test

Tripković Marković: Dobra predsezona, očekujemo uspješnu ljetnju sezonu

Standard

20/04/2024

19:51

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Ana Tripković Marković , u intervjuu za `Novu` govorila je o predstojećoj turističkoj sezoni, o potencijalu sjeverne regije i aktivnostima planiranim za promociju sjevera, te o ključnim planovima i marketinškim strategijama za promociju Crne Gore na ključnim tržištima.

Pred Crnom Gorom je uspješna ljetnja turistička sezona, sudeći po najavama NTO koja je anketirala turističku privredu u kojoj imaju prilično visoka očekivanja. Kako je kazala direktorica NTO za “Novu” Ana Tripković Marković, 42 predstavnka su dala odgovor da su veoma zadovoljni predsezonom.

“Njih 66 posto ima visoka očekivanja, 2.2 posto ima niska očekivanja, ostali su neodlučni, još uvijek ne mogu da procijene. Ali u načelu možemo biti zadovoljni. Ono čime definitivno mi kao NTO, možemo biti zadovoljni jesu aktivnosti koje smo mi za sada sproveli na promociji i da se nadamo da će to dati rezultate”.

Ipak, najznačajnije aktivnosti tek predstoje.  Uskoro se očekuje i prvi let za Birmingem, kao i otvaranje destainacija sinhronizovanom akcijom sa tur operatorima.

“Tržište Velike Britanije je u rastu, mi smo drugi u Evropi po rastu sa ovog tržišta, odmah iza Turske, Imali smo i zajedničku kampanju sa najvećim britanskim tur operatorom, čija je matična kompanija avio kompanija Jet 2, koja je prošle godine prvi put počela da leti za Crnu Goru. To je uradila sa letom Mančestert – Tivat, ove godine je pokrenuo nedavno London. I očekujemo uskoro I prvi let za Birmingem… I pored toga što će oni sami dovesti dosta gostiju, drugi tur operatori se ugledaju na njih i samim tim, to je jedan značajan put gdje mi možemo da otvorimo destinacije sinhronizovanom akcvijom sa tur operatorima”.

NTO fokus stavlja na tržišta Zapadne Evrope, kao i na skandinavska, te Centralne Evrope i zemlje Višegrada, kao i na region, iz kojeg se crpi značajna turistička tražnja.

“Ove sezone ne očekujem da će biti nekih promjena, kao što smo to imali u sezoni kada smo imali veliki izostanak ruskog i ukrainskog tržišta, Tržšte Izraela je zgbog konflikta u toj zemlji bilo donekle upitno, međutim, prema najavama iz avio kompanija ne očekujemo neke potrese”.

Avio povezanost, kako će se odraziti na sezonu, imali smo ukidanje oređenih avio linija low cost kompanija?

“Treba razdvojiti kretanja koja su turistička i treba razdvojiti kretanja koja su etnička, koja su dobra za nas kao građane CG 09:13…  09:30 Što se tiče turističke povezanosti, mi vidimo da se sve više tur operatora okreće CG kao turističkoj destinaciji, mi u kontinuitetu sa njima imamo komunikaciju”.

Kako aktuelni infrastrukturni projekti mogu uticati na predstojeću sezonu?

“Dosta je bitno da se svi oni infrastrukturni projekti koji su započeti, završe barem pred počertak glavne turističke sezone, premda moramo reći da imamo značajan broj turisdta u destinacji i sada u ovom trenutku”.

NTO poseban akcenat stavlja na razvoj sjeverne regije. Pripremili su posebne aktivnosti kako bi dali vjetar u leđa razvoju ovog regiona, između ostalog i odluku o ukidanju participacije za sajmove i slične aktivnosti koje su u organizaciji NTO.

Samo u toku ovog mjeseca imamo čak šest grupa iz FRA, Belgije, Češke, VB, Poljske i Njemačke i svi oni će obići i sjeverni region. Konačno, krajem maja, u saradnji sa najvećim njemačkim udruženjem turoperatora DRF Au, imamo destinacijski forum, dolaze nam izuzetno značajni njemčaki tur operatori, njih 60, imamo jedan panel, ali ono što je značajno je da će oni upravo pola svoga boravka provesti na sjeveru i od toga očekujemo dosta kada je u pitanju razvoj ovog regiona”.

Pred NTO je još dosta aktivnosti na promociji naše zemlje. Sledeće sedmice nastupaju na sajmu u Sarajevu, slijede i sajmovi u Kini, Londonu, s jeseni sajam u Parizu, te Berlinu, Londonu, Frankfurtu i Barseloni.

Radimo na kreativnim konceptima za digitalnu kapmanju, planiramo da raspišemo podsticajne mjere, koje targetiraju dolazak tur operratora koji u svom sastavu imaju avione. Objedinjujemo povećanje turističkog prometa i poboljšanje avio dostupnosti i za naš kongresni biro, koji djeluje u okviru “.

Izvor (naslovna fotografija):

Ana Tripković Marković

Ostavite komentar

Komentari (0)