test

Sveti Stefan mora biti otvoren, samo takav je pravedan i inkluzivan

Standard

04/05/2023

06:48

Grupa građana ''Inicijativa Sveti Stefan'' pozdravila je odluku da hotel ''Sveti Stefan'' počne sa radom nakon što je zatvoren u maju 2021. godine, međutim ukazuju da ostaje puno otvorenih pitanja koja se tiču kulturne baštine i osnovnih ljudskih prava. Da operator ''Aman'' koja koja upravlja elitnim hotelskim kompleksom opet počne da radi dogovoreno je na jučerašnjem sastanku između predstavnika Amana i Vlade Crne Gore.



Kako su iz ove Grupe građana kazali Portalu RTCG, Vlada je najavila da će svaki dogovor sa investorom biti usklađen sa zakonima Crne Gore, međutim, kako tvrde, ovaj dogovor podrazumijeva ograničavanje slobode kretanja.

“Ostaju otvorena pitanja gradnje u parku, plan investitora da nastavi da dijelom ruši stare kraljevske objekte sa namjerom da ih pretvori u luksuzne duplekse (da li za prodaju ili samo za rentu ostaje nejasno), da sruši ljetnju pozornicu, da nastavi sa gradnjom kondo hotela sa stanovima za prodaju… Nadamo se da nas Vlada neće pritiskati da tolerišemo sve te devastacije u parku da bi izbjegli odštete iz arbitraže i tome slično”, kazali su iz ove Grupe građana.

Ponavljaju da pozdravljaju otvaranje hotela, ali “sa druge izražavamo žaljenje zbog još jednog poniženja naše države i Paštrovića”.

“Država je još jednom pokazala nemoć da sprovede svoje zakone i svojim građanima omogući da uživaju svoja prava”, saopštili su građani Paštrovića.

Kazali su da postignuti dogovor treba shvatiti tek kao polaznu tačku za dalje pregovore.

“Sveti Stefan mora biti otvoreni grad sa muzejima, radionicama, galerijama, restoranima domaće kuhinje… Samo takav Sveti Stefan je pravedan i inkluzivan, ali i elitniji mnogo više nego sada. Nevjerovatno je da niko u pregovorima nije pomenuo činjenicu da je Evropa Nostra stavila Sveti Stefan na listu sedam najugroženijih lokaliteta Evrope za 2023 godinu. To govori o tome koliko je u našoj zemlji na niskom nìvou svijest o značaju kulturne baštine, i to na nivou javnih funkcionera”, kazali su iz GG “Inicijativa Sveti Stefan”.

Rađenović: Dogovor na korist Vlade, mještana i investitora

Predsjednik Upravnog odbora Morskog dobra Blažo Rađenović ocijenio je za TVCG da je postizanje dogovora Vlade Crne Gore sa Aman Resortom i Adriatic Properties-om radosna vijest, koja će poslati jaku poruku novim turistima.

“Hotel Sveti Stefan će otvoriti vrata za sve one koji žele da ovo ljeto provedu na crnogorskom porimorju. Plaže će ubrzo biti spremne za kupače, i svakako da je ovaj dogovor koji je postignut na obostranom interesu i investitora i Vlade, ali prije svega lokalnog stanovništva i lokalne samouprave”, ocijenio je Rađenović.

Kazao je da je novina da će svi zainteresovani moći da posjete i sam grad hotel.

“Biće ugovorene ture, biće određene cijene, sve će nove informacije biti građanima predočene sa zadovoljstvom”, kazao je Rađenović.

Podsjećamo, zakupac hotela Adriatic Properties i operater Aman Resort su zatvorili hotele pred sezonu 2021. jer, kako su naveli, više nijesu mogli da garantuju privatnost svojim gostima na plažama koje su zakupili uz hotele.

Dio mještana i lokalna vlast su se protivili još jednom poslu Adriatic Propertisa – izgradnji nekretnina u kompleksu hotela vrijednog 70 miliona eura na istoj ekskluzivnoj lokaciji.

Prethodna dva ljeta plaže Sveti Stefan i Miločer su bile bez pratećih ugostiteljskih sadržaja i plažnog mobilijara.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

Sveti Stefan

Ostavite komentar

Komentari (0)