Izvor: RTCG

Ulaganje u beranski aerodrom: Sastanak Todorovića sa njemačkim investitorom u ponedjeljak

Predsjednik opstine Berane, Vuko Todorović, sastaće se u ponedjeljak u Beranama sa njemačkim investitorom Majkom Štajnmilerom, koji je iskazao interesovanje za ulaganje u beranski aerodrom.
Ulaganje u beranski aerodrom: Sastanak Todorovića sa njemačkim investitorom u ponedjeljak

Aerodrom u Beranama

Todorović je Portalu RTCG kazao da je poziv Štanmajleru da posjeti Berane uputio kako bi razgovarali o njegovim namjerama za reaktiviranje aerodroma.

“Mi smo u Opštini Berane zainteresovani da razgovaramo. Nakon tog sastanka obratićemo se zajedno javnosti. To je jedino što vam u ovom trenutku mogu reći”, kazao je predsjednik opštine Berane.

Majk Štajnmiler (Maik Steinmuller) je vlasnik kompanije “Elite-private-jet-service”, koja već više od dvije godine vodi inicijativu za preuzimanje aerodrome u Beranama, sa namjerama da investira u njegovu rekonstrukciju, stavljanje u funkciju, kao izgradnju dvije fabrike u ovom sjevernom gradu.

Ranije je Portalu RTCG kazao da je spreman da odmah obezbijedi novac i počne posao u vezi sa valorizacijom aerodroma, i da je za početak dovoljan samo jedan telefonski poziv iz Vlade Crne Gore.

Štajnmiler je rekao da je pripremio svu potrebnu dokumentaciju koja mu je do sada tražena, i da je imao više sastanaka u Vladi Crne Gore.

“Novac može biti sjutra u Crnoj Gori i možemo odmah krenuti u realizaciju planova. Potrebno je samo da dobijem odgovor na posljednji dopis koji sam poslao ili da me neko pozove. Dovoljan je samo jedan telefonski poziv, i da na račun u Crnoj Gori legne novac za rekonstrukciju i stavljanje u funkciju aerodroma u Beranama”, tvrdi Štajnmiler.

On je kazao da je prvi put ideju za stavljanje u funkciju beranskog aerodrome pokrenuo 2021. godine, u vrijeme vlade Zdravka Krivokapića, ali da tada nije naišao na razumijevanje.

Ovaj njemački državljanin kaže da se do sada četiri puta sastao sa premijerom Dritanom Abazovićem i da se u toj komunikaciji stiglo do toga da pošalje pismo o namjerama.

“Učinio sam to 25. maja prošle godine. 7. juna iz Vlade su potvrdili da su dobili pismo o namjerama i odredili termin sastanka. Potom smo imali sastanak kod premijera, na kojem su bili i drugi ministri. Traženo je da pismo o namjerama pošaljem i Ministarstvu za kapitalne investicije. I to sam uradio 13. juna. Iz Ministarstva kapitalnih investicija su, takođe, potvrdili mejlom da je pismo stiglo. Od tada, međutim, čekam da budem makar pozvan telefonom i da nastavimo dalju komunikaciju u pravcu realizacije moje inicijative”, rekao je Štajnmiler.

On je Portalu RTCG stavio na uvid sve dokumente koje je do sada pripremio, kao i pisma namjera koja je poslao predsjedniku Vlade i ministru kampitalnih investicija.

Štajnmiler za Portal RTCG kazao da je njegova supruga iz Berana, i da je to jedan od razloga zbog čega ima želju da nešto učini za Berane i sjever Crne Gore.

Ovaj njemački državljanin i biznismen je naglasio da nije zainteresovan da, eventualno, ulaže u neke druge aerodrome u Crnoj Gori, odnosno da ga interesuje jedino Berane.

Tvrdi i da je plan valorizacije aerodroma u ovom gradu do kraja razrađen i da je potpuno siguran u njegovu održivost, kao i da bi aerodrom mogao biti u funkciji samo godinu od početka realizacije projekta i dobijanja koncesija.

Otkrio je da taj plan predviđa civilni saobraćaj i kargo (teretni) saobraćaj, pružanje usluga privatnog prevoza, mali avion i helikopter za hitne medicinske potrebe, izgradnju dvije fabrike, što bi na kraju značilo zapošljavanje oko hiljadu i po radnika.

Predsjednik Vlade Crne Gore je ranije u dva navrata prilikom posjeta Beranama izjavio kako namjeravaju da aktiviraju aerodrom u ovom sjevernom gradu sa dva propratna biznisa.

I Todorović je ranije izjavio da je do sada najozbiljnija inicijativa stranih investitora iz Njemačke, i zbog toga je sada pozvao Štajnmilera da posjeti Berane, kako bi razgovarali o tome šta realizaciji ideje može doprinijeti lokalna uprava.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Država kupuje šest trajekata za osam miliona

Ko gazduje našim šumama, PEJOVIĆ ZA STANDARD: Ima li volje za rješenjem ili min...

Nenezić: Vjerujem da je EU konačno uvidjela da njena uloga na Zapadnom Balkanu m...

Grupa od 20 sveštenika iz Srbije i BiH danas zatražila prijavku boravka u Petrov...