test

UDRUŽENI projekat Abazovića i DF-a dospio na crnu listu: EPCG-SOLAR gradnji blokiran račun zbog poreskog duga

I. Đoković

08/11/2023

08:22

Čuveni ''spasilački'' projekat bivšeg premijera Dritana Abazoviča i funkcionera bivšeg Demokratskog fronta na čelu sa Milutinom Đukanovićem, EPCG-Solar gradnja koji je imao za cilj ''spašavanje'' nikšićke Željezare dospio je na crnu listu poreskih dužnika u Crnoj Gori. Uprkos pompeznoj najavi kako će to biti jedna od najuspješnijih kompanija u Crnoj Gori, kojoj su čelnici Vlade projektovali multimilionske prihode, ta firma posluje negativno uz dugovanja prema državi.

Pompezne izjave i najave bivšeg premijera Abazovića kako je stvaranjem firme EPCG-SOLAR gradnja, uspješno okončana kriza oko radnika Željezare dobila je novi epilog u vidu dospjeća te kompanije na crnu listu poreskih dužnika u Crnoj Gori.

Iako su iz Vlade taj potez dizali u nebesa i predviđali meteorski uspon novoosnovane firme, ona je zapravo poslužila da se osim radnika Željezare zaposle partijski vojnici i time namire računi iz prethodnog izbornog ciklusa.

EPCG Solar gradnja uprkos najavama da će imati milionske prihode, ta firma je prošlu godinu završila sa 2,2 miliona eura gubitka.

Osim negativnog poslovanja dospjela je i na crnu listu poreskih dužnika u Crnoj Gori sa dugom prema državi od 270.530 eura. Naravno ovo je za posljedicu imalo da im račun bude blokiran, dok se ne izmiri dug.

Foto: Twitter

No, činjenica da je EPCG -SOLAR dužan državi ne čudi, jer je poslužio za masovna zapošljavanja i politička namirenja i uhljebljenja partijski podobnih kadrova.

Povezani članci

Iako je inicijalno trebalo da bude zapošljeno 197 radnika Željezare, kakav je zapravo bio i originalni plan da bivši radnici Željezare ne ostanu na ulici, taj broj je preko noći porastao na više od 300.

Uprkos konstanom pritisku javnosti i medija da EPCG-SOLAR služi za partijska zapošljavanja taj broj je neznatno smanjen, pa tako sad ta firma broji 288 radnika.

Ko su dodatni radnici iz EPCG – SOLAR nikad nije pojašnjeno, ali je veliki broj radnika omča oko vrata toj firmi, kojoj je zbog dugovanja blokiran račun, pa zato i ne čude zabrinute izjave radnika te kompanije koji se sad nadaju da će do 10og novembra ipak primiti platu.

Kao i slučaju preuzimanja trajektne linije od strane ”Pomorskog saobraćaja”, i ”spašavanje” radnika Željezare i preuzimanje te nekad uspješne kompanije pretvorilo se u politički marketing sa negativnim rezultatima, sa dodatnim opterećenjem za državni budžet.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)