnju.

Izrazio je duboko poštovanje i zahvalnost svim poljoprivrednicima koji su svojim radom i trudom postigli zapažene rezultate.

“Vaši uspjesi su dokaz da Crna Gora ima ogroman potencijal u poljoprivredi, koji ćemo nastaviti da razvijamo i podržavamo. Ubuduće će Ministarstvo subvencionisati sve učesnike iz Crne Gore (koji šalju uzorke na ocjenjivanje) na sajmu. Kupujmo domaće, jer to je najbolje” poručio je on.

Podjećamo, crnogorski proizvođači su u kategoriji mesa i proizvoda osvojili 40 nagrada, 26 su zavrijedili mlijeko i mliječni proizvodi, jaka alkoholna pića i likeri 20, vina 33. Pčelari su odnijeli sedam priznanja, proizvodi od voća 12, ulja devet, po pet žito, brašno i konditori, dok su nam za dizajn proizvoda dodjeljene dvije, a hemijskoj industriji jedna nagrada.

U ime laureata, obratila se Zorka Šljukić, vlasnica Mljekare Srna i zahvalila Komori što je prepoznala značaj priznanja kao potvrda kvaliteta domaće proizvodnje.

Čestitajući kolegama, poručila im je da kontinuirano ulažu u proizvodnju i inovacije, uz nadu da će kvalitet domaćih proizvoda pronaći put na šire tržište.

Zahvalila je Ministarstvu i nadležnim institucijama na podršci i nada se da će saradnja biti još intenzivnija u pogledu edukacije, promocije i afirmacije domaćeg proizvoda.

“Zdrava poljoprivreda znači zdravu ekonomiju, zato kupujmo domaće, jer snaga je u svima nama” poručila je Šljukić.

Svečanost je završena obilaskom nagrađenih i prigodnim muzičkim programom.

Izvor (naslovna fotografija):

Svečanost u čast nagrađenih na sajmu poljoprivrede

Ostavite komentar

Komentari (0)